GORAN MEHKEK Cropix
SUDBINSKI NIZ

Apsolutni raritet: Zadnji su u HNL-u, a stižu im redom Dinamo, Osijek, Rijeka, Hajduk, pa najveći konkurent

od subote u Turopolju kreću “praznici nogometa”, ali i teška borba da ostanu u elitnoj ligi
Piše: Toni RoićObjavljeno: 30. ožujak 2023. 06:13

Ono što će se u idućem mjesecu moći doživjeti u Velikoj Gorici kada je nogomet u pitanju, definitivno je raritet i nije prvotravanjska šala. Od sljedeće subote, 1. travnja, do srijede, 26. travnja, na Gradskom stadionu će redom gostovati Dinamo, Osijek, Rijeka i Hajduk, odnosno, četiri trenutačno najznačajnija hrvatska kluba, koji su nekad zajedno nastupali i u najjačoj nogometnoj ligi tadašnje Jugoslavije.

Teška borba

Hajduk i Dinamo pripadali su tada zvanoj “velikoj četvorci”, koju su još činili dva beogradska kluba Crvena zvezda i Partizan, da bi raspadom države i osnivanjem Hrvatske i njezine nogometne lige, koja je prvu sezonu kao 1. HNL imala 1992. godine, Splićani i Zagrepčani ostali glavni nositelji kvalitete, samim tim i trofeja, u čemu je Dinamo daleko ispred svih.

image

Trener Gorice Željko Sopić

DAMIR KRAJAC Cropix

U prvim sezonama za petama im je bio Zagreb, sada uništen od predsjednika i trenera Dražena Medića i u rangu petoligaša, koji je ovoga vikenda uspio izgubiti i od Rudara u Dubravi Zabočkoj, da bi se protokom vremena Rijeka i Osijek isprofilirali kao treći i četvrti klub u državi. Osijeku pritom nedostaje naslov prvaka, kojeg je Zagreb ostvario 2002. pod vodstvom trenera Zlatka Kranjčara, ali ulaganja u klub mađarskih investitora i gradnja novog modernog stadiona, ipak Osječane guraju u novu hrvatsku verziju “velike četvorke”. S tim se neće složiti ono malo preostalih starih zagrebaša, koji stalno ponavljaju da je Zagreb poslije Dinama, Hajduka i Rijeke, preostali četvrti hrvatski prvak, ali to je ipak samo statistika.

Kako god, od subote u Turopolju kreću “praznici nogometa”, ali i teška borba Gorice u pokušaju da ne ispadne iz elitne lige. Zaostatak za devetim Šibenikom je golemih osam bodova na 10 kola od kraja, ali ako je nedavno baš Šibenik nakon više od 12 godina na svom stadionu pobijedio vodeći Dinamo, zašto bi se Velikogoričani unaprijed predali? Nije lider nedodirljiv, srušila ga je nedavno i Istra 1961, otišao mu je kapetan Arijan Ademi, ozlijedio se Bruno Petković. Gorica je u siječnju prvi put i na Maksimiru ostala neporažena, a može li dočekati i prvi trijumf, ostaje pričekati 1. travnja.

Sedam dana kasnije u Turopolje dolazi Osijek, koji već dva mjeseca nema ligašku pobjedu, još od međusobnog ogleda u Gradskom vrtu 29. siječnja. U međuvremenu su Osječani smijenili trenera, i njima je otišao kapetan Škorić, nije to momčad pred kojom treba drhtati, a kada su bili i najjači, znali su gubiti 1:4 kao krajem 2020. kada ih je vodio Nenad Bjelica, a Goricu Valdas Dambrauskas.

Sudbonosni dan za Velikogoričane ipak će biti petak, 14. travnja. Tada jedini put u sljedećih pet kola neće biti domaćini, već će gostovati u Šibeniku. To je i jedina utakmica koju baš moraju pobijediti jer u onoj projekciji da im još treba najmanje pet pobjeda za ostanak, Šubićevac je podcrtan najcrvenijom bojom. Ako se ne svlada jedini klub kojeg se može prestići, Gorica je novi drugoligaš.

Nabavite ulaznice

Od rezultata u Šibeniku uvelike će ovisiti i raspoloženje za preostala dva travanjska ogleda kada u razmaku od tri dana Gorica ugošćuje Rijeku i Hajduk. Nedjelja, 23. travnja dovest će bivšeg trenera Sergeja Jakirovića prvi put na klupu predviđenu za goste, a srijeda, 26. travnja, zaključit će navijačku bajku dolaskom Hajduka. Bude li Gorica u igri za spas, a Hajduk još u šansi za naslov, stadion bi mogao biti pun do posljednjeg mjesta. Turopoljski nogometni travanj, nabavite ulaznice i uživajte jer tko zna kada će se opet ovako nešto ponoviti!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 13:07