Sudac Ivan Bebek je najprije kažnjen s četiri mjeseca zabrane što mu je sada smanjeno na dva mjeseca












 

 VLADO KOS/CROPIX Cropix
PROCURILA INFORMACIJA

Bebeku smanjena kazna! Može se zaključiti kako je riječ o kompromisu da hajdukovci ne budu teže kažnjeni

Ivan Bebek je prvotno kažnjen s četiri mjeseca zabrane suđena, a sada je ta kazna prepolovljena
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. prosinac 2021. 21:05

Disciplinski sudac Prve HNL Alan Klakočer kaznio je Marka Livaju i Danijela Subašića novčano, kao olakotnu okolnost uzeo im je što su se ispričali zbog pjevanja navijačkih pjesama koje imaju neprimjerene sadržaje te su prijavljeni za kršenje Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika.

HNS-ova Disciplinska komisija, što je drugo tijelo, kaznila je 7. listopada suca Ivana Bebeka s čak četiri mjeseca zabrane suđenja zbog poruke koju je poslao u privatnoj komunikaciji u kojoj je iznio navode koji su po HNS-u također kažnjivi. Definitivno, nakon tako oštre sankcije nije bilo lako u Savezu uhvatiti kriterije kako kazniti igrače, na kraju Livaja mora platiti 35 tisuća kuna, a Subašić 20 tisuća kuna. Dakako, imaju pravo na žalbu.

U isto vrijeme iz HNS-a je procurila i informacija da je Komisija za žalbe smanjila kaznu Bebeku s četiri na dva mjeseca. Moglo bi se zaključiti da je to neke vrsta kompromisa, da je Bebeku prepolovljena kazna kako bi i igračima mogla biti blaža, da im ne “odrežu” pokoju utakmicu zabrane igranje. Naime, po Disciplinskom pravilniku, samo ako su prekršili Kodeks mogli su dobiti do šest susreta suspenzije. Po nekim drugim člancima i više.

Ranije nekažnjavanje

Kako je Bebek kažnjen 7. listopada, njemu je kazna istekla prije tjedan dana, nije u konkurenciji za suđenje u jesenskom dijelu sezonu, ali može se pripremati za nastavak. Ako ostane na sudačkoj listi, o čemu odlučuju Komisija za suce i Izvršni odbor HNS-a, a zacijelo će ostati jer kaznu je odradio i nema razloga zašto bi ga skinuli, pogotovo što je riječ o međunarodnom arbitru, moći će u siječnju na seminare i normalno ući u konkurenciji za drugi dio prvenstva. Da mu je ostala kazna od četiri mjeseca ona bi iscurila početkom veljače, vratio bi se nešto kasnije, iako nije velika razlika. Komisija za žalbe je uzela u obzir ispriku i ranije nekažnjavanje. Zanimljivo, Komisija za žalbe sastala se još 17. studenoga, no tek je danas došlo do javnosti što je odlučila.

Naći razuman kriterij

Po kriteriju po kojem je Bebek dobio četiri mjeseca, bojimo se da bi mnogi, prije ili kasnije, morali “odležati” neka razdoblja ili susrete. Ako je slučaj s Livajom i Subašićem pokazatelj da se želi naći razuman kriterij, tako ga treba prihvatiti. Da se ne nastavi s incidentima, a niti ne naruši regularnost. Iako je sigurno da nije isto biti sudac i igrač. Sudac ima daleko veću odgovornost da bude neutralan, pošten i ravnopravan prema svima.

Što se tiče Livaje i Subašića, disciplinski sudac je objavio:

”Marku Livaji izrečena je novčana kazna u iznosu od 35.000 kuna na temelju članka 84 Disciplinskog pravilnika zbog pjevanja pjesama s neprihvatljivim sadržajem na dočeku momčadi HNK Hajduk po povratku s prvenstvene utakmice protiv GNK Dinamo, a potom i u nepoznatom zatvorenom prostoru, što je dokumentirano video snimkama. Prilikom odmjeravanja kazne, disciplinski sudac je kao olakotnu okolnost uzeo u obzir ispriku koju je Livaja naveo u očitovanju.

Danijelu Subašiću izrečena je novčana kazna u iznosu od 20.000 kuna na temelju članka 84 Disciplinskog pravilnika zbog pjevanja pjesama s neprihvatljivim sadržajem u nepoznatom zatvorenom prostoru, što je dokumentirano video snimkama. Prilikom odmjeravanja kazne, disciplinski sudac je kao olakotnu okolnost uzeo u obzir ispriku koju je Subašić naveo u očitovanju”.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 09:22