Hrvatskim roniocima posljednji će posjet Bahamima ostati u ružnoj uspomeni, a repovi tamošnjih događaja još se uvijek vuku

 Privatni album
NEVJEROJATAN SLUČAJ

‘Prljava‘ urota protiv hrvatskih sportaša: Uzeli im torbe, tajno ih snimali pa montirali snimke

Troje hrvatskih sportaša odlučilo je ispričati svoju verziju priče o navodnom ‘slučaju doping‘
Piše: SNObjavljeno: 26. srpanj 2023. 09:29

Početkom mjeseca pojavila se informacija kako su Vitomir Maričić i Petar Klovar, dvojica hrvatskih ronilaca na dah, dobili zabranu sudjelovanja na natjecanju Vertical Blue na Bahamima nakon što su policajci i osoblje u njihovoj prtljazi navodno pronašli lijekove za poboljšanje performansi. ⁠Sanda Delija, koja je putovala s njima, ali nije bila prijavljena za natjecanje, navodno je također imala zabranjenu supstancu. ⁠Troje sportaša odmah je poručilo kako je sve falsificirano, kako su uvijek bili čisti kako će sve uskoro biti razjašnjeno.

U ponedjeljak je Riječanin Vitomir Maričić objavio priopćenje za medije pod naslovom "Prljava strana sporta" i podnaslovom "Istinita priča hrvatskih sportaša ronioca na dah". Cilj mu je, kako kaže, bio "dati točan niz činjenica o nesretnim događajima koji, čak i kada su prijavljeni, nisu dobili adekvatnu pažnju i reakciju od strane nadležnih tijela, te su tako počeli stvarati negativan dojam i krivo predstavljanje istine u javnosti, što za posljedicu ima znatnu štetu za sportaše".

image

Vitomir Maričić i Petar Klovar, svjetski prvaci u ronjenju na dah

CROPIX

U uvodu ističe kako su on i Klovar prije Svjetskog prvenstva u Roatanu, koje će se održati 20. kolovoza, za trening-natjecanje odabrali Vertical Blue (VB) na Long Islandu na Bahamima. Organizator natjecanja je William Trubridge, novozelandski ronilac, svjetski prvak i rekorder. Njegove discipline su FIM (Free-immersion) i CNF (Constant No Fins). Klovar je već ranije pomakao rekord u FIM-u, pa je Trubridgeu ostao samo rekord u CNF-u čije je rušenje Klovar najavio upravo na VB-u.

Nitko nije vidio ‘posebna pravila‘

U priopćenju se ističe kako su hrvatske sportaše po dolasku na Bahame na pisti dočekali policajci i Trubridge. Rečeno im je da moraju proći pretragu prtljage i da će biti testirani na doping.

"Trubridge im uzima torbe i odvodi ih u policijsku postaju dalje od zračne luke. U policijskoj postaji policajci i Trubridge počinju detaljnu pretragu njihovih stvari. Na polovici pretrage ponašanje i komunikacija Trubridgea daju sportašima dojam da ovo nije bila nasumična pretraga, a svakako da nije službena. Trubridge potvrđuje da su do trenutka pretrage oni jedini sportaši upućeni na ovu pretragu i kontrolu. Pretpostavivši da to nije uobičajena kontrola, pitali su prema kojim se zakonima ili pravilima se ovo odvija i zašto je Trubridge kao natjecatelj vodio ovu potragu? Policajci su izjavili da nisu na dužnosti (iako nose uniforme i oružje)", stoji među ostalim u priopćenju.

image

Vitomir Maričić

CROPIX

"Trubridge pojašnjava da postoje ‘posebna pravila‘ koja su sportaši koji sudjeluju u VB-u navodno prihvatili prilikom registracije i obavještava ih da on više nije natjecatelj. Sportaši su provjerili je li moguće pristupiti tim pravilima online ili u njihovom e-mailu i shvatili su da ih nigdje ne mogu vidjeti. Kroz povijest web tražilice, bilo je vidljivo da su pravila naknadno dodana na web. Registracija je obavljena od veljače do početka ožujka, a Trubridge se uklonio s liste natjecatelja na dan njihovog dolaska, ili kasnije. Kako bi provjerili jesu li drugi sportaši vidjeli ova ‘posebna pravila‘, sportaši su odlučili kontaktirati još 15 prijavljenih sportaša i ustanovili da nitko od njih također nije vidio ta pravila."

Naši su ronioci u procesu pretrage rekli Trubridgeu da vjeruju da je protiv pravila i neprofesionalno ciljati isključivo na njih, jer vjeruju da je u izravnom sukobu interesa. Naime, čak i ako više nije bio natjecatelj, i dalje bi mu bilo u interesu zadržiti svoj rekord.

Maričić u nastavku priopćenja navodi da ih je Trubridge potajno snimao te da je "loše montirana" snimka objavljena na YouTubeu, podijeljena na društvenoj stranici VB-a, a uskoro i na HTV-u i drugim medijima, zbog čega sumnjaju da se radi o dobro organiziranoj PR kampanji.

"Tijekom pretraživanja Trubridge je napravio popis stvari koje su navodno pronađene kod sportaša, a koje je dao jednom od policajaca na potpis. Sportaši nikada nisu ništa potpisali niti vidjeli išta što je napisano. Nisu, dakle, dobili policijski zapisnik, zapisnik o pretresu, niti bilo kakav trag ili pisanu riječ o tome što se događa. Čini se da mnogi elementi u postupku pretrage krše zakone WADA-e, AIDA-e, Bahama i EU-a, kao i osnovna ljudska prava."

Zabranili im trening u Roatanu

Nakon svega su hrvatski sportaši završili i na doping kontroli.

"Jedini službenik prisutan na testiranju imao je nevažeću iskaznicu. Također, nije na pravi način informirao sportaše o svemu što je dužan po pravilima WADA-e, a na što su sportaši navikli nakon mnogih testiranja. Sportaši su, znajući da su savršeno čisti, obavili test u dobroj vjeri nadajući se da će prekinuti ovu dugu proceduru."

U zaključku priopćenja Maričić navodi:

"Zar nemamo organizacije, pravila i propise kako bismo spriječili da osobni interesi stanu na put poštenim i profesionalnim postupcima i zaključcima? Zar se ne pridržavamo ovih organizacija, pravila i propisa kako bismo osigurali fer plej?

Trenutno su sportaši u Roatanu gdje čekaju Svjetsko prvenstvo CMAS-a, gdje ih je dočekala informacija da im službeni organizator zabranjuje trening, iako CMAS (Confederation Mondiale des Activites Subacquatiques), WADA (Svjetska antidopinška agencija) ili AIDA (International Association for development of Apnea) nisu izrekli nikakvu službenu zabranu ili suspenziju.

Za upravna tijela je ključno da se ovim temama pozabave odmah s odgovarajućom težinom i postupcima. Rizik je u suprotnom da šteta eksponencijalno raste, ne samo za pojedince koji su pretrpjeli brojne ozbiljne prekršaje protiv njih, već i za sport. Organizacije koje prate sport zahtijevaju integritet, poštenje i vjerodostojnost, jer je njihova odgovornost da se svi sportaši osjećaju sigurno i zaštićeno pod njihovim okriljem."

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 22:45