DAMIR KRAJAC/CROPIX
BORBA ZA OSTANAK

Prognoza SN: Istra je zadnja, ali neće ispasti iz lige. Evo koji će klub od iduće sezone biti drugoligaš!

Istra je međusobno bolja od Lokomotive koja je bolja od Varaždina. No, tko će završiti posljednji?
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 04. svibanj 2021. 16:28

Dok na vrhu stvari pomalo postaju jasnije i Dinamo u kasu ide prema novom naslovu prvaka, na samom dnu situacija se opet komplicira. Varaždin je osvojio bod u Osijeku, Obregonov gol i Horkaševa obrana kaznenog udarca mogli bi na kraju biti ključni potezi u tom “ratu” na dnu. Ili će možda to biti Leškovićev gol za Lokomotivinu pobjedu protiv Šibenika pred sam kraj utakmice? Ili možda činjenica da je Istra u međusobnim susretima bolja od Lokomotive? Svašta može na kraju presuditi, a tko će na kraju uspjeti uhvatiti to deveto mjesto, tko je favorit? Najbolji je, vjerojatno, komentar Tomislava Ivkovića kojeg smo zamolili da nam prognozira kraj sezone u tom dijelu ljestvice.

Baš je sve moguće

- Ma, to moraš biti čarobnjak da pogodiš tko će ispasti! Nikad nisam vidio ovakvu borbu na dnu ljestvice, nikad u povijesti nismo imali takvu situaciju da četiri kola prije kraja nema favorita za ispadanje. Sigurno, Varaždin je svojim rezultatom u Osijeku dodatno sve zakomplicirao, baš je sve moguće - govori Ivković, koji prati HNL, prati krivulje forme i rezultata, ali nije se usudio reći tko će na kraju biti posljednji.

- Lokomotiva ne igra dobro, ali pobjeđuje. Varaždin je uzeo taj bod u Osijeku, koji mu može puno značiti. Istra u zadnje vrijeme ne igra ništa posebno, očit je pad forme, ne stvara šanse, teško zabija golove. I ima najmanje bodova. Opet, Istra je međusobno bolja od Lokomotive, koja je bolja od Varaždina, a on je bolji od Istre. Pa tko može pogoditi?

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX

Veliki dodatni motiv

Matematički poraz još nisu osigurali ni Šibenik s 32 boda, niti Slaven Belupo s bodom manje.

- Nisu matematički, ali to bi stvarno bila senzacija da netko od ta dva kluba ispadne. Četiri kola prije kraja Šibenik ima sedam bodova više od Istre, Slaven šest, to je gotovo nemoguće dostići. Ipak klub koji ispada treba tražiti među Lokomotivom, Varaždinom i Istrom.

Raspored kaže da bi Varaždin mogao biti u najtežoj situaciji, jer, Varaždince očekuju susreti s Hajdukom, Dinamom, Rijekom, a onda u zadnjem kolu sa Slavenom u Koprivnici.

- Tako je to na papiru, no moglo bi nešto ovisiti i ambicijama protivnika. Primjerice, ako Hajduk u srijedu izgubi u derbiju, ako izgubi šanse za Europu, teško da će biti previše motiviran za utakmicu s Varaždinom. Isto vrijedi i za Rijeku u predzadnjem kolu. U takvim situacijama oni koji se bore za ostanak uvijek su u prednosti, imaju taj veliki dodatan motiv. Zato, ne bih u startu kazao da će Varaždin u tim utakmicama biti autsajder, ovisit će to dosta o ostalim susretima.

Dok će Varaždin pokušati otrgnuti bodove favoritima, papirnatima, Lokomotiva i Istra borit će se “prsa o prsa”. U 34. kolu utakmica na Drosini, koja može puno toga odlučiti.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

- Za Lokomotivu bi važna i presudna mogla biti iduća utakmica, protiv Slavena Belupa, Istra istovremeno gostuje u Šibeniku. Uspije li Lokomotiva sad odmaknuti Istri, sigurno će biti bliže ostanku. Izgubi li pritom Istra u Šibeniku, otišla bi Lokomotiva na četiri boda prednosti, tada ni poraz u Puli ne bi za nju bio katastrofa. To su te tri utakmice koje bi mogle puno toga reći, dakle, Lokomotiva - Slaven, Šibenik - Istra i Istra - Lokomotiva, moguće je da ćemo nakon tih susreta imati jasniju sliku tko će dogodine igrati Drugu HNL - rekao je Ivković.

Varaždinci imaju najteži raspored, Lokomotiva i Istra odlučuju međusobno

Ipak, prema prognozi SN-a najveći je kandidat za ispadanje i dalje Varaždin. Bez obzira na osvojeni bod u Osijeku, Varaždinci imaju najteži posao. Naime, čeka ih težak raspored, Hajduk i Rijeka u Varaždinu, Dinamo i Slaven Belupo u gostima. Bez obzira na to što bi neki od tih klubova mogli ući u utakmicu rasterećeniji, sigurno neće biti posve opušteni, pogotovo Splićani i Zagrepčani. Primjerice, osvoji li Dinamo naslov na Rujevici, tada će se protiv Varaždina htjeti predstaviti pobjedom. Opet, Varaždinci u ovom trenu ipak imaju dva boda više od Istre. A Puljani će na svom terenu dočekati Lokomotivu i Slaven Belupo, mogli bi u te dvije utakmice puno toga napraviti, kao što i Lokomotiva protiv Slavena i potom u toj utakmici u Puli može odmaknuti od pratitelja. Dojam je da Varaždin najmanje ovisi o sebi i pratiteljima, puno će više ovisiti o formi i raspoloženju najboljih momčadi lige. A to nikad nije najbolja opcija.

PROGNOZA SN

Sadašnje stanje:

6. Šibenik 32
7. S. Belupo 31
8. Varaždin 27
9. Lokomotiva 26
10. Istra 1961 25

33. KOLO: Lokomotiva - S. Belupo 1, Šibenik - Istra 1961 1, Varaždin - Hajduk 2

34. KOLO: S. Belupo - Rijeka X, Dinamo - Varaždin 1, Osijek - Šibenik 1, Istra 1961 - Lokomotiva X

35. KOLO: Istra 1961 - S. Belupo 1, Lokomotiva - Osijek 2, Šibenik - Hajduk X, Varaždin - Rijeka X

36. KOLO: S. Belupo - Varaždin 1, Dinamo - Šibenik 1, Hajduk - Lokomotiva 1, Osijek - Istra 1961 X

Konačno stanje:

6. Šibenik 36
7. S. Belupo 35
8. Istra 1961 30
9. Lokomotiva 30
10. Varaždin 28

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 04:33