CROPIX
KRIZA NA POLJUDU

PRAVA ISTINA! KAKO JE U SAMO DVA TJEDNA PAO HAJDUK Potrošeni su krediti i obećanja, prodani najbolji igrači, momčad nema neku tržišnu perspektivu..

Tri kola bez pobjede sa samo jednim osvojenim bodom za put od velike euforije do goleme tuge u samo dva tjedna
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. svibanj 2018. 13:28

Od velike euforije do goleme tuge u dva tjedna. Takav su put prošli navijači Hajduka od kraja travnja do početka svibnja. Ali gdje je prava istina? Ima li euforija realne temelje ili je depresija nakon poraza u Kranjčevićevoj ulici od dojučerašnjeg davljenika Rudeša zaista prava slika stanja momčadi i kluba u cjelini?

Činjenica jest da Hajduk u finiš aktualne natjecateljske sezone ulazi bez momčadi za novo prvenstvo, nema predsjednika, a sportskom direktoru istječe ugovor kada se spusti zastor na sezonu.

Apsurdna situacija

Hajduk je ponovno treći na prvoligaškoj tablici i premda do kraja sezone može i do drugog mjesta, plasman je definitivno pao u sjenu ukupne atmosfere. Može Hajduk osvojiti u Vinkovcima osvojiti i trofej Hrvatskog kupa, ali i to na kraju ulazi u sferu povijesne činjenice. Ostat će Kup kao trofej, ali u ovom trenutku problemi su puno dublji od trećeg mjesta i finala Kupa...

Prije godine dana Hajduk nije imao finale Kupa, isto je bio treći kao i danas, ali imao je pozitivno ozračje. Stabilnog trenera, okosnicu momčadi i atmosferu pobjedničkog niza.

Na valu optimizma uplovili su u europske kvalifikacije, a danas su ponovno na početku. Gradi se novi Hajduk, slično kao i prije dvije godine, ali situacija nije ista. Jedan je veliki kredit već potrošen, obećanja su prosuta i neispunjena. Hajduk se vratio nekoliko godina unatrag.

Potrošeni su krediti i obećanja, prodani su najbolji igrači, a momčad nema tržišnu perspektivu. I na kraju su svi nezadovoljni. Od nadzornika, preko struke, igrača do navijača.

Uvjeren je da radi veliki posao, da ima projekt za pravi i veliki Hajduk, ali Nadzorni odbor snosi najveću odgovornost za aktualno stanje. Smijenili su Kosa mjesec dana prije kraja sezone i onda ga ostavili da radi dok se ne izabere nasljednik.

Apsurdna situacija koja se rijetko viđa, kada manjak odgovornosti donosi obrnuto proporcionalnu količinu improvizacija.

Nadzorni odbor ponovno bira predsjednika premda mandat aktualnog NO završava za godinu dana. Uza sve to, međusobno su se podijelili, najvažnije odluke donose tijesnim preglasavanjem. S pravom Nadzorni odbor zaslužuje ulogu glavnog kreatora sadašnjeg konfuznog kadrovskog stanja u Hajduku.

Igrači podbacili

Igrači su na drugom mjestu odgovornosti, zajedno s onim tko ih je doveo u Hajduk, sportskim direktorom Mariom Brancom. Naglasak je na igračima iz inozemstva, jer upravo njih je bez iznimke doveo Portugalac. Stranci uživaju najbolje ugovore u karijeri, ali igrama na travnjaku ne opravdavaju takav status.

Profesionalci su, svi osim Almeide imaju ugovore još najmanje jednu sezonu i smjene u klubu ne bi se trebale odraziti na njihova izdanja. Uostalom, prvo igraju za sebe i neke nove ugovore, a tek potom razmišljaju što se događa u klubu.

Za ono što prikazuju na terenu nemaju opravdanja, kao ni kreator stručne politike, sportski direktor. Ali nažalost, s Filipom, Carbonierijem, Saidom i ostalima bavit će se neki novi sportski direktor, a ne Branco. Nasljednik će “čistiti svlačionicu” od Brancovih prinova, a to će biti mukotrpan posao.

Trener Željko Kopić nanizao je seriju loših rezultata, no dojma smo da raštimani Hajduk ne bi u ovom trenutku spasili ni Ancelotti i Mourinho zajedno. Šalu na stranu, djeluju Bijeli tako rastreseno da je jedan Kopić malo.

Imaju Bijeli i psihologa, ali na terenu se vidi da treba pojačati rad u tom segmentu. Momčad je u mentalnom i fizičkom padu, Kopić ima jedan bod iz tri posljednje utakmice. I još mu ostaju tri teške u prvenstvu i finale Kupa. Rezultat će dakako Kopiću odrediti dulju budućnost, ali ruku na srce, drugi su mu skrojili odijelo koje nosi. Kadar nije birao, kadar se osiromašio u hodu, ali na kraju se treneru samo rezultat piše.

Navijači su kreirali su aktualno stanje, uspjeli su u svom naumu smjene predsjednika Kosa. Nadzornici su poslušali glas naroda i od tada se okrenula atmosfera.

Navijačka uloga

Gubitak derbija s Dinamom, napad na Futacsa u centru grada i Hajduk je u negativnoj seriji.

Nećemo pritom reći da su navijači smijenili Kosa, jer postoji tu i Nadzorni odbor koji za sebe uvijek kaže “mi vodimo klub”. Ali, jasno je da je navijački “input” pretvoren u smjenu bez obzira ne nezgodni termin. Navijačko nezadovoljstvo eruptiralo je u finišu sezone, ali temperatura je definitivno “kipuća” još od prethodnog poraza s Rudešom.

Stavljati odgovornost na navijače isto je kao i kada se zasluge za rezultat s travnjaka pripiše tim istim navijačima. Rezultat je plod rada uprave, sportskog direktora, trenera i igrača pod zajedničkom kapom Nadzornog odbora.

Gradi se ispočetka

Naposljetku, čemu se možemo nadati od raštimanog Hajduka u smiraju sezone? Svemu, jer opet se gradi ispočetka. Čiste se uredi, provjetrava svlačionica, pripremaju raskidi i novi ugovori.

Europa je već osigurana i svi se bave svojim osobnim projektima za budućnost. Od uprave na odlasku, preko igrača do sportskog direktora.

Jedino Kopić mora posložiti momčad za veliko finale Kupa s Dinamom, trofej koji je 16 dana prije Vinkovaca pao u duboku sjenu kadrovskih promjena i nesuglasica u prvoligašu s Poljuda...

Standings provided by Sofascore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 11:01