Srdjan Vrancic / CROPIX
SVI SE OTIMAJU ZA NJEGA

PRIJE NEKOLIKO GODINA RAZMIŠLJAO O PRESTANKU KARIJERE, A SADA JE JEDAN OD NAJBOLJIH IGRAČA HNL-a Nije tajna da bi mogao postati novo pojačanje Dinama

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 11. studeni 2019. 08:59

Od sedam prvenstvenih pogodaka koje je postigao ove jeseni, Lokomotivin ofenzivni veznjak Marko Tolić (23) s dva je gola istaknuo kandidaturu za najljepši zgoditak sezone!

Prvi, kojeg je zabio Osijeku, nakon magnetskog primanja lopte, “sombrera” i filigransko točne realizacije, te ovaj drugi, Interu, prekrasni lob u stilu Karela Poborskog! Oba su pogotka tehničko savršenstvo, bili su to zgodici koje može postići samo vrhunski, inteligentni znalac, virtuoz nogometne igre, umjetnik s loptom. I o tim remek-djelima treba stalno pisati i pričati, takvi su golovi najbolja reklama Prve HNL...

Prepun želje

Tolić je prije nekoliko godina bio na životnoj prekretnici, nakon što je završio srednju školu bio je na posudbi u Lučkom. Mučile su ga ozljede, nije standardno igrao, razmišljao je čak i o prekidu profesionalnog igranja nogometa, želio se posvetiti nečem drugom. No, Lokomotiva mu je tada ponudila profesionalni ugovor i Tolić je odlučio dati lopti još jednu šansu.

Zagreb, 091119. 
Stadion NK Zagreb. Kranjceviceva 15.
Nogometna utakmica 15. kola Hrvatski Telekom Prve lige Lokomotiva vs Inter-Zapresic.
Na fotografiji: Marko Tolic 24.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX / CROPIX
Marko Tolić

Ali, priliku na Kajzerici nije dobio, bio je na posudbama, pa je lani igrao u drugoligašu Sesvetama. I na 24 utakmice postigao je 15 golova, bio je najbolji igrač Druge HNL, stizale su ponude, ali ugovor ga je vezao s Lokosima i vratio se na Kajzericu prepun motiva. I napokon je dobio pravu šansu, iskoristio ju je i prometnuo se u ključnog igrača Lokosa ove jeseni...

Ove je sezone Tolić zabio devet pogodaka - sedam u prvenstvu, dva u Kupu, a samo je tri puta bio starter (dvaput u prvenstvu, jednom u Kupu)! U 1. kolu protiv Dinama nije bio među kandidatima za nastup, na klupi je prosjedio utakmice s Istrom i Varaždinom u prvoj četvrtini natjecanja, na ostalim je utakmicama dobivao minutažu...

- I smatram da sam je maksimalno iskoristio! Ovih sedam prvenstvenih pogodaka nije loš učinak, ali to je, ponovit ću, samo lijep početak. Ne mislim ovdje stati, sigurno se neću ni na trenutak opustiti, jer tek sad počinje onaj pravi nogometni rad koji vodi prema ostvarenju nogometnih i životnih ciljeva. Iz dana u dan imam sve više samopouzdanja i nadam se još boljim igrama, vjerujem da ću zabiti još golova. Svjestan sam da se moram dokazivati iz utakmice u utakmicu, mlad sam i prepun želje, želim igrati i potvrđivati se svakoga vikenda - rekao nam je Tolić poslije hat-tricka Interu, prvoga u karijeri, za nagradu su mu suigrači poklonili loptu s kojom je zabio ta tri pogotka.

Zagreb, 041119. 
Stadion u Kranjcevicevoj.
Hrvatski telekom, Prva liga, 14. kolo, 
NK Lokomotiva - NK Varazdin.
Na fotografiji: Marko Tolic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srđan Vrančić/CROPIX
Marko Tolić u akciji

Volim loptu

Trener Lokosa Goran Tomić Interu je sučelio dosad najmlađu startnu u postavu ove sezone i ta je mladost opravdala povjerenje...

- Šef nam je prije utakmice rekao da moramo biti oprezni upravo zbog toga jer je Inter znatno iskusniji i ima starije igrače od nas. I odgovorili smo na pravi način, nametnuli smo tempo i ritam kojeg Zaprešićani nisu mogli pratiti, a moja su tri pogotka samo materijalizirala našu osjetno bolju igru - kaže Tolić, koji se odlično snalazi i u veznom redu, ali i na lijevom krilu, kao dešnjak koji ulazi u sredinu i traži priliku za udarac prema vratima.

- Nije mi problem prilagoditi se tim rotacijama, iako se najbolje osjećam u sredini, volim kad mi je lopta češće u nogama. Ali, štogod šef kaže, sve ću pokušati odraditi, snaći ću se gdje god me stavi - samouvjeren je ovaj mladić, neprijeporno najveće osvježenje i dobitak jesenskog dijela Prve HNL.

