Marko Livaja nikada do sada nije igrao protiv zagrebačkog sastava
 Tom Dubravec/CROPIX
DEBITANT MEĐU BIJELIMA

Pravi raritet: Najvažniji igrač Hajduka prvi derbi s Dinamom čekao je punih 11 godina, evo i zašto

Njegova igra Hajduku vraća optimizam, budi nadu da bi mogao do pobjede, a Dinamu nudi izazov...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 05. svibanj 2021. 16:07

Ne bude li iznenađenja u startnoj postavi Hajduka, ukoliko se Tramezzani očekivano opredijeli za isti sastav koji je počeo protiv Rijeke, jedini debitant među Bijelima u derbiju bit će Marko Livaja! U Hajduk je stigao sredinom veljače, propustio je travanjski ogled s Modrima u Maksimiru i čeka svibanjski susret na Poljudu da bi napokon mogao zaigrati u seniorskom derbiju.

Nije Livaja igrao čak ni juniorske derbije, jer preskočio je tu kategoriju u Hajduku. Izravno je iz kadeta sa 16,5 godina odletio na seniorske pripreme u Marbellu u siječnju 2010. godine. Slutilo je da bi tog proljeća mogao nastupiti, ali na kraju se ispostavilo da je na najveći hrvatski derbi čekao još gotovo 11 godina.

Prvi derbi danas igra Livaja, pred 27-godišnjim napadačem velika je utakmica. Odigrao je 10 dvoboja za Bijele u HNL-u, upisao jedan gol (Lokomotiva) i šest asistencija. Najvažniji je igrač Hajduka, koliko je nedostajao Bijelima vidjelo se u zadnjem ogledu s Dinamom prije 10 dana u Maksimiru. S Livajom je bitno drukčiji Hajduk, njegova nazočnost na travnjaku pruža drugu dimenziju Bijelima, ali i samom derbiju.

Napokon nam stiže utakmica u kojoj možemo vidjeti najjače snage s obje strane. Nije Hajduk u najboljem mogućem sastavu, ali, uz sav respekt prema ozlijeđenom kvartetu, ulazak Livaje u najveći hrvatski derbi ipak je poseban događaj. S Livajom na travnjaku imamo dvoboj koji nudi pregršt izazova. Kako samog igrača, jer poznata je njegova ambicija njegovog povratka među Vatrene, tako i za obje ekipe. Hajduku vraća optimizam, budi nadu da bi mogao do pobjede, a Dinamu nudi izazov igre protiv, vjerojatno, i najkreativnijeg igrača HNL-a.

Livaja je u karijeri igrao za Lugano, Inter, Cesenu, Atalantu, Rubin, Empoli, Las Palmas i AEK. Najveće derbije igrao je u dresu AEK-a, i mora se priznati, imao uspješan start u grčkim derbijima. U jesen 2017. godine krenuo je s asistencijom u pobjedi AEK-a nad Olympiacosom (3:2). Iste polusezone zabio je pogotke PAOK-u (1:0) i Panathinaikosu (1:1) također u velikim susretima grčkog prvenstva. Sigurno Livaja pamti i dva pogotka Romi u dresu Atalante u veljači 2013. u porazu 2:3. U dresu Las Palmasa zabio je također dva pogotka Atletico Madridu u kup susretu (3:2). Ima Livaja golove u velikim utakmicama u karijeri, ali poseban je hrvatski derbi.

Za Hajduk je dosad asistencije dvaput upisivao u dvobojima s Rijekom, ali nestrpljivo se čeka njegov nastup protiv Dinama. Ofenzivni Hajduk s Livajom sasvim je druga priča od nastupa Bijelih prije 10 dana na Maksimiru, dakako uz nadu da neće biti i posljednji u dresu Hajduka. Jer, HNL treba takvu klasu koja oplemenjuje kompletnu ligu, a kada Livaja igra HNL, onda igra u Hajduku.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. travanj 2024 05:34