Goran Mehkek / CROPIX
NOVA POZICIJA, NOVA NADA

PROFITIRAO JE KOD TUDORA, POKAZAO KARAKTER I SAMOKRITIČNOST, ALI NEKI I DALJE SUMNJAJU Hajdukov reprezentativac prvi potpisuje ugovor na Poljudu!?

HAJDUK Reprezentativac Libanona trebao bi biti prvi igrač s kojim će na Poljudu potpisati novi ugovor nakon što se prvenstvo nastavi
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 30. travanj 2020. 12:50

Bassel Jradi (26) jedan je od igrača koji je najviše profitirao dolaskom Igora Tudora.

“Vidio sam da je u Hajduku najčešće igrao lijevo ili desno krilo, možda koju utakmicu i kao polušpica, a meni je on baš odličan vezni igrač. Ima motoriku, dobar osjećaj za igru i prostor, tehnički je jako dobar. Malo ću ga udaljiti od gola, dati mu prostor da se razmaše i uvjeren sam da ćemo svi profitirati.”

Tako je Tudor pričao o Jradiju neposredno nakon što je prvenstvo nastavljeno u siječnju.

Šest od sedam

U sedam proljetnih kola Jradi je pet puta bio starter, u derbiju s Dinamom ušao je s klupe, a Lokomotivu je propustio zbog žutih kartona. Zabio je gol odmah u Varaždinu, iskazao se s puno trke, nekoliko dobrih prodora i driblinga, ali ukupni dojam i dalje je daleko od čvrstog. A takav je, nažalost, od prve utakmice koju je za Hajduk upisao još u kolovozu 2018. godine.

Split, 051019.
Stadion Poljud.
Prva HNL, utakmica Hajduk -  Varazdin.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX

Jradi je bio velika želja Saše Bjelanovića, bivšeg sportskog direktora Bijelih. Želio ga je dovesti još u ljeti 2017. godine, ali je Stromsgodset tražio previše. Godinu dana kasnije transfer je ipak realiziran, a nikada nismo doznali je li stigao bez odštete ili je Hajduk nešto platio Norvežanima. Od Jradija je Bjelanović očekivao velike stvari predstavljajući ga kao reprezentativca Libanona, koji je život proveo u Danskoj, u kojoj je igrao za sve mlađe selekcije.

Velika očekivanja ipak se nisu ostvarila. Jradi je u 55 utakmica zabio tek šest golova uz sedam asistencija, što je premalo za ofenzivnog igrača koji bi s 26 godina trebao biti na svojim igračkim vrhuncima.

Što god treba

“Igrat ću što god mi trener kaže, ali ‘desetka’ je moja najbolja pozicija”, objašnjavao je Jradi.

Međutim, ‘desetka’ je na Poljudu već bila zauzeta, tamo je ordinirao Mijo Caktaš i to kao daleko najbolji strijelac Hajduka sve vrijeme dok je danski Libanonac vrebao priliku. Stoga je uglavnom šetao s lijevog na desno krilo pa nazad, ali nije to bilo ono što je i sam Jradi sebi postavio kao zadatak.

Libanonac je, kažu svi, iznimno pošten mladić koji vrijedno radi i jako poštuje činjenicu da je dobio priliku pokazati se u klubu Hajdukove veličine. U nekoliko je javnih istupa bio i vrlo kritičan prema svojim izvedbama, što nije čest slučaj kod nogometaša. S Tudorom je dobio novu ulogu, navodno mu se jako dopala, ali ajmo reći da bi nakon samo šest nastupa bilo nepošteno dati konačnu analizu.

Doduše, Hajduk je Jradiju prije pandemijske stanke pripremio novi ugovor, s Poljuda je stigla vijest da su se već dogovorili za potpis, ali sve je to prolongirano za nastavak sezone. Već to sugerira da su Tudor, Stanić i Kepčija zadovoljni Jradijem i uvjereni da u njemu imaju igrača koji će u predstojećim utakmicama biti još bolji. Za sada nije mali broj onih koji i dalje sumnjičavo vrte glavom, ali poljudska struka jedina ima priliku gledati ga na svakom treningu i stoga treba respektirati stav da je Jradi igrač za Hajdukovu budućnost.

Zbog svađe s izbornikom Libanona napustio Azijski kup u siječnju 2019.

Zanimljiv je lik taj Bassel Jradi. Nakon što je igrao za mlađe selekcije Danske prihvatio je poziv Libanona još 2015. godine. Međutim, pune je tri godine čekao da se napokon probije do momčadi pa je za Libanon debitirao u studenome 2018. Odmah je zaigrao u udarnoj postavi u kojoj je ostao i sljedeće dvije utakmice. U toj posljednjoj Libanon je u siječnju 2019. na startu Azijskog kupa izgubio od Katara (0:2), a u svlačionici se dogodila mala pobuna u kojoj je Hajdukov veznjak imao važnu ulogu.

“Moja reprezentacija ima puno bolje igrače nego što to pokazujemo na terenu, u sedam utakmica nismo gola zabili, a sad protiv Katara smo izgubili 0:2 i dvaput šutirali na gol. Igrači su izabrali su mene da popričam s izbornikom, da mu kažemo da tako dalje ne ide...”, ispričao je Jradi što se to dogodilo u svlačionici.

Jradi nije bio kapetan, ali kako većina igrača igra u Libanonu, svlačionica je procijenila da će on imati najmanju štetu ako bude taj koji će sjesti s izbornikom Miodragom Radulovićem, inače Crnogorcem.

“Nije htio sa mnom ni pričati, a za kaznu me stavio na klupu i poručio da kod njega više neću igrati. Tada sam odlučio napustiti reprezentaciju i vratiti se na Poljud.”

Miodrag Radulović smijenjen je odmah nakon Azijskog kupa. Jradi neko vrijeme nije bio pozivan u reprezentaciju, ali se u nju ipak vratio koncem prošle godine. Zanimljivo, u svih pet utakmica u kojima je igrao, reprezentacija Libanona nije uspjela postići pogodak..

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 04:53