Dakako, o Toliću se sve više raspituju brojni menadžeri i skauti, dobrim igrama i golovima skrenuo je na sebe pozornost i definitivno je zaintrigirao nogometno tržište. Nije tajna da je i na Dinamovu “radaru”...

- Dinamovac sam otkad znam za sebe, rođeni sam Zagrepčanin i to je posve normalno. Ali, sad uopće ne želim razmišljati o tome što će biti u nekoj budućnosti, isključivo sam fokusiran na igre u Lokomotivi. Do kraja jeseni ostalo je još pet utakmica i želim ih odigrati najbolje što mogu - govori Tolić.

Zagreb, 091119. 
Stadion NK Zagreb. Kranjceviceva 15.
Nogometna utakmica 15. kola Hrvatski Telekom Prve lige Lokomotiva vs Inter-Zapresic.
Na fotografiji: Marko Tolic.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX

Dobra sezona

Ipak, jeste li razmišljali što bi bilo bolje za vašu karijeru nastavite li ovako dobro igrati - otići odmah u inozemstvo s Kajzerice ili zakoračiti stepenicu više u Prvoj HNL i otići u Dinamo, poput Majera i Ivanušeca i brojnih igrača prije njih?

- Iskreno, o tome uopće nisam razmišljao. Tek sam počeo igrati u Prvoj HNL i želio bih se najprije afirmirati u ovoj ligi, u kojoj sam odigrao tek desetak utakmica. A to je definitivno nedovoljno za bilo kakva maštanja o Dinamu ili o inozemstvu, moram kontinuirano odigrati barem jednu dobru sezonu u Prvoj HNL. To mi je zasad jedini cilj, potvrda vrijednosti u Prvoj HNL, a onda ćemo vidjeti što će se dalje događati - rekao je Tolić.

TOLIĆEV CV

Datum rođenja:

5. srpnja 1996.

Mjesto rođenja:

Zagreb

Visina:

188 centimetara

Težina:

78 kilograma

Klub:

Lokomotiva

Pozicija:

ofenzivni vezni, krilo

Ugovor:

do ljeta 2020.

Sezona u Lokomotivi:

15 utakmica

9 pogodaka

Vrijednost na TM:

300.000 eura

TOLIĆEVIH ZADNJIH PET

20. listopada - HNL

Hajduk - Lokomotiva 0:0

- 8 minuta, bez gola i asista

27. listopada - HNL

Istra 1961 - Lokomotiva 0:2

- 26 minuta, 1 gol i 1 asist

30. listopada - KUP

Vinogradar - Lokomotiva 0:3

- 90 minuta, 2 gola, 0 asista

4. studenoga - HNL

Lokomotiva - Varaždin 2:1

- 90 minuta, 1 gol, 0 asista

9. studenoga - HNL

Lokomotiva - Inter 3:1

- 90 minuta, 3 gola, 0 asista

BOŽIDAR ŠIKIĆ Nije nekad bilo lako ni njemu, a ni nama, dva puta je stizao na pripreme i nije mogao pratiti ritam

Zadovoljni direktor Lokomotive Božidar Šikić podvlači sljedeće...

- Nikad nije bilo upitno Tolićevo znanje, njegova je tehnika vrhunska, gotovo savršena! Ali, morao je “protrčati”, morao je prihvatiti spoznaju da igra na najvišoj razini u Hrvatskoj, trebao je shvatiti da igra profesionalni nogomet. To je očito učinio i ove sezone iz dana u dan sve više napreduje. Ono što Marko ima, to ga nitko ne može naučiti i taj svoj talent mora još više razvijati pomoću onih potankosti koje se mogu naučiti. Pred njim je još dosta rada, iako je ovosezonskim igrama i golovima apsolutno opravdao naše povjerenje. Nije u nekim trenucima bilo lako ni njemu, a ni nama, dugo smo ga čekali, dvaput je dolazio na pripreme i nije mogao pratiti taj ritam. Pa je ovoga ljeta bilo “hoću ili neću”, vratili smo ga iz Sesveta i Marko potvrđuje svu svoju nadarenost i oduševljava nas svojim igrama i golovima - kaže Šikić, najavljujući ozbiljnu borbu svoga kluba za plasman u Europu, uz dodatak:

29.06.2006 Bozidar Sikic direktor nogometne skole Hitrec Kacijan , snimio_Ronald Gorsic
Ronald Goršić/Hanzamedia /

- Možemo se pohrvati sa svakim u ligi i uključit ćemo se u borbu za drugo mjesto! Nakon tri startna poraza u okršajima s Dinamom, Rijekom i Hajdukom, nanizali smo 12 utakmica u kojima smo samo jednom poraženi, opet protiv Dinama. To je svakako dokaz da možemo sa svakim igrati, potvrda kako su naše ambicije čvrsto utemeljene - kaže Šikić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 07:29