CROPIX
MESSI S ONOGA SVIJETA

PROSINEČKI 'Navijat ću za Barcelonu i najboljeg igrača koji je ikada hodao po zemlji'

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 06. lipanj 2015. 10:59

Kada bilo gdje intervjuirate Roberta Prosinečkog, u Madridu, Barceloni, Beogradu, Zagrebu ili austrijskom Bad Erlachu, kada ugasite magnetofon, najslađi je treći čin - ogovarati Ćiru Blaževića. Desert! Nikad o ženama, jer smo davno izgubili interes za njih, ni o kuhinjama, jer smo u njima i previše uživali (Žuti se doista fino “oporavil”, nap. p.). Za uvod o Messiju i do iznemoglosti o Ćiri. Ali, uozbiljimo se, kakvo je ozračje u Azerbajdžanu uoči utakmice s Norveškom? IIi, kakve je ciljeve poslodavac iz Bakua postavio vama?

- Što gazda može zahtijevati od novog izbornika nakon što je prethodni izgubio četiri utakmice? Nakon takvog rezultata smiješno je razmišljati o plasmanu na Europsko prvenstvo. Cilj je da se razvijamo i da momčad pripremimo za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, a kako je 2020. godine Baku jedan od domaćina EP-a, cilj je da sudjelujemo barem na jednom od tih natjecanja. Žele biti nogometni građani Europe, iako se ne zanose da mogu pobijediti velike suparnike, žele samo igrati ozbiljan nogomet. Imaju dobru infrastrukturu, imaju novac, bogata su zemlja koja puno ulaže u sport.

Umorni Talijani

Favoriti za plasman na EP su Hrvatska i Italija. Tko ima bolju reprezentaciju?

- Hrvatska može igrati i nadigravati se baš sa svakom reprezentacijom na svijetu. Gotovo sam siguran da će Hrvatska biti prva u grupi, Italija će također ići dalje, a za treće mjesto borit će se Norveška i Bugarska. Iako se i nama apetit otvorio nakon pobjede nad Maltom, budimo realni, ne zanosimo se. Makar sam uvjeren da ćemo u Oslu odigrati jako dobru utakmicu. Ne tvrdim da ćemo pobijediti, ali želim tamo “nekaj napraviti”.

Italija ima jednog plemenitog igrača, Pirla, sličnog vama. Pripada vrsti koja izumire?

- U subotu Pirlo ima vrlo tešku utakmicu. Cijela Italija živi za utakmicu s Barcelonom, to će ih iscijediti. Bit će to iscrpljujuća utakmica za Talijane, koji su i kičma reprezentacije, potrošit će se. Iako protiv Reala nije bio u pravom elementu, Pirlo i u ovim godinama pokazuje da još može. Kad on igra, momčad je sigurnija.

Gledali ste meč na San Siru, kažu da nitko nije tako nadigrao Italiju?

- Ne slažem se, završilo je 1-1. Nismo pobijedili. Istina, odigrali smo jako dobru utakmicu, ali Italija danas nije na nivou Hrvatske. Jednostavno nije. Italija je nogometna zemlja iznimne tradicije, ali kada usporedim naše i njihove igrače, Hrvatska je puno bolja. Iako u finalu Lige prvaka igraju Bonucci, Marchisio, Buffon i Pirlo, Hrvatska ima bolje igrače, kad smo kompletni, Hrvatska može igrati vrlo ozbiljan nogomet.

Vaša test-utakmica sa Srbijom teža je od utakmice koja vas čeka u Oslu?

- Želio sam bolju reprezentaciju od nas. Iako Srbija danas nema rezultata, što me iskreno čudi, spadaju u europsku nogometnu elitu. Vrlo dobar test za nas, iako znam da su Srbi pristali igrati s nama kako bi dobili na - samopouzdanju. Loš pokušaj...

Obrana je lošiji dio

Ćiro Blažević je, kao i obično, stavio Niki Kovaču tešku hipoteku - s ovakvim igračima moraš biti europski prvak?

