ANTE CIZMIC/CROPIX
SN ANALIZA

Preskupi Hajdukov kvartet za samo šest pogodaka!? Premalo je to za očekivanja struke i navijača

Učinak četiri inozemna napadača splitskoga kluba pod povećalom SN-a nakon izgubljenog derbija
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. prosinac 2020. 17:22

Kapetan Mijo Caktaš je poslao jasnu poruku, u javnost pustio rečenicu koja će imati odjeka u svlačionici i među navijačima.

- Našim napadačima treba dosta šansi za pogodak, to se mora popraviti - poručio je kapetan Caktaš nakon poraza od Rijeke.

Uz to je dodao da je neprihvatljivo izgubiti na način na koji je Hajduk poražen u jadranskom derbiju, no ovog puta ćemo se fokusirati na napadače. Jer, bez obzira na sve kritike koje doživljava vezni red Bijelih, od kojeg se također očekuje veća doza kreativnosti, jasno je da su napadači najodgovorniji kada nema zgoditaka. Pritom je u središtu pozornosti kvartet inozemnih “špiceva”. Četiri napadača od kojih se puno očekuje, a Jairo, Gyurcso, Diamantakos i Umut su zajedno postigli samo šest golova ove jeseni!? Premalo za očekivanja navijača i struke, ali premalo i za reference koje su sa sobom donijeli na Poljud ili su nam poput Jaira i Gyurcsa već pokazali što znaju i mogu u bijelom dresu.

Mađar je od siječnja 2018. u Hajduku, Jairo od ljeta iste godine, a dvojac Umut - Diamantakos tandem je novaka na Poljudu.

Dobre preporuke

Umut je stigao s preporukom napadača Bešiktaša, Diamantakos s obećavajućih 11 zgoditaka iz druge Bundeslige u dresu St. Paulija, ali nijedan ni drugi nisu zasad opravdali očekivanja. Što se događa s inozemnim napadačima koji ove sezone ne pružaju učinak zbog kojeg su dovedeni na Poljud?

Krenimo od Jaira, koji se jednostavno ugasio krajem veljače, od one toliko puta opisane utakmice s Goricom. Od tada ima ukupno 21 nastup i samo jedan gol. Zvuči nestvarno, tim više kada se zna da je u prvoj sezoni igranja za Hajduk 13 puta zatresao suparničku mrežu. Možda jedino Jairo zna pravi razlog, ali predugo traje njegov golgeterski post. Igra na poziciji krila koja mu najviše odgovara, ima minutažu u kontinuitetu. Gledajući s pozicije povjerenja trenera, ne postoji problem. Ali, Jairo ne zabija, a tri asistencije u ovom prvenstvu ne mijenjaju sliku.

No, lako bi bilo da je Jairo jedini. Ni Gyurcso nije ništa bolji, premda bi se po brojkama reklo da je malo aktivniji. Zadnji je put suparničku mrežu zatresao krajem rujna, posljednju asistenciju upisao početkom listopada i nema učinka u recentnih šest nastupa.

Već viđeno

Sve smo to od Gyurcsa već viđali prošlih sezona, njegova promjenjiva forma nije iznenađenje. Ali, opet, računalo se da će s iskustvom prevladati oscilacije. Nažalost, samo se računalo, na pragu 30. i dalje je Gyurcso u problemu kontinuiteta.
Ugasio se Jairo, ugasio se Gyurcso, a nestao je i Diamantakos. U prvoj utakmici sve je oduševio golgeterskim zgoditkom, međutim, gotovo dva i pol mjeseca nije među strijelcima, a na Poljud je došao s tim zadatkom. Da bude strijelac. U međuvremenu je izgubio i status prvotimca. Osijek je propustio zbog ozljede, pa sljedeće tri počeo s klupe i shodno tome, manje je prigoda da se potakne uspavana statistika.

Jairo nije postigao pogodak u zadnjih devet nastupa, Gyurcso u posljednjih sedam, isto kao i Diamantakos. Tri napadača imaju ukupno jedan zgoditak u zadnjih 45 dana!? Statistiku im spašava Umut, koji je došao početkom listopada i polako skuplja minutažu, ali ne može se reći da oduševljava nastupima u bijelome dresu.

Teško obojica

Zabio je Belupu, a vrlo skroman je bio u ostalim dvobojima. “Sudara” se Umut s Diamantakosom, premda Grk nije identični profil napadača. Ali, teško će obojica u igru, jedino ukoliko izostane Caktaš u konkurenciji za momčad, no bez Caktaša nema golova.
Postigao je Caktaš šest zgoditaka, isto koliko i četiri inozemna napadača zajedno. Istina je da je kapetan triput poentirao s bijele točke, ali imao je primjerice i Jairo priliku iz jedanaesterca pojačati osobni učinak, pa nije uspio u Velikoj Gorici.
Hajduk je ponovno peti, ali ne samo u poretku bodova, nego i u poretku efikasnosti. Jasno je da će se sezona Hajduka prelamati preko učinka napadača, preko njihovih zgoditaka i asistencija. Morat će pritom obrana podići nivo izvedbe, ali kada uložite novce u četiri strana napadača s iznadprosječnim primanjima, onda očekujete da Jairo i Gyurcso probijaju po krilu, šutiraju, asistiraju Umutu i Diamantakosu, koji će tresti protivničke mreže. Zato su dovedeni...

ČETVORICA BIJELIH INOZEMNIH OFENZIVACA

Jairo
Nastupi: 10
Minutaža: 812
Golovi: 1
Asistencije: 3
Zadnji gol:
Osijek 23. kolovoza
Zadnji asist:
Lokomotiva 24. studenoga

Adam Gyurcso
Nastupi: 12
Minutaža: 867
Golovi: 3
Asistencije: 2
Zadnji gol:
Varaždin 27. rujna
Zadnja asist:
Gorica 3. listopada


Diamantakos
Nastupi: 8
Minutaža: 572
Golovi: 1
Asistencije: 1
Zadnji gol:
Belupo 29. kolovoza
Zadnja asist:
Varaždin 27. rujna


Umut Nayir
Nastupi: 6
Minutaža: 345
Golovi: 1
Asistencije: 0
Zadnji gol:
Belupo 21. studenoga
Zadnji asist:
-

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 06:28