Ivan Močinić
 Epsilon/Getty Images / Getty Images
'DOBRO SE ZNA ŠTO MI ZNAČI RIJEKA'

PRED NJIM JE BILA BLISTAVA BUDUĆNOST, A ONDA SU STIGLE OZLJEDE I KRIVE ODLUKE LIJEČNIKA 'Treniram sam i tražim klub, ali spreman sam za nove izazove'

IVAN MOČINIĆ Nakon raskida ugovora s bečkim Rapidom godinu dana prije njegova isteka na Kantridi se sprema za nove izazove u karijeri
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 30. lipanj 2019. 20:54

Ivan Močinić raskinuo je ugovor s bečkim Rapidom godinu dana prije njegova isteka i kao slobodan igrač na Kantridi se sprema za nove izazove u karijeri. Nakon serije ozljeda koje su ga pratile u stopu, ponešto peha s krivim odlukama austrijskih liječnika i brojnih promjena trenera, Močinić je odlučio krenuti ispočetka kako bi se vratio na razinu na kojoj je bio kada je iz Rijeke otišao u Rapid u najvećem transferu koji je iz riječkog dresa ostvario neki od igrača iz klupske škole nogometa.

Ozljede su prošlost

Vrijedni veznjak napravio je hrabar potez riješivši se još godinu dana izdašnog ugovora i lijepog života u Beču, ali jasno pokazao da mu je želja krenuti ispočetka i ponovo staviti svoje ime na nogometnu pozornicu.

Nisu iza njega dvije lagane godine, Rapid je trebao biti odskočna daska prema nekoj još značajnijoj nogometnoj realnosti kojoj prema svom nogometnom talentu pripada, ali peh koji ga je pratio u stopu vratio ga je na početak priče.

- Sezona je u Austriji završila prije 20-ak dana, tako da sam sad počeo lagano sam trenirati. Raskinuo sam ugovor, nekako je obostrana želja bila da tako završi i gledam što me čeka u budućnosti - kaže Močinić.

BILBAO, SPAIN - SEPTEMBER 29:  Ivan Mocinic of SK Rapid Wien runs with the ball during the UEFA Europa League Group F match between Athletic Club and SK Rapid Wien at San Mames stadium on September 29, 2016 in Bilbao, Spain.  (Photo by David Ramos/Getty Images)
David Ramos/Getty Images / Getty Images
Ivan Močinić

Kada smo s njim zimus razgovarali, rekao je da bi nekako najradije krenuo dalje bez Rapida zbog osjećaja da mu je sve od prvog dana krenulo krivo...

- Stvarno je tako. Ne mogu reći da mi je u drugoj momčadi bilo loše, s trenerom i kondicijskim trenerom baš sam dobro radio, solidno sam odradio nekoliko utakmica, ali imam osjećaj da je ovaj raskid najbolja stvar za moju budućnost jer na mene nisu računali.

Močinić je sada na novom početku, s 26-godina još jednom u karijeri hvata zalet da opet dođe na razinu na kojoj je bio kada ga je Niko Kovač želio voditi na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

- Treniram sam i tražim klub. Meni je najvažnije bilo da razriješim sve s Rapidom, da čiste glave gledam kako ću napraviti idući korak u karijeri i uhvatiti se novih izazova. Meni je najvažnije da sam nakon svega zadnja dva mjeseca odradio u kontinuitetu, da sam pokazao drugima i sebi da su ozljede stvar prošlosti.

Rijeka, 190416.   
Stadiona Rujevica.
Nogometna utakmica 32. kola MAXtv 1. HNL izmedju NK Rijeka i NK Dinamo.
Na fotografiji: Ivan Mocinic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

Spreman na borbu

Budući da je Močinić bivši kapetan Rijeke i jedan od omiljenih igrača u očima navijača, činjenica da ima slobodne papire odmah je zagolicala maštu mnogih.

- Močinić u Rijeci? Trenutno ništa ne znam, ali zna se što meni znači Rijeka. Bit će što bude, ne želim da ispadne kako ja nešto forsiram.

Ipak, u biranju nove destinacije Močinić će posebno voditi računa o tome da pronađe sredinu u kojoj će igrati. Nakon što je posljednjih sezona više vremena proveo u rukama fizioterapeuta nego na travnjaku, kontinuitet utakmica je oni što mu najviše treba za povratak u nogometni život.

- Ja sam spreman na borbu, jer borba za igrati je gdje god dođeš. U drugoj momčadi Rapida sam se morao boriti, nije me čekalo mjesto, ali ja sam spreman za to. Zaželio sam se ozbiljnog nogometa, čiste glave sam i samo može biti bolje nego što je do sada bilo.

Kaže Močinić da već ima i upita...

- Valjda se pročulo da imam čiste papire pa su se pojavile već neke opcije, ali nije to još ništa konkretno. Bit će kako bude, meni je važno da sam zdrav, da mogu trenirati i da dobijem povjerenje kako bih pokazao što znam. Iz Rapida se, bez obzira na sve, vraćam bogatiji za jedno veliko iskustvo. Možda zvuči glupo budući da sam igrao praktički samo pola sezone za prvu momčad, ali ne bih ništa mijenjao. Sve što se događalo me ojačalo, neke stvari sam naučio i sada sam skroz spreman za nove izazove - zaključio je Ivan Močinić.

Vidjet će se kako će se priča rasplitati idućih dana, nema baš nimalo dvojbe da bi mu Rijeka mogla biti idealna sredina za udahnuti novi igrački život, uz to i riječkom prvoligašu bi sigurno puno značio povratak domaćeg dečka koji ima ime i prezime. Ipak, treba vidjeti koja je najbolja opcija za obje strane, odnosno može li se Močinić izboriti za prostor u momčadi koja je formirana i koja u lovu na ovosezonske ciljeve, pogotovo na početku sezone, možda neće imati dovoljno vremena čekati da uhvati pravu formu.

Velika konkurencija

Uz to, u veznom redu na Rujevici bi ga dočekala poprilična konkurencija, Lepinjica, Capan, Halilović, Lončar i Pavičić u ovom bi trenutku definitivno bili u prednosti, ali… Močinić je dijete kluba i ako mu netko u ovom trenutku može pružiti priliku da se pokuša vratiti na razinu na kojoj je bio, onda je to definitivno Rijeka. Bez obzira što emocije u današnjem nogometu ne igraju veliku ulogu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 17:29