Boris Kovacev / CROPIX
U DRUGOM PLANU

PROŠLE SEZONE BILI SU VAŽNE KARIKE I VELIKA DINAMOVA SNAGA, A DANAS OD NJIH GOTOVO PA - NIŠTA Njihova je pozicija jedini Bjeličin problem

DINAMO Trener poljskog reprezentativca gurnuo u drugi plan, ali on ipak nije izgubio samopouzdanje
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 11. rujan 2019. 16:23

Nije to bila nikakva velika utakmica, “revijalka”, rođendanska predstava. Dinamo je u Križevcima pobijedio domaći Radnik sa 7:0, igrala je kombinirana momčad, no bilo je tu i dobro poznatih imena. Poput Zagorca, Pinta, Moubandjea, Dilavera, Theophilea, Perića, Hajrovića, Šituma... Naravno da ta utakmica teško može Nenadu Bjelici biti nekakav prevelik indikator forme i 90 minuta iz kojih bi trebao izvlačiti ultimativne zaključke. Pa ipak, treba istaknuti da je Izet Hajrović sjajno otvorio susret s tri pogotka.

Polivalentni Šitum

Zašto ističemo taj podatak? Zato što je pozicija desnog krila trenutno jedini Bjeličin problem; dok na svim drugim mjestima u momčadi, od bekova i stopera preko veze do napada, ima slatke brige ili barem sigurno i uvjerljivo rješenje (Oršić na lijevoj strani), na desnom krilu zasad nema dovoljno raspoloženog igrača. Primjerice, statistički je najuvjerljiviji od potencijalnih desnih krila Iyayi Atiemwen, s tri pogotka u HNL-u ove sezone, ali vidjeli smo da u pravim, europskim utakmicama, ili onima protiv jačih suparnika u HNL-u, nije u ozbiljnim kombinacijama. Hoće li postati? Jer dvije prve opcije, igrači koji su prošlu sezonu odigrali u velikoj formi, bili važne karike Dinama, jedan u Europi, drugi u HNL-u, ovog ljeta ni približno nisu na toj razini. Prvi je Izet Hajrović, drugi je Damian Kadzior. Prošle su godine njih dvojica Dinamu donijela ukupno 18 pogodaka i 19 asistencija. Hajrović (10+8) brinuo je uglavnom za europsku scenu, dok je Kadzior (8+11) bio zadužen za domaće poslove.

Zagreb, 200918.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 1. kola Europske lige, skupina D,
GNK Dinamo - Fenerbahce S.K. 
Na fotografiji: Izet Hajrovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Između ostaloga, golom iz slobodnog udarca odlučio je derbi protiv Hajduka u Maksimiru. Čak 37 golova došlo je (ne)posredno od tog dvojca, baš je desna strana bila velika Dinamova snaga. A ove sezone - ništa. Ili gotovo ništa. Izet Hajrović dosad je upisao tek jednu asistenciju, u Tbilisiju za Oršića, a Kadzior je zabio jedan gol, Lokomotivi u prvom kolu. I to je to od njih. Štoviše, Kadzior je dobro ušao u sezonu, osim protiv Lokomotive primjetan je bio i protiv Saburtala u Gruziji, i to na poziciji u sredini, iza napadača. Činilo se tada da je Poljak novo Bjeličino otkriće, no bio je to tek bljesak nakon kojega se Kadzior ugasio. Niti je previše igrao, niti je imao ikakav učinak, u zadnje tri europske utakmice nije bio čak ni na klupi! Zbog svega toga Bjelica sad, desetak dana prije utakmice s Atalantom, ima dvojbu tko mu je najbolje rješenje na toj strani. Hajrović je, dakako, još uvijek prva opcija, ali mora se probuditi, mora ponuditi dio arsenala iz prošle sezone, jer ne može ni on imati vječne kredite. Zato onaj podatak o tri gola u Križevcima, možda je to neka naznaka buđenja? Nije ta utakmica mjerilo, dakako, ali može dobro doći za samopouzdanje, za namještanje udarca. Ima, doduše, još jedna opcija, to je Olmo na desnom krilu pa Ademi i Gojak ili Ivanušec u sredini. No pitanje je treba li Olma micati s pozicije na kojoj zadnjih godinu dana najviše daje. Da, tu je i polivalentni Šitum, međutim, njega Bjelica više vidi na lijevoj strani.

Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Žestoka borba

A kad već spominjemo Kadziora, recimo da je unatoč neigranju dobio poziv u poljsku reprezentaciju, no protiv Slovenije također nije bio ni na klupi. Ipak, u Poljskoj je dao intervju za Przeglad Sportowy, kojem je, između ostaloga, rekao:

- Pripremno razdoblje započeo sam vrlo dobro, otkako sam stigao u hrvatsku ligu, nisam bio u tako dobroj formi kao tada. Trener Nenad Bjelica to je vidio, potvrdio je to u razgovorima sa mnom, međutim počeo me postavljati u drugačiju poziciju od prošle sezone. Prije sam bio na krilu praktički cijelo vrijeme, ali trener je odlučio da me želi provjeriti na drugoj poziciji. Nakon susreta sa Saburtalom u kojem smo pobijedili s 3:0 i u kojemu sam igrao u prvih 11, tjedan dana kasnije izostao sam iz momčadi, a onda se vratio i Olmo. To je sad za mene nova situacija, koju vidim kao novo iskustvo. I tražim razlog - kazao je Kadzior, ali i mirno poručio:

- Sigurno nisam uvrijeđen, neću se žaliti, neću odustati. U Dinamu sam puno puta pokazao da mogu igrati, želim se vratiti tamo gdje sam bio prije. Za sve sam se morao žestoko boriti u životu, tako da sada neću objesiti glavu da nisam igrao u tri utakmice. Imamo vrlo široku momčad, možemo reći da igramo u dvije momčadi, u Europi i hrvatskoj ligi. Na početku sezone počeo sam u ovom europskom Dinamu, sada sam češće u momčadi koja nastupa u ligi. Ali to se može brzo promijeniti. Zahvaljujući igrama u Dinamu postao sam reprezentativac, ostvario svoj san zabivši prvi gol za Poljsku, a sad vjerujem da ću ostvariti i idući san, nastup u Ligi prvaka ove jeseni - samouvjereno je kazao Kadzior.

Eto, tako je desno krilo odjednom postalo problematično, a nije tajna da su Modri već ljetos htjeli i na toj poziciji dovesti igrača, međutim nisu uspjeli pa će možda pokušati na zimu? A dotad se Bjelica nada da će Hajrović doći u lanjsku formu ili da će Kadzior nekako zablistati. Samo, pitanje je koliko ih još može čekati, vidjet ćemo do kakvih će zaključaka Dinamov trener doći do utakmice Atalantom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 10:51