Zeljko Hajdinjak / Cropix / CROPIX
NOVI IZAZOVI

PRED ŽELJKOM KOPIĆEM SU TRI VELIKA IZAZOVA, ALI HOĆE LI USPJETI NA KLUPI HAJDUKA? To sada zna samo staklena kugla ili hobotnica Paul

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. studeni 2017. 13:48

Hoće li Kopić uspjeti na klupi Hajduka? Odgovorit ćemo u maniri predsjednika Bijelih, koji se voli poslužiti rečenicom: “Nemam ja staklenu kuglu da znam odgovor.” Sportski direktor Mario Branco objavio je da je Hajduk sa Željkom Kopićem potpisao ugovor do kraja sezone, do lipnja 2018. godine.

- Nakon isteka ugovora postoji mogućnost produljenja za još jednu sezonu - poručio je Branco.

Koji su kriteriji za Kopićevo produljenje ugovora, što novi trener mora ispuniti da bi u ljeto sljedeće godine produžio ugovor s Hajdukom?

- Neću govoriti o detaljima, to su poslovne tajne - odgovorio je Kos pa dodao: - Naši su ciljevi dobro poznati, treba imati više bodova svake sezone, treba svakako napredovati.

Imperativ trofeja nije spomenut, a jasno je da je ostao samo Kup kao realno ostvariva šansa. No jasno je što čeka Kopića. Prema Kosovu kriteriju, Kopić mora primarno imati više bodova od Carrilla, koji je sezonu 2016/17. završio na trećem mjestu sa 69 osvojenih bodova. Znači, da bi ispunio klupski cilj, Kopić mora imati 70 bodova. Kako do 70?

Nakon 15. kola ove sezone Hajduk ima 25 bodova, tri manje nego što je u isto doba prošle godine imao s Pušnikom. Carrillo je Hajduk preuzeo nakon 18 kola, kada su Bijeli imali 34 boda i Španjolac je do kraja sezone osvojio još 35 bodova. Kopić bi trebao u 21 utakmici, koliko je ostalo do kraja sezone, osvojiti 45 bodova - učinak kakav se ne pamti u Hajduku zadnjih pet sezona. Zato se od Kopića, zapravo, traži čudo ako želi produžiti ugovor. Razvidno je da produženje ugovora - za što je, u svakom slučaju, temeljni kriterij uspjeh - Kopić može realizirati i osvajanjem Kupa ne mareći pritom kakav je učinak u prvenstvu.

Ali o Kupu nitko ne govori, na Poljudu kao da je prisutan strah od neuspjeha u četvrtfinalu s Osijekom. Kopić ne smije pasti u takve misli, dapače, Kup je njegov imperativ, a Kosu potvrda ispravnosti odluke o imenovanju 40-godišnjeg Osječanina na klupu Hajduka.

Na kraju, što kaže staklena kugla, hoće li Kopić uspjeti? Možda hobotnica Paul zna...

---------------------------------------------------------------

Tri velika izazova

1. UTAKMICA U PULI - pravi ispit, jer prva je utakmica uvijek najveći izazov i najbitnija je za trenera koji dolazi u novi klub, a pritom iza leđa ima skeptike, kritičare... Zato Kopić u Puli mora pokazati zašto je angažiran u Hajduku

2. STABILIZACIJA MOMČADI - također je veliko iskušenje i izazov, jer ekipa je šokirana i demoralizirana, kvalitetom je limitirana, a nedostaje discipline u svlačionici i trke na terenu. Kud' ćeš većeg izazova

3. ČETVRTFINALE KUPA - najveći izazov za novog trenera. Premda kronološki dolazi kao posljednji u ovom nizu, rezultat je uvijek pokretač svih procesa i ne bude li rezultata, ostane li Hajduk na proljeće samo na prvenstvu, morat će kresati i kadar i proračun

---------------------------------------------------------------

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 03:37