GORAN SEBELIC/CROPIX
Nema lagano

Pred Dinamom je najveći izazov još od 2012. godine! Mamićeva pretpostavka nije se pokazala točnom...

Hrvatski prvak Dinamo u utakmici drugog pretkola Lige prvaka gostuje u Rumunjskoj ili na Malti
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 11. kolovoz 2020. 08:08

Nema lagano ove sezone, nema jednostavnog ždrijeba ni u ljetu u kojem je Dinamo trebao biti privilegiran, krenuti tek od trećeg pretkola. Dinamo je najzaslužniji što Hrvatska ovog ljeta ima dva kluba u pretkolima Lige prvaka, ali ispada da su Modri više pomogli Lokomotivi nego sebi. Dok će Lokosi igrati kod kuće s Rapidom i mogućom pobjedom mogu odmah osigurati skupinu Europske lige, Dinamo će gostovati, na Malti ili u Rumunjskoj.

U redu, ove sezone nema izraženih favorita, u jednoj utakmici na Malti sve je moguće pa i da prvak Floriana pobijedi rumunjski Cluj i izbori dvoboj s Modrima. Znamo koliko Maltežani mogu biti neugodni, osjetio je to na svojoj koži lani Hajduk. Ali, ipak su sve oči uprte u rumunjskog prvaka, svi očekuju da će Cluj biti prvi Dinamov suparnik u Europi ove sezone. I k tome, igrat će Modri u gostima, dakle, zahtjevna misija.

Neka zabuna

Teško je reći jesu li mađarski Ferencvaros i švedski Djurgaardens ili Slovan iz Bratislave bili bolji izbor, teško je reći tko je u ovom postkorona razdoblju u kakvom stanju, ali bude li Cluj Dinamov suparnik, bit će to najteža prepreka za Modre u drugom pretkolu još od 2012. i onih epskih dvoboja s bugarskim Ludogorecom. Igra se jedna utakmica (25. ili 26. kolovoza), tim teže za bilo koga, tako i za Dinamo.

Nije se, dakle, pokazala točnom pretpostavka i informacija koju je podijelio Zoran Mamić da će UEFA nekome od nositelja podariti nagradni, direktan put u treće pretkolo, bila je to, očito, neka zabuna, krivo shvaćena možda potencijalna UEFA-ina ideja. Ali, kako je krenulo, od činjenice da Juventus nije prošao Lyon i da zbog toga Modri moraju u drugo pretkolo, do skupine potencijalnih suparnika među kojima je teško izabrati idealnog, teško da bi Dinamo bio taj sretnik kojega bi UEFA ždrijebom odabrala za prolaz.

- Igramo u gostima, a s obzirom na to da nema uzvrata, jasno je da neće biti lagano. Ne znamo što nas čeka, vidjet ćemo, pratit ćemo. Više poznajem momčad Cluja nego Maltežane, iako niti njih ne treba unaprijed otpisati. Osim toga, protiv Cluja igraju kod kuće, vjerojatno će i tamo na Malti uvjeti biti nešto drugačiji. Mi se, pak, moramo pripremiti za obje momčadi i što bolje ih analizirati u ovom kratkom razdoblju. Međutim, naš cilj se zna, želimo proći u sljedeće pretkolo, nemamo alternativu, moramo pobijediti. Vjerujem u momčad i vjerujem da ćemo razveseliti navijače - prva je reakcija Dinamova trenera Zorana Mamića na ždrijeb drugog pretkola Lige prvaka.

Sluti na neizvjesnost

A i on, Zoran Mamić, ima dvojaka iskustva s Rumunjima. U sezoni 2014./15., u play-offu Europske lige, vodio je momčad protiv Petrolula Ploieşti, Dinamo je oba puta slavio, u Rumunjskoj je bilo 1:3, u Maksimiru 2:1. Onda je u skupini istog natjecanja suparnik bila Astra Giurgiu. U Zagrebu je Dinamo bio uvjerljiv, bilo je čak 5:1, a u uzvrat su Modri u Rumunjsku išli po već “upisana” tri boda koja bi donijela šansu da protiv Celtica u Maksimiru u zadnjem kolu igraju za europsko proljeće. Astra je bila u “raspadu”, utakmica joj nevažna, ali se Dinamo ipak spotaknuo i izgubio, bilo je 1:0 za Rumunje. A ni Astra ni Petrolul, koji je na domaćem terenu namučio Dinamo, nisu bili prvaci, Cluj to je već tri godine zaredom. Dovoljan poziv na oprez!

Stoji i činjenica da Dinamo dosad nikad nije ispao u drugom pretkolu Lige prvaka, no ne moramo opet ponavljati kako su ove sezone specifične okolnosti, kako je korona promijenila odnose i okolnosti u nogometu i kako Mamićevu momčad čeka iznimno neizvjestan dvoboj. Bilo je, potencijalno, puno lakših suparnika, no ako Modri žele u Ligu prvaka, onda moraju preskočiti sve one koji su im na putu. Pa i Cluj, budu li Rumunji prvi protivnik.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 12:40