DUJE KLARIC/CROPIX Cropix
MAKSIMALNO MOTIVIRAN

Prošao je i kroz Liverpool, a sad uživa u Hajduku: Navijači me prepoznaju i traže pobjedu na Maksimiru

Napadač splitskoga Hajduka uoči dvoboja s prvakom u Zagrebu...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. travanj 2021. 20:01

Dva i pol mjeseca je Alexander Kačaniklić u Hajduku. Zasad bez pogotka i asistencije, stoga još uvijek čekamo da iskusni 29-godišnjak opravda status najavljenog pojačanja.
- Zadovoljan sam s momčadi, sa suigračima sam se dobro uklopio. U Splitu mi je odlično, i supruga se dobro snašla, ali znam da u nogometnom dijelu moram puno više pružiti. Nisam bio potpuno spreman kada sam se priključio Hajduku, sada sam podigao razinu tjelesne spreme i očekujem puno bolja izdanja. Očekujem da pokažem više, da budem strijelac, asistiram. Moram biti opasniji u napadačkom segmentu - kazao je Kačaniklić u prvom razgovoru za medije otkada je došao na Poljud.

Težak biznis

Najbolja mu je pozicija desno krilo, odakle dijagonalno ulazi u sredinu tražeći prigodu za udarac ili asistenciju. U karijeri je bio u velikim klubovima i ligama, ali u Hajduk je došao iz švedskog Hammarbyja u smiraju svog nogometnog puta.
- Ponosan sam na moju karijeru, kada sam bio mlad imao sam velike prigode, ali shvatio sam da je nogomet težak biznis. Sada sam u 29. i još namjeravam dugo igrati, a najveća ambicija mi je osvojiti titulu.

Nijedan naslov prvaka, nijedan kup nema u karijeri, a prošao je Kačaniklić kroz Liverpool, Fulham, Burnley, Watford, Nantes i Hammarby.
- Liverpool je bio poseban, veliki klub u koji sam došao nakon što su Redsi izgubili finale Lige prvaka 2007. godine. Sa 16 sam stigao na Anfield, u momčadi su bili Gerrard, Torres, Alonso, Carragher... Tri godine kasnije otišao sam u Fulham. Tu sam se najviše afirmirao, odigrao kvalitetnu prvu sezonu u Premiershipu. Postigao i pogodak Manchester Unitedu. Drugu sezonu smo ispali u Championship. Ail, u Fulhamu sam igrao najbolji nogomet karijere.

Tek slijedi analiza

Prošle su godine od Fulhama, koliko je Kačaniklić danas daleko od svojih najboljih izdanja?
- Teško je uspoređivati, ali za igranje najboljeg nogometa trebaš biti maksimalno spreman i odigrati jednu-dvije utakmice na visokoj razini. Postići pogodak, kreirati asistenciju. I kada te krene, onda letiš na terenu.

Može li Kačaniklić pokrenuti svoju statistiku već sutra protiv Dinama? Jako zanimljivo pitanje. Za početak je 29-godišnji ofenzivac shvatio kako dišu navijači uoči derbija.
- Živim u Strožancu pored Splita i kada me navijači prepoznaju na ulici često mi nešto dobace. Već su mi rekli “u nedjelju treba pobijediti Dinamo”.

Pritom ne stoji konstatacija “oprošteno je i peto mjesto, samo pobijedite u derbiju”.
- Peto mjesto nikada nije dobro za Hajduk. Dapače, još vjerujemo da možemo dostići mjesto za europski plasman. Četvrto? Dostižna je i treća pozicija, a ne samo četvrta. Igramo s direktnim konkurentima do kraja prvenstva, možemo mi i do trećeg mjesta.

Da ne bismo otišli predaleko u kombinacijama, posvetit ćemo se prvoj utakmici koja dolazi. Što Kačaniklić zna o Dinamu?
- Moram priznati, malo. Tek ćemo imati analizu protivnika, ali čim je Dinamo na prvom mjestu u HNL-u, onda je jasno da se radi o kvalitetnoj momčadi. Uz to, igrali su donedavno i Europu, nemam tu što dodati. Kvalitetna momčad.

I bez Livaje po tri boda

Ima li Hajduk šansu uzeti bod (ove) u Zagrebu i bez Livaje ?
- Livaja je igrač koji bi nedostajao svakoj momčadi, ali i bez Livaje ćemo se boriti za tri boda. Osjećam da je u nedjelju važna utakmica. Igrao sam u Švedskoj derbije s Hammarbyjem protiv AIK-a i Djurgardena, ali sve mi se čini da se ništa ne može usporediti s ovim hrvatskim derbijem.

Kačaniklić je objasnio i kako je došao do Hajduka.
- Imao sam dobru komunikaciju sa sportskim direktorom, a bio sam i upoznat što je Hajduk. Igrao sam u dobrim klubovima, ali nisam se borio za naslov prvaka. Bilo je ponuda iz Švedske, iz drugih zemalja izvan Europe, ali Hajduk mi je bio na prvom mjestu jer je klupska ambicija vratiti se u vrh nacionalne lige.

Brat veliki talent

Ispričao je Alex i kako je njegov brat Robin “probijao led”, kako je prije 15 godina umalo došao u Hajduk.
- Moj brat Robin s 18 godina je imao priliku doći u Hajduk. Međutim, ostao je u Švedskoj, nije htio vani. Napravio je pogrešku, i to ne jedinu. Imao je kasnije mogućnost odlaska u Feyenoord, ali opet je ostao u Švedskoj. Danas više ne igra nogomet, bio je veliki talent, ali nije napravio karijeru, ponajviše zbog ozljeda. Međutim, meni je pomogao, učio sam na njegovim pogreškama.

Alexander Kačaniklić podrijetlom je iz okolice Skopja, ali u Makedoniji je bio samo jednom.
- Otac Zoran došao je u Švedsku s dvije godine, ja sam se rodio u Švedskoj i nikada nisam dvojio oko toga za koju ću reprezentaciju igrati. Švedska je bila moj jedini izbor. Jednom sam davno bio kod rodbine u Skoplju, ali ne znam jezik s ovih prostora. Kod nas se u kući uvijek pričao švedski, zato sam u Splitu uzeo učitelja hrvatskog.

Nitko nije kao vječni pobjednik Ibrahimović

Ne treba puno zapitkivati Kačaniklića tko je najbolji igrač s kojim je dijelio svlačionicu. Još manje objašnjavati “zašto”.
- Zlatan Ibrahimović je najbolji, s njim sam bio dvije godine u reprezentaciji Švedske. Ibrahimović je vječni pobjednik.
Povratak u reprezentaciju ostaje ambicija Kačaniklića, koji je upisao 21 nastup uz tri zgoditka za Švedsku.
- Uvijek imam tu ambiciju. Rođen sam i odrastao u Švedskoj, za mene nikada nije bilo dvojbe za koju ću reprezentaciju igrati. Sa Švedskom sam odigrao jednu od nezaboravnih utakmica karijere kada smo u Berlinu gubili 0:4 i na kraju remizirali 4:4 s Njemačkom u kvalifikacijama za SP u Brazilu. Upisao sam i asistenciju za treći zgoditak. (jr)

Supruga će roditi sina u svibnju

Supruga Nikolina sredinom svibnja ima zakazan termin poroda. Stiže prvo dijete u obitelji Kačaniklić.
- U vikendu kada igramo protiv Šibenika supruga treba roditi. Čekamo sina. (jr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 11:24