Anamaria Govorčinović, Vanesa Tot

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
SP U SPRINT KAJAKU I KANUU

Priča s OI kvotama još nije završena za naše predstavnice, čeka se odluka kako će biti preraspodijeljene

Anamaria Govorčinović završila nastup u Duisburgu na 11. mjestu u kajaku jednosjedu na 200 metara
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 27. kolovoz 2023. 16:40

U nedjelju je u njemačkom Duisburgu završeno Svjetsko prvenstvo u sprint kajaku i kanuu koje je bilo i glavno kvalifikacijsko natjecanje za Olimpijske igre u Parizu. Naše jedine dvije predstavnice, Anamaria Govorčinović u kajaku jednosjedu (500 m) i Vanesa Tot u kanuu jednokleku (200 m) nisu uspjele izravno izboriti olimpijsku kvotu. Govorčinović je za to trebala plasman na prvih 6 mjesta, a završila je 10., dok je Tot trebala biti na prvih 5 mjesta, a završila je 11.

image

Anamaria Govorčinović

SLOBODAN KADIć/HOO Slobodan Kadić/hoo

No, ta priča s kvotama još nije završena, jer su neki sportaši osigurali više od jedne za svoju zemlju, a po kvalifikacijskom sustavu prizna im se samo jedna, pa je tu i pravilo da jedna zemlja može imati maksimalno 6 kajakašice (ili u muškoj konkurenciji kajakaša) na Igrama, odnosno po 3 kanuistice (kanuista), pa princip da se prvo popunjavaju veći čamci pa manji, pa da moraju biti zastupljena minimalno četiri kontinenta... Uglavnom, u sljedećih 10 dana nacionalni savezi će dobiti obavijest o osiguranim kvotama, a u toj preraspodjeli, barem na papiru, velike šanse ima Anamaria Govorčinović.

image

Vanesa Tot

RONALD GORSIC Cropix

Ispred nje u poretku na olimpijskih 500 metara su čak četiri kajakašice koje su kvote osigurale i kroz veći čamac (Novozelanđanka Carrington, Mađarica Csipes i Srpkinja Novaković kroz četverosjed, a Dankinja Jørgensen kroz dvosjed), a Njemice su unutar kvote u sve tri discipline što znači da imaju "viška" kvalificiranih (7) i morat će se odreći jedne kvote. U Vanesinoj disciplini "duplicirane" kvote imaju dvije kanuistice - Španjolka Antia Jacome, srebrna u jednosjedu i dvosjedu i Kubanka Yarisleidis Duboys, zlatna u jednosjedu i 6. u dvosjedu.

image

Anamaria Govorčinović

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Anamaria Govorčinović je u nedjelju još nastupila u B finalu svoje "rezervne" discipline, na 200 metara i bila je druga, odnosno ukupno 11. Prva je bila Mađarica Anna Lucz s vremenom 40.729, a vrijeme Govorčinović je bilo 41.246. Zlato u ovoj disciplini osvojila je Novozelanđanka Lisa Carrington kojoj je to bilo već treće najsjajnije odličje na ovom SP (četverosjed, jednosjed na 500 i 200 m), odnosno ukupno 15. na svjetskim prvenstvima.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 12:26