Boris Kovačev /CROPIX
ZVIŽDUCI ČAK I MODRIĆU

PROVJERA IZ NOĆNE MORE Šveđani nam očitali lekciju u sablasnoj atmosferi

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. veljača 2012. 20:21

Istanbulski sastav nije odigrao istanbulsku utakmicu. Hrvatska niti je ušla na pravi način, nije se uspijevala podignuti do kraja prvog poluvremena. Ne, nisu Šveđani pokazali ništa više, iako su potvrdili da s pravom imaju ambicije na Euru. Bila je to ravnopravna borba, u kojoj su Skandinavci poveli na neregularan način nakon neispravno dosuđenog kaznenog udaraca, a naši to poništili ničim izazvanim autogolom Jonasa Olssona, da bi gosti vratili prednost tek što su krenuli u nastavak... Međutim, mi imamo velike apetite, od Vatrenih uvijek očekujemo da u Maksimiru budu dominantni, a jučer je nedostajalo i prave agresije i kombinatorike.

Prvo uzbuđenje režirao je Pletikosa, htio je predriblati Elmandera, skoro mu je oteo loptu, srećom po Hrvatsku - ipak nije. U 11. se dogodila prva akcija domaćina, Srna je pucao iz slobodnog udarca, golman Isaksson stajao je na mjestu.

0:1 - Ibrahimović (11 m)

I onda u 12. minuti - kazneni udarac. Ibrahimović, središnja figura susreta, asistirao je Elmu, ovaj si gurnuo loptu rukom, Pletikosa ga potom srušio, a Slovanec Mitja Žganec pokazao na bijelu točku. I oštetio Vatrene. Ibrahimović je u 13. minti pogodio lijevi donji kut.

Kritike idu i na račun Ćorluke i Šimunića, trebalo je bolje zatvoriti veznjaka Švedske.

Hrvatska je potom dala nešto više, ali premalo za pravu šansu. U 15. minuti Modrić je pucao visoko preko gola, sa 16 metara. U 17. Rakitić je ubacio, Ćorluka ostao malo prenizak, golman je uspio izbaciti. Možda je Žganec mogao pokazati na bijelu točku i u 31. minuti, Dujmović je povučen, a on ostao nijem.

Najbolji potez Pletikose zbio se nedugo potom, Ibrahimović je raspalio iz slobodnjaka, a on obranio.

I onda - izjednačenje.

1:1 - J. Olsson (44 ag)

Schildenfeld je uputio dugu loptu, činilo se "u bunar", no Jonas Olsson nespretno ju je zahvatio glavom i prebacio svoga istrčalog vratara Isakssona. Oliću pripada manji dio zasluga jer je učinio određeni pritisak na Olssona. Makar i mali.

Švedska je već na samom početku drugog dijela stigla do nove prednosti. Vrlo jednostavno...

1:2 - Larsson

Zlatan Ibrahimović je prošao lijevom bokom te povratnom loptom pronašao Holmena. Veznjak Istanbulspora tukao je prema vratima Pletikose, naš je vratar bio siguran i odbija loptu, no na odbijenu loptu natrčao je Larsson te iz blizine pogodio mrežu za novo vodstvo Švedske.

Hrvatska je vrlo brzo uspostavila ravnotežu te započela u nastavku prijetiti vratima gostiju. U 55. minuti Rakitić je tukao iz slobodnog udarca, no lopta je otišla pokraj lijeve vratnice švedskog vratara Isakssona koji je u ovoj situaciji bio potpuno nemoćan. Ivan Rakitić zaprijetio je i tri minute kasnije snažnim udarcem s ruba kaznenog prostora, ali Isaksson je odbio loptu u korner. Nakon udarca iz kuta glavom je gađao Schildenfeld, ali bio je to lak plijen za švedskog čuvara mreže.

No, Švedska se ubrzo oslobodila pritiska Vatrenih te zaigrala na našoj polovici...

1:3 - Larsson

Ponovo je sve učinio Zlatan Ibrahimović. Napadač Milana sjajno je povukao kontranapad te proigrao Sebastiena Larssona koji izlazi sam na Pletikosu te bez problema ponovo pogađa.

Malobrojni navijači s maksimirskih tribina počeli su nakon trećeg pogotka Švedske sve glasnije zviždati našim reprezentativcima koji su jalovim pokušajima željeli stići do izjednačenja. Ali, sasvim neuspješno, bez ikakvih konkretnih pokušaja prema vratima discipliniranih Šveđana. O raspoloženju na tribinama najbolje svjedoči kako je zvižduke (vjerojatno po prvi put) u Maksimiru pri izlasku s terena zaradio i Luka Modrić.

