Foto: Goran Mehkek / CROPIX
NEVIĐENA DOMINACIJA

PRIJE ĆE HRVATI LANSIRATI RAKETU U SVEMIR NEGO ŠTO ĆE DINAMO IZGUBITI TITULU Jesu li Modri ubili prvenstvo i prije derbija s Hajdukom?

DINAMO Bjeličina je momčad, iako joj je fokus uglavnom usmjeren na skupinu Lige prvaka, bespogovorno dominantna u Prvoj hrvatskoj ligi
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. studeni 2019. 10:51

Postaviti pitanje hoće li Dinamo opet biti prvak Hrvatske jedno je od onih nepotrebnih. Ne znamo što bi se trebalo dogoditi da tako ne bude. Bila bi to senzacija neviđenih razmjera, otprilike kao da Hrvati lansiraju raketu u svemir. Modri su kvalitativno nadmoćni ostatku lige, kad se radi o Bjeličinoj momčadi, onda je fokus uglavnom usmjeren na Ligu prvaka.

Bodovna razlika u odnosu na drugoplasirani Hajduk čak i nije toliko izražena, ta samo četiri boda viška Bjeličine momčadi nisu realan pokazatelj odnosa snaga u našem nogometu, uz dodatak da Dinamo ima utakmicu manje, onu zaostalu s Rijekom koju će odigrati nakon što već završi prvi dio prvenstva, 18. prosinca u Maksimiru.

Bijeg od suparnika

Kad je HNL u pitanju, zanima nas mogu li Modri već do konca tzv. jesenskog dijela sezone osigurati naslov, steći bodovnu prednost koja će praktički biti nedostižna na proljeće. Nakon reprezentativne stanke u Maksimiru je na rasporedu najveći derbi hrvatskog prvenstva, Dinamo - Hajduk. Bjeličina momčad tražiti će revanš za onaj 0:1 poraz na Poljudu. U slučaju trijumfa pobjeći će Majstorima s mora na sedam bodova prednosti. Držimo da je maksimirski derbi utakmica koja bi mogla definitivno prelomiti cijelo prvenstvo, odlučiti o prvaku zarana, već 22. studenoga.

Zagreb, 180919.
Stadion Maksimir.
UEFA Liga prvaka  2019/2020, utakmica GNK Dinamo Zagreb - Atalanta BC.
Na fotografiji: slavlje Dinama.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Da, netko će kazati da bi se prebrzo ubio draž prvenstva, ali ne bi to bilo ništa posebno novo. Modri su ionako znali već rješavati prvenstva u prvoj dionici. Realno, svako prvenstvo počevši od one sezone 2005./06. bilo je lišeno neke velike dramatike zbog dominantnosti zagrebačkog kluba. Naslov prvaka koji je osvojila Rijeka u sezoni 2016./17. može se više tretirati statističkom pogreškom. Bilo je nekih sezona u kojima su se stvari malo komplicirale, recimo u onoj 2017./18. kad su u finišu prvenstva Modri zaronili u krizu, gubili od Osijeka, Rijeke, Lokomotive i Rudeša, ali tada je u posljednjem kolu momčad preuzeo Nenad Bjelica, pobijedio Inter s 3:1 i Modri su s tri boda ispred Rijeke uzeli naslov.

Tada je i počelo stvaranje pravog europskog Dinama koji se prošle sezone plasirao nakon 49 godina u europsko proljeće, a ove sezone juri to isto, samo ovoga puta u Ligi prvaka. Mnogi će se složiti da je ovaj Bjeličin Dinamo kao momčad najjači otkako je Hrvatske. Bilo je u modrim rosterima, tijekom sezona u kojima se se naslovi u HNL množili, većih nogometnih imena od ovih koji igraju danas, ali nikada Dinamo nije tako dobro izgledao kao momčad.

Zagreb, 210819.
Stadion Maksimir.
Utakmica UEFA Lige prvaka izmedju GNK Dinama i Rosenborga B.K.
Na fotografiji: Nenad Bjelica.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Isto kao i lani

No, vratimo se finišu ovosezonskog prvog dijela sezone. Dinamo nakon derbija s Hajdukom igra s Istrom 1961, Varaždinom, Lokomotivom, Slavenom Belupom, Goricom, te onu zaostatku utakmicu s Rijekom. Iako je, naravno, u nogometu sve moguće, ne vidimo gdje bi Bjeličina momčad mogla izgubiti neki bod. Neki će možda kazati da će se Modri trošiti protiv Atalante i Cityja u borbi za proljeće u Europi, ali ta teorija pada u vodu. Pa, vidjeli ste kako su se ‘potrošili’ protiv Šahtara, da bi onda nekoliko dana kasnije doslovno masakrirali Rijeku na Rujevici s 5:0. Modri imaju tako kvalitetan i širok roster da im europski ogledi neće smetati u nametanju dominantnosti i suverenosti u HNL-u. Predviđamo da će Bjeličina momčad počevši od Hajduka pobijediti u svim utakmicama do kraja prvog dijela sezone. To bi značilo da čak i ako Splićani, osim protiv Dinama, trijumfiraju u svim ostalim utakmicama do kraja jeseni, Modri bi na kraju prvog dijela sezone imali deset bodova prednosti. Prevelikih deset bodova, nedostižnih. Prošle sezone smo nakon prvog dijela napisali da je Dinamo osigurao naslov, a imao je tada 11 bodova prednosti pred drugoplasiranim Osijekom. Držimo da je priča ista i ove sezone...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 04:21