GORAN MEHKEK Cropix
PODACI S TRANSFERMARKTA

Baturina postao četvrti najskuplji Hrvat, Livaji pala cijena, a druga zvijezda Hajduka ‘skočila‘ za duplo

Akcije na tržištu nogometnih pokretnina najviše su skočile igračima Rijeke
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 18. prosinac 2023. 17:56

Zanimljivo je ovih dana "otvoriti" popularnu menadžersku stranicu – Transfermarkt. Algoritmi na spomenutoj platformi "osvježili" su podatke svih aktivnih nogometaša. Pa, i onih u HNL-u.

Na vrhu liste najskupljih nogometaša iz hrvatskih klubova, nema promjene. I nadalje je najskuplji igrač Dinamov playmaker Martin Baturina. No, cijena mu je "poskočila". Umjesto dosadašnjih 15, Baturina je sada procijenjen na 18 milijuna eura. Time je postao četvrti najskuplji hrvatski nogometaš, iza Gvardiola (80), Kovačića (38) i Majera (25). Na 18 milijuna, zajedno s Baturinom, procijenjeni su i Luka Sučić, te Marcelo Brozović (kojemu je cijena pala za dva milijuna). Donedavno je i Josip Šutalo bio na 18 milijuna eura. Sada je procijenjen na 16.

Zanimljivo, u posljednjih nekoliko mjeseci (prema Transfermarktu) samo je šestorici Dinamovih nogometaša porasla tržišna vrijednost: Mauro Perković (s 3,0 na 3,5), Maxime Bernauer (s 1,0 na 1,2), Petar Sučić (s 0,4 na 1,0), Marko Bulat (s 2,5 na 3,5), Takuro Kaneko (s 1,0 na 1,5), te spomenuti Baturina. Svi ostali doživjeli su pad "dionica" ili u najboljem slučaju, zadržali su istu cijenu. Najviše se "strmoglavio" Lukas Kačavenda (s 4,5 milijuna na 3,0). Za njega je to i donekle logično, jer je zbog operacije već duže vrijeme izvan nogometnih terena. No, Josip Mišić stalno igra, ali mu je cijena svejedno pala za milijun eura (s 3,5 na 2,5).

Zbog uspješne sezone cijene su porasle i nogometašima Hajduka. Čak osmorica su zabilježili rast vrijednosti: Lučić (1,5), Vušković (7,0), Uremović (2,8), Šarlija (2,0), Sigur (2,0), Pukštas (6,0), Sahiti (2,3) i Dajaku (2,3). Budući da ove sezone nije ostvario nijedan nastup u HNL-u, Vuškoviću je tržišnu vrijednost (za milijun eura) unaprijedila činjenica što je formalno postao igračem Tottenhama. Očekivano, najveći pomak napravio je Amerikanac litavskih korijena Rokas Pukštas (s 3,0 na 6,0). Istovremeno, najveća institucija splitskog kluba, Marko Livaja procijenjen je na 6,5 milijuna eura (donedavno je uz njegovo prezime stajala brojka 8,0).

Akcije na tržištu nogometnih pokretnina najviše su skočile igračima Rijeke. Njih čak 11 danas vrijedi više nego na početku sezone. Najviše je novom objavom Transfermarkta prosperirao Marco Pašalić. Njegova je vrijednost s 350.000 skočila na 3,5 milijuna eura. On je i rekorder HNL-a po visini procijenjene vrijednosti (jedini je ostvario skok iznad tri milijuna eura). U svim ostalim klubovima HNL-a, igrači s većom procijenjenom vrijednošću, uglavnom su u manjini. A cijena ima je porasla najčešće za 50.000 do 100.000 eura.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 09:52