HRVATSKA - ŠVEDSKA 1:3 (Ibrahimović 14, Larsson 46, 69/Olsson 44ag.)

HRVATSKA: Pletikosa - Vida (Perišić 66), Schildenfeld, Šimunić, Ćorluka (Pranjić 28) - Srna, Dujmović (Jelavic 46), Modrić, Rakitić - Mandžukić (Eduardo 46), Olić (Kranjčar 46)

ŠVEDSKA: Isaksson - Granqvist, Mellberg, J. Olson, M. Olsson - Svensson (Holmen 46) , Elm (Larsson 46), Kallstrom (Wernbloom 46), Toivonen (Bajrami 74) - Ibrahimović (Hamren 85) - Elmander (Guidetti 46)

90. minuta Kraj

85. minuta Ibrahimović je uz glasne pozdrave publike izašao iz igre

80. minuta Eduardo je zabio pogodak, ali je svirano zaleđe

79. minuta Pranjić je ubacio za Jelavića koji je pucao glavom, ali su blokirali Šveđani

69. minuta GOOL Ibrahimović je uposlio Larssona koji nje utrčao u kazneni prostor, te nije imao težak posao

68. minuta Hrvatska bez prilika, umrtvila se utakmica

58. minuta Probao je Rakitić s ruba kaznenog prostora, ali mu je Isaksson obranio

54. minuta Rakitić je silovito pucao iz slobodnjaka, ali je lopta otišla pokraj vratnice

49. minuta Pranjić je probao nabacit za Dudua s lijeve strane, ali je Isaksson skinuo

46. minuta GOOL Švedska je povela, Ibrahimović je prošao po lijevoj strani, dodao je na povratnu na Elma, Pletikosa je obranio udarac, ali je odbijanac naletio Larsson koji posprema za vodsvto

46. Počelo je drugo poluvrijeme

Kraj prvog dijela

44. minuta GOOL Izjednačila je Hvatska autogolom J. Olssona, tražio je dugom loptom Schildenfeld Olića, loptu je glavom svom vrataru htio vratiti Olsson, ali ga je prebacio

42. minuta Korner je s desne strane izveo Srna, kratko je dodao do Modrića koji je pucao iznad gola

37. Mandžukić je dobio žuti karton nakon što je protestirao na sudačku odluku

35. minuta Vida je pokupio Ibrahimovića, Šveđani su ga okružili, ali sve je mirno na kraju prošlo

33. minuta Ibrahimović je snažno pucao iz slobodnog udarca s 35 metara, Pletikosa je uspio obraniti

30. minuta Ubacio je rakitić s desne strane iz slobodnog udarca, Dujmović je primio loptu u kaznenom prostoru, povučen je za ruku, ali sudac ne svira jedanaesterac

27. minuta Ćorluka se ozlijedio i morao je itaći iz igre, Pranjić je ušau umjesto njega

25. minuta Kallstrom je ubacio iz kornera, Ibrahimović je zahvatio loptu glavom, ali je Pletikosa lagano ulovio loptu

23. minuta Kombinirali su Ibrahimović, Elmander i Elm, ali nisu uspjeli zaprijetiti, Hrvatska bez prilika

17. minuta Rakitić je ubacio slijeve strane, išla je prema golu, ali je nitko nije uspio skrenuti u gol

15. minuta Prekršaj je iskosa s desne strane izveo slobodan udarac, pokušao je ubaciti ali je netko loptu ispucao, maletio je Modrić koji je pucao iznad gola

13. minuta GOOL Jedanaesterac za Švedsku. Pletiko Pletikosa je u istrčavanju srušio Elmao. Ibrahimović je jako pucao u dalji kut, Pletikosa je pročitao udarac, ali je bio nemoćan, Elm je igrao rukom prije nego ga je Pletikosa srušio, ali suci to nisu vidjeli

11. minuta Zaprijetio je Srna iz slobodnog udarca s desne strane, probao je iznenaditi vratara gađajući prvu vratnicu, ali je Isaksson bio spreman

9. minuta Velika pogreška Pletikose. Dobio je povratnu loptu, ali se zaigrao te se lopta pri ispucavanju odbila od Elmandera, srećom nije ušla u gol

4. minuta Početno odmjeravanje snaga, nema prilika ni na jednoj strani

1. minuta Počela je utakmica. Na stadionu se skupila tek šačica ljudi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 07:23