Fausto Budicin
 MARIJANA BANKO/CROPIX
DEBITANTSKA SEZONA

‘Prerano su nas svi otpisali! Nisam ja baš tako zelen, pa odigrao sam preko 200 utakmica u HNL-u...‘

Trener Istre Fuasto Budicin svjestan je težine zadatka u svojoj debitantskoj prvoligaškoj sezoni
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 12. siječanj 2021. 15:17

Prošlo je 138 dana otkako je preuzeo klupu Istre 1961. Dijete Rovinja, nogometno je iskoračio u “staroj” Istri, afirmirao se u Rijeci, i finiš prvoligaške karijere odigrao u klubu kojem je sada trener. Između toga i član ljubljanske Olimpije i austrijskog Paschinga. Aktivnu karijeru zaključio je 2016. kao kapetan Rijeke II, da bi u iduće tri godine bio trenerom u omladinskom pogonu.

U međuvremenu Fausto Budicin (39) stekao je UEFA Pro licencu. Sasvim logično da je pulska javnost s odobravanjem prihvatila njegovo imenovanje, doduše zakašnjelo, pa je Istru 1961 preuzeo u trećem kolu, upravo na Rujevici. Igra sudbine, jer je kao igrač imao više selidbi iz jednog u drugi klub (grad)… U deset utakmica koje je vodio, upisao je dvije pobjede (Šibenik, Hajduk), plus onu u Kupu s Poletom SMnM, te pet poraza, uz tri remija, gol razlika 8:20…

Činjenice, ne alibi

Dojam?

- Čim si na posljednjem mjestu dojam ne može biti ružičast - kazao nam je Budicin u medulinskom Belvedereu:

- Cijela je prošla godina bila turbulentna iz znanih epidemioloških razloga pa se i taj jesenski put odvijao u kompliciranim nam uvjetima. Prihvatio sam momčad u trećem kolu što, složit ćete se, nije optimalno. Pogotovo što nismo kompletirali momčad i rješavalo se stvari u hodu. Nije to da se sada žalim ili stvaram alibi, to su jednostavno činjenice koje su potom opterećivale naš natjecateljski ritam.

Trener ste debitant. Vodili ste tek Orijent u trećoj i drugoj ligi. Postoje mišljenja da ste neiskusni za ovako tešku bitku s Istrom za prvoligaški ostanak?

- Da sam stari prekaljeni trenerski lisac, naravno nisam, ali mislim da nisam ni baš tako zelen s iskustvom. Prije svega igrao sam preko 200 utakmica u HNL konkurenciji. S Istrom sam imao teške borbe za pozicije i ostanke. Znam dobro u kojem sam mlinu i kakva je težina te borbe za ostanak. Istina je da je trenerski posao drugačiji, ali brže idu stjecanja iskustva kad si godinama bio dio toga. Danas sam već bitno šire slike u Istri. Nakon četiri i pol mjeseca, i to provedenih u objektivno kompliciranoj situaciji za svakog, a kamoli za trenera koji debitira u prvoj ligi. No, ne bih potencirao to pitanje. Ključno je ono što radiš i kako momčad reagira na to.

image
GORAN SEBELIC/CROPIX

Rezultat je, za sada, limitiran i zbog četiri zaostale utakmice?

- Realno gledano sada nam tablica izgleda loša jer smo posljednji. No, četiri utakmice su puno, a odmak konkurencije je minimalan. Unutar jedne utakmice i tri boda. Bitno je kazati i da među te četiri utakmice imamo dvije direktne, sa Šibenikom i Lokomotivom, pa se tu dosta toga može promijeniti u doživljaju statusa na ljestvici. Na nama je da učinimo sve što možemo da skupimo potrebne bodove.

Ključno je što će biti krajem svibnja?

- Definitivno. Pa mi smo od kolovoza odigrali tek 12 utakmica, a sada nam u pet mjeseci slijede 24 prvenstvene i barem još jedna kup utakmica. Dakle još dvije trećine sezone je ispred nas. Imamo priliku popraviti svoju situaciju i na tome sada radimo punom parom.

