MARKO TODOROV/CROPIX Cropix
MOŽE LI NA VRH?

Preporod Hajduka! U srpnju primio čak 8 golova u 4 utakmice, u kolovozu pobjede i sasvim druga priča

Bijeli su u pobjedničkoj seriji, a posebno su popravili igru u obrani. Slijede velika iskušenja...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 21. kolovoz 2021. 20:37

Gustafsson napreduje. Četiri pobjede u nizu ima Šveđanin, potpisao je učinak koji su prethodnih godina ostvarivali Oreščanin i Tramezzani. Ali, nećemo od pokera pobjeda raditi famu. Gustafsson je dobio Šibenik, Goricu, Slaven Belupo i Hrvatski dragovoljac, iz čega je razvidno da najveća iskušenja tek slijede.

Rijeka je utakmica iskoraka, kako za Hajduk kao klub, tako i za Gustafssona na klupi Bijelih. Potvrdu vrijednosti i rezultata kojeg je do sada ostvario Gustafsson nam treba pružiti u jadranskom derbiju sljedeće nedjelje. Pritom ćemo brojanje pobjeda ostaviti sa strane, jer dvoboj s Rijekom puno je bitniji od pukog statističkog niza. Vrjedniji i od gola tri boda, jer taj susret će barem dijelom pokazati je li Hajduk zaista napredovao ili je od početka kolovoza primarno bio miljenik rasporeda.


Četiri pobjede u nizu kao trampolin u lansiranju prema vrhu tablice imao je Oreščanin pred dvije sezone kada je nizao Inter, Belupo, Istru i Rudeša. Slične protivnike je bilježio i Tramezzani (Varaždin, Gorica, Šibenik, Lokomotiva), u rasporedu se svake sezone dogodi serija suparnika koji nude priliku za pobjede u nizu. Gustafsson je iskoristio tu privilegiju pokazivanja mišića u odnosu na momčadi iz donjeg dijela poretka uzevši maksimalni broj bodova uz gol razliku 7:1.


Najveći pomak u kolovoškoj pobjedničkoj seriji napravio je Gustafsson u stabiliziranju obrane. U srpnju je primio čak osam zgoditaka u četiri utakmice, a onda je u kolovozu „inkasirao” samo jedan. Obranom je došao do tri utakmice clean sheeta u kolovozu. Veliki korak naprijed u odnosu na početak sezone kada je kroz Europu i HNL lakoćom primao od dva do četiri pogotka. Učvrstio je obranu, a uz to je bodovnim učinkom potvrdio da je Hajduk u vrhu.

Bez obzira na dobar start Lokomotive, može se ustvrditi da je serijom pobjeda ovog mjeseca Gustafsson Bijele pozicionirao kao sigurnog člana vodećeg kvarteta. Kako će se Bijeli pozicionirati u tom četvercu na vrhu ovisit će o rezultatima s direktnim konkurentima, a dva takva susreta slijede na Poljudu u idućih mjesec dana.

Zato će prvo Rijeka, a potom i splitski derbi s Dinamom u rujnu pokazati koliko je Hajduk s potpisom Jensa Gustafssona sposoban ući u borbu za prvo mjesto. Bodovno su Bijeli u dobroj poziciji, ali istu konstataciju trebali bi potvrditi i nakon dva spomenuta dvoboja. U tom slučaju bit će jasno da je Gustafsson napravio iskorak, da je Hajduk ne samo član vodećeg kvarteta, nego je i momčad koja može bitno određivati pozicije u najužem vrhu.


Za kraj i zanimljivi detalj, Šveđanin je nastavio seriju Bijelih s kraja prošle sezone HNL-a. Talijan je zaključio prvenstvo s remijem i pet pobjeda u zadnjih šest dvoboja, a Gustafsson je nastavio u sličnom ritmu. Ima četiri pobjede, remi i poraz u šest susreta. Ukupno je Hajduk na omjeru 9-2-1 u zadnjih 12 susreta. Od svibnja se Bijeli dižu, ali nogomet traži stalna dokazivanja.

NAJDULJI HAJDUKOVI POBJEDNIčKI NIZOVI U LIGI 10

5 pobjeda
Carrillo (14. 4. 2017. - 6. 5. 2017.)
Kopić (2. 12. 2017. - 18. 2. 2018.)
4 pobjede
Tudor (8. 2. 2014. - 2. 3. 2014.)
Burić (27. 9. 2015. - 24. 10. 2015.)
Oreščanin (3. 3. 2019. - 30. 3. 2019.)
Oreščanin (4. 5. 2019. - 19. 5. 2019.)
Tramezzani (8. 5. 2021. - 22. 5. 2021.)
Gustafsson (1. 8. 2021. - 20. 8. 2021.)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 13:24