- Ne podcjenjujući naše obrambene igrače, teško se s ovakvom obranom može postići što je Ćiro rekao. Nikoga nisam prozvao, mogu govoriti u rukavicama, pa ću reći: Ćiro je generalno u pravu, osim u detalju da je obrana lošiji dio reprezentacije.

Negdašnji stručni stožer se raspao, samo ste vi u sedlu. Bilić i Jurčević nisu uspjeli u Turskoj. Poznato vam je to podneblje, pojasnite?

- Slaven je napravio veliki posao, “razbucao” je i uzburkao Besiktas, došli su u šansu. Ali, Besiktas ne igra na svom stadionu, cijelo prvenstvo je gost, nema financijsku snagu kao Galatasaray i Fenerbahçe, Besiktas nema široku klupu, da bi mogao igrati na tri fronta. Nema ni klub, ni momčad da bi otišao do kraja. Ovaj rezultat je limit ovog Besiktasa...

Real Madrid? Bez Modrića nema ni trofeja. Je li njegov izostanak ključni razlog rezultatskog debakla?

- Ozljede i kartoni. Ostali su bez Balea, Modrića, Benzeme, Jamesa Rodrigueza, Ramosa. Modrić? Kada ga analizirate, naći ćete mu stotinu mana, ali ne možete zanijekati da je davao ritam utakmicama Reala. Sjetite se samo utakmice s Barcelonom. Dok je Luka bio na terenu, bili su podjednaki, čak je i Real bio bolji, držao je ritam cijele utakmice. Zna kad treba usporiti, a kad treba ubrzati i zato je važan igrač. Kad Barca ostane bez Rakitića, igra Xavi, dok Real takvih alternacija nema, naročito ne za Luku.

U finalu će, naravno, navijati za Messija i Barcelonu. Juventus je bez izgleda?

- Nije Juventus baš bez izgleda, ali navijat ću za Barcelonu i najboljeg igrača koji je ikada hodao po zemlji. Kad me pitaju tko je najbolji, zgrozim se kad čujem prezimena poput Müllera, Götzea, Lahma. Onda “frajer” (Messi, nap. p.) uzme loptu i shvatiš da to nikada nismo vidjeli, niti će netko u skoroj budućnosti tako igrati nogomet. Iako je Juve pokazao da može biti vrlo neugodan suparnik.

Iz druge dimenzije

Nakon Pelea su rekli - nitko neće nadmašiti kralja nogometa. Maradona je bio Božja ruka i zlatni patuljak, vjerovali smo da će teško biti nadvisiti i Ronalda. A kada Messi ode, prestat ćemo gledati nogomet?

- Ne možete reći da Cristiano Ronaldo ne igra nogomet na najvišoj razini. Da ne nabrajam Neymare, Suareze, Ibrahimoviće. I za ove, i one koje si nabrojio, Messi je s onoga svijeta. Kat više. Je li ovo što je Messi igrao protiv Athletica normalno? Naravno da nije, to nije ovozemaljski. Vidio sam i bolje driblinge, ali Messi to radi u petoj brzini. Kad zamahne Ibrahimović, kad zarola, sve je to OK, ali ovo je druga dimenzija, Messi igra nogomet kao da se zaje....

Baku je bogat grad. Kada bi učiteljica, kojim slučajem, zadala u osnovnoj školi temu za sastavak “Moj siromašni prijatelj”, sva djeca bi dobila jedinice. Nezaposlenost - nula, kriminal - nula, vina prvoklasna. A vozni park?

- To nisam vidio ni u Madridu! Rolls Royce, Bentley, Lamborghini, Ferrari imaju svoje dućane, a otvaraju ih samo u zemljama gdje je velika navala. U Azerbajdžanu je najvažnije imati dobar auto - zaključio je razgovor Robert Prosinečki, jedan od rijetkih hrvatskih trenera koji radi neki značajniji posao u nogometnom svijetu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 14:20