Upadanje u crnu rupu

Realno bit će vam jako teško jer je kalendar napućen utakmicama svaka tri dana. To je za kadar kakvog ima Istra i slični klubovi, gotovo kalvarija?

-To je nastavak one priče da je ovo sezona potpunih poremećaja. Pa u mojih prvih 95 dana odigrali smo 10 utakmica. Sada nam u idućih 60 dana predstoji 14 utakmica! Logično je da smo u težem položaju nego oni koji će igrati s dužim odmorom između dvije utakmice, ali što je tu je. Ne možemo promijeniti stvari nego se pripremiti za taj dril.

Javnost je negativna, kao i okruženje Drosine, u kontekstu sposobnosti kadra u borbi za ostanak?

- Razumijem takav stav, pogotovo što smo u nekim fazama jeseni doista izgledali slabo. No, bilo je i dobrih faza. Problem je što nismo bili dovoljno homogeni u težim iskušenjima, pa kada bismo upali u crnu rupu tijekom utakmice, jednostavno bismo se raspali. Ovaj kadar, uvjeren sam, nije slabiji od onog kojeg imaju konkurentski klubovi. I siguran sam da Istra 1961 nije momčad za posljednje mjesto u ovoj ligi. Kao trener ću uvijek braniti svoje igrače i mislim da su doista prestroge kritike prema njihovim učincima. Bilo je utakmica i u kojima smo uvjerljivo rezultatski izgubili, kao i one neizvjesnije, ali nismo baš bili u podređenom položaju. Štoviše u nekim dijelovima kada se lomio rezultat propustili smo prilike da utakmice odvedemo u našu korist...

image
GORAN SEBELIC/CROPIX

To je ono da nedostaje strijelac, pa koncentracije u obrani, samopouzdanje...

- To je ono što sam kazao, s 2-3 osvježenja istinske kvalitete svi bi igrači napredovali. U ovako teškoj ligi te stvari čine razliku, a tanka je razlika da se od 6. mjesta onda spustiš na deveto ili deseto.

Igrači su najvažniji

Vjerujete li u ostanak u ligi?

- Naravno da vjerujem i bez obzira na sve teškoće mi ćemo u tome uspjeti. Vidim da su nas mnogi otpisali, i ne samo da je prerano, nego je i nelogično. No, dobro, najbolje je pričati na terenu. Spremamo se i igračima ću stalno davati do znanja da su oni najvažniji te da budu koncentrirani samo na ono što jest činjenica, a ne na priče tko ide, dolazi, tko što kaže ili kritizira. Svi rade dobro i zdušno. Kad je dobra atmosfera onda se lakše stvara kohezija i kompaktnost. Ova Istra 1961 bit će homogena i snagom kolektiva nastojat će kompenzirati manjkove u odnosu na druge. Nema važnijeg od kolektiva u ekipnom sportu - zaključio je nekako odvažniji i direktniji Fausto Budicin, kao nagovještaj da nakon četiri i pol mjeseca ima jasnije projekcije svog posla i Istrinih potreba…

Nema dvojbe da nam trebaju pojačanja

Puno se analizira igrački kadar i negativno tretira kvaliteta koju imate...

- Ma gledajte, svaki trener uvijek želi par kvalitetnijih pojačanja. Svi navijači uvijek žele još bolje igrače. To je logično. Nema dvojbe da našem kadru trebaju kvalitetna osvježenja. Rekao sam već prije da ne trebamo gomilati igrače, nego da je ovoj grupi igrača nužno po jedno pojačanje u svakoj liniji te golman. Na tome se radi, a prva dva uvjetno rečeno pojačanja vidim unutar dosadašnjeg kadra. Vratar Lučić je pokazao veliki napredak u odnosu na kraj studenog kada je došao nespreman. Od prvog dana ovih priprema radi vrlo dobro, a već i prije se dalo naslutiti tehničku kvalitetu. Navarro je odličan bočni igrač, koji je igrao Primeru i napokon se aklimatizirao, riješio ozljeda i korone. Bit će nam važan adut u borbi za ostanak, jer je i iskusan igrač. Dolazi nam Šutalo iz Dinama, kojeg sam pratio već prije i čim se ukazala mogućnost da ga dobijemo, uspjeli smo to realizirati. Jest mlad igrač, ali ima siguran potencijal te će nam biti od velike koristi u stoperskoj liniji.

