Bruno Marić
 Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
NEĆE STATI SAMO NA RIJEČIMA

PREDSJEDNIK SUDAČKE KOMISIJE ŠOKIRAN DIVLJAČKIM NAPADOM 'Marić i Bebek više neće suditi Bijelima, a svi suci su zabrinuti, svi imamo obitelj'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. listopad 2016. 00:48

Dušan Kukić, predsjednik Komisije nogometnih sudaca HNS-a, obavio je konzultacije s kolegama iz tijela koje analizira i ocjenjuje rad sudaca te kazao:

- U kratkim smo crtama formulirali svoje viđenje, Komisija energično i najoštrije osuđuje napad na nogometnog suca Brunu Marića koji se dogodio u utorak u Stobreču, zgrožena je i šokirana. Marića su protekle dvije godine nogometaši Prve HNL i treneri proglasili za najboljeg domaćeg suca. Pozivamo institucije pravne države da što hitnije pronađu krivce za ovaj kukavički i besramni napad te da ih procesuiraju. Pozivamo sve klubove, igrače i medije da jednoglasno, bez ograda, osude ovaj napad i tako zaštite sve hrvatske suce i sudačku struku.

Međutim, neće ostati samo na riječima, Kukić ujedno i delegira suce za utakmice. Bruno Marić i Ivan Bebek već su mu javili i poručili da ih više ne stavlja na susrete Hajduka.

- Jesu, oni su me neslužbeno zamolili da ih pokušam osloboditi dužnosti da sude tom klubu. Ja kao povjerenik bit ću izuzetno tolerantan i izbjegavati takve mogućnosti da ih određujem na utakmice Hajduka jer nema potreba i razloga da dolijevamo ulje na vatru, iako normativni akti to ne dopuštaju. Naime, propisi decidirano kažu da ni klub ni sudac ne mogu izuzeti jedan drugog.

Srećom je bio priseban

Pitanje je kako će se posljednji incidenti reflektirati na nastavak prvenstva, sucima neće biti svejedno.

- Ovo se dogodilo izvan utakmica i stadiona. Ali što dalje činiti? Vidim da se prijetnje upućuju i Ivanu Bebeku, pa čelnim ljudima klubova i Saveza. Kamo to vodi? To je izvan svake pameti. Strašno sam razočaran i šokiran s tim zbivanjima i ponašanjem tih mladih ljudi. Ne mogu razumjeti koji su to motivi, što se to događa u glavama mladića da tako nešto naprave i to usred bijela dana. Doći u restoran i premlatiti čovjeka. Koliko sam vidio po slikama to su veliki hematomi na glavi, čujem da su mu ruke sve plave od branjenja, kako je štitio glavu. Pitanje je s tim hematomima kako će završiti, mogu biti trajne posljedice. Srećom što su tamo bili ljudi koji su pomogli da ga ne ubiju.

Marić ovog utorka nije bio na sudačkom zadatku, sam je kazao da je imao pištolj.

- Dobro, ne bih ulazio u taj dio. Sreća što je bio priseban i nije ga povukao. To je njegova velika vrlina jer kad krv proradi čovjek zna biti spreman na sve.

Tko će uopće pristati na ulogu arbitra na utakmicama Hajduka?

- Suci su dosta zabrinuti. Nije to baš tako bezazlena situacija, životi su u pitanju. Svi mi imamo obitelj, djecu. To je na kraju krajeva hobi i čovjek može jednog dana reći - ne želim više. Svi koji dolaze na Prvu ligu su ozbiljni, fakultetski obrazovani, odgovorni, prošli su filtere, nisu baš neki lajbeki koji ne znaju.

- Pogreške se mogu dogoditi, one su sastavi dio, ali tvrdim sa sigurnošću da niti jedan sudac ne ide s namjerom da nekoga ošteti ili da napravi nešto što nije u redu. Sjetite se lani slučaja Zir, kad je delgacija HNS-a s tadašnjim izbornikom Kovačem putovala u Split i doživjela slično što i Bruno Marić. Malo je to zabrinjavajuće. Prelazi sve granice normalnog društva.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 07:28