Ivica Ivušić
 SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
IMA IZBORA, ALI...

Problemi za Bjelicu: Tko će na vrata Osijeka? Osim Ivušića ozlijeđen je i bivši Vatreni

Jako malo nedostaje riječkom vrataru da postane apsolutni rekorder Gradskog vrta.
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 10. listopad 2021. 21:52

Oporavak Ivice Ivušića nakon ozljede koja ga je precrtala s popisa izbornika Dalića ipak je zahtjevniji nego što se isprva pretpostavljalo. Standardna jedinica Bijelo-plavih i novopečeni reprezentativac i prošli je tjedan umjesto na treningu proveo na terapijama, pa je nezahvalno prognozirati hoće li se u utorak, kada Nenad Bjelica opet bude okupio momčad na pomoćnom terenu Gradskog vrta, priključiti suigračima u radu.

- Hematom je sve veći i “izlio” se u mišić - otkrio je Ivušić prije nekoliko dana.

Nakon 82 uzastopna prvenstvena nastupa, klupski rekorder po broju minuta u nizu bez primljenog gola (577 minuta), a uskoro i rekorder Gradskog vrta po broju utakmica u kojima je sačuvao svoja vrata (nedostaju mu još samo četiri nastupa s čistom mrežom za to postignuće), propustio je utakmicu protiv Hajduka u prošlom kolu, a trenutno je neizvjesno hoće li biti spreman za utakmicu idućeg kola protiv Slaven Belupa.

Pauza od 28 mjeseci

Ne bude li Ivušić spreman za Koprivnicu, trener Osijeka ima pouzdanu alternativu u Marku Malenici, odličnom vrataru koji je u 120 utakmica već čuvao mrežu Osijeka, a koji je protiv Hajduka zabilježio prvi prvoligaški nastup nakon 28 mjeseci. U međuvremenu je, doduše, sezonu proveo izvan Gradskog vrta na posudbi u Poljskoj i Mađarskoj. Problem bi, međutim, mogao biti tko će Malenici “čuvati leđa”.

Nenad Bjelica ima odličan izbor vratara. Naravno, pod uvjetom da su svi zdravi, a što trenutno nije slučaj. Uz Ivušića i Malenicu za mjesto među vratnicama konkurira i Antonijo Ježina. Iskusni vratar koji u rukama ima 145 prvoligaških nastupa za Zadar, Istru, Dinamo i Slaven Belupo, pa i 90 minuta za reprezentaciju u pobjedi protiv Južne Koreje u prijateljskom ogledu 2013., već dulje vrijeme se muči s ozljedom. Još od ljetnih priprema u Svetom Martinu na Muri, 32-godišnji Ježina, naime, ima probleme s leđima, zbog čega se ove sezone niti jednom čak nije ni našao u zapisniku. Inače, u nešto više od godinu dana otkako je u Gradskom vrtu, u dva je navrata čuvao mrežu Osijeka i to u kup-utakmicama prošle sezone.

image
Antonijo Ježina
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

Dugo vremena u momčadi nije bilo ni Marka Barešića. Mladom, 196 centimetara visokom 22-godišnjem Zadraninu, inače vrataru B momčadi Osijeka, još proljetos su stradali prednji križni ligamenti u drugoligaškom dvoboju protiv Hrvatskog dragovoljca. Dugotrajni oporavak nakon operacije je iza njega, a na nedavnoj utakmici protiv Vukovara 1991. na Memorijalu Blago Zadro trener Osijeka stavio ga je na klupu.

U konkurenciji su, također, i dvojica mladih vratara koji su već osjetili atmosferu u prvoj momčadi, a ove su se sezone prvi puta našli u zapisniku prvoligaške utakmice. U junioru Tinu Sajku, U-17 reprezentativcu Hrvatske, trener Bijelo-plavih prepoznao je veliku perspektivu. Naime, 17-godišnjeg vratara poveo je na ljetne pripreme, a mladi vratar našao se na klupi u utakmici protiv Gorice.

Ni on, međutim, ove sezone nije bez zdravstvenih problema. Na licu je tada nosio masku kao zaštitu nakon loma nosa u utakmici druge momčadi Osijeka. Tek godinu dana stariji Franko Kolić, vratar U-18 reprezentacije Hrvatske, osjetio je derbi protiv Hajduka, doduše s klupe. Ne oporavi li se Ivušić, jedan od te dvojice mladića vjerojatno će biti alternativa Malenici u idućem prvenstvenom ogledu Osijeka protiv Slavena Belupa u Koprivnici.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 09:50