Đekić nije odbio poziv s istoka
 NK LOKOMOTIVA
POZIV SUSJEDA

Prošao je HNS-u ‘ispod radara‘! Talentirani mladi hrvatski igrač izabrao reprezentaciju Srbije...

Čak i kada bi sada stigao poziv u hrvatsku reprezentaciju, obitelj otkriva da ga ne bi prihvatili
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 09. studeni 2020. 13:09

Prije desetak dana jedan je mladi hrvatski nogometaš dobio poziv kadetske reprezentacije Srbije (do 16 godina), odazvao se pozivu i nekoliko je dana trenirao sa svojim vršnjacima u kampu te selekcije. Riječ je o nogometašu Lokomotive Giuliju Đuri Đekiću, rođenom 2005. godine u Zagrebu, rano je djetinjstvo proveo u Gračacu, a prve nogometne korake u tamošnjem klubu Velebit.

Sa sedam je godina došao na probu u Dinamo i tada je bilo dogovoreno da na pozivnim turnirima igra za maksimirski klub. Godinu kasnije registriran je za Plave i prvih je šest mjeseci putovao svakoga četvrtka iz Gračaca u Zagreb, kako bi trenirao i tijekom vikenda igrao utakmicu, a onda se vraćao kući u Gračac. Potom se obitelj odlučila vratiti u Zagreb, jedan je od razloga bio i Đurino igranje za Dinamo, pa je sljedećih sedam godina trenirao i igrao u Dinamovoj omladinskoj školi.

No, prošle je godine ispao iz prvog kadetskog sastava, bio je razočaran i odlučio je otići u Lokomotivu. A na Kajzerici su ga sjajno prihvatili, dosad su ga trenirali Damir Ferenčina, Renato Šaka i Željko Dacer...

- Bilo mi je prekrasno u Dinamu, upoznao sam niz prijatelja i mnogo toga naučio. Prošle godine odlučio sam preći u Lokomotivu, shvatio sam to kao veliki izazov i nakon što sam odigrao nekoliko utakmica za starije kadete, iako još imam pravo igranja za mlađe kadete, dobio sam poziv reprezentacije Srbije i bio sam u kampu u Staroj Pazovi – kaže Đuro Đekić.

A kako je uopće Srbija zapazila nadarenog dječaka, koji se najbolje snalazi na poziciji desnog bočnog? Odgovorio nam je Đurin otac Goran Đekić:

- Zapazili su ga na turniru hrvatskih regija u Osijeku, a kontakti su počeli u veljači. Mjesecima su ga pratili i krajem listopada dobio je poziv. Đuro je u kampu u Staroj Pazovi bio četiri dana, odigrao je i dvije prijateljske utakmice (zbog pandemije je bila otkazana utakmica s bugarskim vršnjacima, op. a.) i ostavio je odličan dojam. Toliko dobar da me nazvao izbornik selekcije mlađih kadeta (do 16 godina) Mirko Bunjevčević i rekao mi je da će Đuru i dalje pomno pratiti – rekao je Goran Đekić.

A jeste li dobili poziv HNS-a, je li netko od izbornika mlađih kategorija pokazao zanimanje za Đuru?

- Ne, nitko iz HNS-a nije nam se javio – kaže tata Đekić.

Te riječi potvrđuje i direktor omladinske škole Lokomotive Jurica Čabraja:

- Đekić nije dobio poziv za hrvatsku reprezentaciju, na Kajzericu je stigao samo poziv iz Srbije. Inače, Đuro je odličan, karakteran dečko, miran je i tih, vrijedan je, nadaren i naporno trenira, svakodnevno napreduje. Odigrao je vrlo dobro nekoliko utakmica za starije kadete, odličan je tehničar, brz je i motoričan, izvrsno se snalazi na desnom boku i baš nas je ugodno iznenadio. Možda je to prerano reći, ali smatram kako je riječ o velikom potencijalu – kaže Čabraja.

Pa kako to da ga nitko iz HNS-a nije primijetio?

- Eh... Mi u Lokomotivi ne guramo i ne forsiramo svoje klince ni u jednu selekciju, najvažnije nam je da dječaci kod nas igraju i napreduju. Pa ako netko od izbornika tih mlađih selekcija primijeti talentirano dijete...

A izbornik naše reprezentacije do 16 i 17 godina Tomislav Rukavina kaže:

- Ne, nisam dosad čuo za Đekića. S dječacima tog godišta imao sam jedno okupljanje i u tom smo se kampu ponajviše oslonili na igrače koje je do tada već selektirao izbornik selekcije do 15 godina, Sergej Milivojević, tako da se popis nije širio novim imenima. I ja sam onda samo nastavio voditi te dečke. Ovo je dobra informacija i sigurno ćemo se na Kajzerici raspitati o Đekiću, bilo bi šteta da ode negdje drugdje, ako ima kvalitetu za igranje u našoj reprezentaciji – rekao je Rukavina.

A kako bi obitelj Đekić reagirala kad bi Đuro sad dobio poziv kadetske selekcije Hrvatske?

- Gledajte, pružili smo ruku izborniku Bunjevčeviću, dogovorili smo se i ne bi bilo fer srušiti taj dogovor. Isto tako razmišljamo i o Lokomotivi, primljeni smo odlično i Đuro sigurno neće promijeniti klub, nigdje se u Hrvatskoj mladi igrač ne može tako dobro razvijati kao na Kajzerici. No, tko zna što nosi budućnost, ali u ovom trenutku Đuro je odlučio igrati za omladinsku selekciju Srbije – jasan je Goran Đekić.

Očito je, eto, da je jedan nadareni mladić prošao „ispod radara” hrvatske nogometne struke...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 19:24