To je za sada sve?

- To je ono što je sigurno, a sa sportskim direktorom i dalje gledamo rješenja za pozicije koje smatram deficitarnim. Treba nam jedan hitriji vezni igrač ofenzivne vokacije i napadač koji ima reference realizatora. Nije to lako naći, pogotovo u zimskom roku, ali na tome se radi. Sa spomenutim rješenjima bili bismo dobro ekipirani za borbu. Pogotovo ako pogodimo s napadačem i veznjakom, jer sam siguran da bi onda i svi drugi igrači bili bolji. Nama ne treba baš tako puno kako se stvorila atmosfera, kao da smo najgori.

Ne moramo uzimati igrače samo da ih uzimamo, a za one iz drugog plana bilo bi bolje da odu

Puno je priča o odnosu s upravom sportskog sektora, pogotovo u Baskiji?

- Nije moje da komentiram organizacijske odnose kluba. Trener sam i unutar te domene mogu iznositi svoja mišljenja, što u razgovorima sa sportskim sektorom i činim. Zna se da nisam tip koji će javno puno pričati, razbacivati se velikim frazama i stvarati si neko medijsko zaleđe. Istra 1961 je danas bitno drugačiji klub od onog u kojem sam igrao. Sve se redovno ispunjava prema igračima i trenerima, imamo terene za trening u Medulinu, imamo stručnjake za oporavak i drugo. Prije 5-6 godina sve je to bilo u sferi želja. Činjenica je da nismo rezultatski iskoračili i to je ono što generira lošiju atmosferu. Nadam se, a u tom pravcu ću se silno truditi, ostvarenju natjecateljskog iskoraka. Najvažnije je osigurati ostanak ovo proljeće, iako je, ponavljam, onda i moguće da se popneš i koje mjesto više, pa dojam djeluje uvjerljiviji. Naravno da je moguće i obratno, no o tome neću razmišljati jer vjerujem da ćemo se dignuti. Logično je da bi nam to biti lakše ako si u prijelaznom roku, i to čim prije, osiguramo spomenuta pojačanja.

Kakvi su u tom pravcu noviteti?

- Razgovaram sa sportskim direktorom Dabcem i s Gonzalesom koji je u Vitoriji. Puno se imena vrti, menadžeri zovu sa svih strana, ima svakakvih rješenja. Postoje okviri u kojima se može djelovati i sada je na nama da procijenimo što je najbolje izvući. Moram reći da mi je jako žao da je Mikel Gonzales opterećen zdravstvenim tegobama zbog čega ga već više od dva mjeseca nema u Puli. Dok je bio ovdje često smo razgovarali i analizirali stvari te sam stekao uvjerenje da prepoznaje realne potrebe Istre. Kao spona sa sportskom direkcijom u Vitoriji, Gonzales je djelovao kao doista dobro rješenje. Nadam se da će se uskoro vratiti, kako se najavljuje.

Nemate baš puno vremena za prestrojavanja?

- To je točno, ali ne moramo ni u žurbi uzimati igrače samo da uzmemo. Između ostalog bilo bi dobro da neki momci koji nisu u prvom planu shvate da im je bolje ići negdje gdje će igrati i dokazivati se. Tako bi bilo lakše i njima i nama. Najgore je biti stalno na klupi ili sjediti na tribinama. To bi i nama otvorilo prostor u proračunu prve ekipe da ojačamo roster. Očekujem i da će igrači koji nisu ispunili očekivanja jesenas, a koji objektivno mogu biti bolji, to i pokazati u idućim mjesecima. Svatko se kroz pripreme, treninge i utakmice nameće te nema sretnijeg od trenera kada ga netko “novi” dovede u dilemu glede sastava. No, to se ne postiže smanjivanje ritma, durenjem, pričom, nego samo žestokim radom na treningu. Onaj koji to bude pokazao sigurno će osjetiti napredovanje u statusu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 08:33