RONALD GORSIC/CROPIX
KONAČNA ODLUKA

Presedan u HR nogometu: Evo kako je završio Dinamov fair-play potez za derbi! HNS zaobišao pravila

Dinamu kompliment za reakciju, a HNS-u, ipak, administrativni problemčić. Jer, rok za žalbu je istekao
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 11. prosinac 2020. 08:32

Neobična situacija, presedan. Umjesto Lovri Majeru, kojemu je to treći žuti karton i propustit će utakmicu Dinama na Rujevici, u službenom zapisniku javna opomena pripisana je Luki Ivanušecu. Čiji je propust, teško je reći, ali dogodi se, nije prvi put da se u službenom zapisniku potkrade neka pogreška.


Međutim, rijetko kad s ovakvim raspletom, obično su to greškice koje su navrijeme uočene i ispravljene. Ova nije, prošlo je 48 sati nakon utakmice koliko traje rok za žalbu, nitko nije primijetio. A onda je, izvan roka, Dinamo sam reagirao, pozvao Hrvatski nogometni savez da ispravi pogrešku i da pripiše karton Majeru, iako to znači da ga neće biti u važnom derbiju.

Dinamu kompliment za reakciju, a HNS-u, ipak, administrativni problemčić. Jer, rok za žalbu je istekao, Majer je “čist”, može igrati. Ipak, bit će, već jest, presedan riješen na najbolji, nogometni način.

image
SCREENSHOT

Bez obzira na rok za žalbe, činjenica da promjenu traži klub koji bi tom izmjenom bio oštećen, kao i činjenica da nipošto nije sporno da je Majer dobio taj žuti karton, što jasno pokazuje i snimka, a potvrdile su poslije utakmice i službene osobe, razlozi su što se nitko ne treba buniti zbog naknadnog postupka. Krivi podatak, ne dvojben nego očito krivi, zabunom unesen u kompjutor, treba ispraviti, tako je najpoštenije i najprihvatljivije.


Dinamo je, doista, postupio pravedno, za primjer svima. Sjetili smo se, primjerice, “slučaja Soudani”, kad mu sudac “Respect Pejin” nije dao žuti karton protiv Lokomotive za nešto za što je morao dobiti (barem) žuti karton. Bio bi mu treći i ne bi mogao igrati protiv Hajduka. Sjećamo se repova nakon toga, danima se pljuvalo po Pejinu, ali i Soudaniju i Dinamu, iako neposredno nisu bili krivi za samu sudačku odluku, a kad je Dinamov igrač naknadno prijavljen, Disciplinski sudac Saša Pavličić-Bekić kaznio ga je utakmicom neigranja.

Ali je Dinamo uložio žalbu, na kraju mogao igrati i - pogodio je stativu, a Hajduk je pobijedio u Maksimiru. Dakle, Dinamo je u konačnici imao višestruku štetu od svega toga, rezultatski Soudani nije pomogao, a izvan terena Dinamo je bio izvrgnut uvredama i linču. A sve je mogao izbjeći da je sam kaznio Soudanija, ako već ne neigranjem derbija, jer to je u sudačkoj domeni, onda barem klupskim pravilnikom za nesportsko ponašanje.


Sad su Modri postupili ispravno, ništa na jamči da bi Dinamo s Majerom pobijedio na Rujevici, kao što i bez njega može pobijediti, ali je maksimirski klub barem zaradio pohvale i komplimente za fair-play. A kako se tada vratilo Soudanijevom stativom, možda se i sad vrati nekim bitnim pogotkom, na Rujevici ili negdje drugdje..

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 21:43