TOM DUBRAVEC Cropix
NOVA ‘VAR SOBA‘

‘Bilo bi neozbiljno i glupo da u subotu za Hajduk zaigra taj tandem. To bi više bila populistička, nego trenerska odluka‘

‘Baš me zanima hoće li na Šubićevcu za Hajduk zaigrati taj tandem, bili bi najmlađi...‘
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 31. ožujak 2023. 09:44

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU ‘VAR SOBE‘


Završila je reprezentativna akcija, vraća se SuperSport HNL. Izabranici Zlatka Dalića na Poljudu i u Bursi su osvojili zadovoljavajuća četiri boda, a od danas do nedjelje igra se 27. kolo domaćeg prvenstva. Samim time vratio se i podcast ‘VAR soba‘ posvećen SuperSport HNL, ali prije najava kola još smo malo analizirali stvari viđene u reprezentaciji.

- Kvalifikacije su, da ne ponavljamo kao papagaji, uvijek moraš biti spreman na različite dane momčadi. Imali smo dobar dan u Splitu i dobro smo igrali, a rezultat nije bio dobar. U Bursi su bili u nekom drugom stanju, zahvaljujući i protivniku i pogotovo u prvom poluvremenu. U takvim utakmicama do izražaja dolazi kvaliteta, što je na našoj strani i to je presudilo. Imali smo neke igrače koji su bili na svom nivou, od Livakovića pa nadalje. A imali smo i neke koji su bili nejasni. Recimo za Luku Modrića, meni je njegova igra u prvom poluvremenu bila nejasna. Zapravo je možda i poprilično jasno. On je igrač koji bi trebao apstinirati od jedne utakmice u tri ili četiri dana, ili barem jedno poluvrijeme. To je stvar izbornika, neću se uplitati, ali ovo je veliki pokazatelj Luke, reprezentacije i Reala. Dobro da se nije ozlijedio, u pravilu se u ovakvom tempu takvi igrači ozljeđuju. Dobitak je Kovačić u fazi na koju inače imam stalne primjedbe - u završnici. Tu bi trebao biti naš najvažniji vezni igrač. Ako to bude tako jednostavno, onda smo napravili veliki posao - rekao je nogometni trener Ilija Lončarević dok je glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola dodao:

- Turska je evidentno kvalitetnija od Waleya, dobro da smo donijeli tri boda. S obzirom na sastav grupe, napravljen je ogroman korak i ta četiri boda puno su veća neko što u ovom trenutku izgledaju. Apsolutno nam daju puno prostora da možemo ostatak kvalifikacija odigrati značajno bezbrižnije.

image

Ilija Lomčarević

SPORTSKE NOVOSTI

Domaće prvenstvo se nije igralo dva tjedna. U dijelu klubova nije bilo puno igrača koji su bili s reprezentacijom, ali dio je više-manje bio kompletan. Koliko su treneri mogli iskoristiti ova dva tjedna za pripreme?

- Nije to baš tako jednostavno, neke momčadi imale su dosta izostanaka. Recimo Lokomotiva u mlađim selekcijama. Treba proći ovo kolo i ući u ritam, pa ćemo vidjeti kolika je šteta. Šteta je svakom od njih jer trener ne može nikako iskoristiti vrijeme osim za održavanje fizičke snage pojedinaca i popravljati neke tehničke stvari, ali ništa više od toga. Tek treba proći ovo kolo i bit će diskutabilno za sve njih, kao i obično nakon reprezentacije. Da se krivo ne shvati "poslije reprezentacije", problem su igrači koji su igrali dvije utakmice, ali i oni koji uopće nisu igrali, a bilo je i takvih. Jer tamo nema klasičnog procesa, igrači dolaze u različitim stanjima. Treba sada jedno kolo da se sve ujednači - smatra Lončarević.

Ovo kolo donosi tri izravna dvoboja među momčadima koje se bore za treće i četvrto mjesto, odnosno Europu.

- Prednost Slavena je domaći teren i presing da moraju pobijediti da ostanu u utrci za plasman. Ne mora biti Europa, ali mora biti visoki plasman. Svojim igrama jesenas su to naglasili, očekuje se da to i zadrže. Bit će tvrdo i neizvjesno. Nažalost, može se opet dogoditi zadnje kolo s malo golova. Utakmica dosta znači i jednoj i drugoj momčadi. O plasmanu ovisi i količina novaca TV prava, što je po meni malo glupo, ali neću se u to uplitati jer nije moj posao. Dinamo i Hajduk zaslužuju najviše, to je činjenica, ali trebalo bi to nekako ujednačiti jer ako želimo ravnopravne klubove treba to izjednačiti. Da ne bude bogatom više, a siromašnom još malo manje - rekao je Lončarević, a Šola se nije složio:

- U HNL-u se ne daj bogatima i siromašnima nego po plasmanu. Prvi dobije najviše, pa tako redom do zadnjeg. Tako je u cijelom svijetu. Španjolska je godinama imala problem da su Real i Barcelona u startu dobivali 50 posto, a 50 posto ostatak lige. U HNL-u najviše utječe plasman, a ne gledanost.

Glavni urednik Sportskih novosti ističe kako je velika nepravda u ovom kolu napravljena prema Istri 1961.

- Pričali smo već da je Istra klub koji najčešće igra petkom, što joj na neki način prazni džep jer automatski ima manje gledatelja. OK, sada je u gostima, pa nije toliko bitno. Ali jedna stvar je strahovito nelogična i nepravedna. Istra ima puno pravo biti ljuta na slaganje rasporeda. Znamo da nema Ercega. Kako je on suspendiran, tako je Bakrak postao taj koji je nosio momčad. Za Alžir je igrao u srijedu, dakle prije dva dana. S obzirom na linije, u Koprivnici se može ukazati dva do tri sata prije. Istra gubi iznimno važnog igrača u važnoj utakmici.

Subotnji program otvaraju Gorica i Dinamo. Bit će to prva utakmica Modrih bez Arijana Ademija, a neće biti ni Brune Petkovića. Koliko će to Dinamu nedostajati?

- Ne bi im trebalo značiti ništa spektakularno s obzirom na roster. Gorica može ovog trenutka odigrati jako neizvjesnu utakmicu i mislim da će tako i biti, teško da će biti drugačije. Može se dogoditi, naravno, ali Dinamo mora imati svoj dan koji će biti uvjetovan događanjima oko reprezentacije i pauzama. Mora imati dan da pojedini igrači sami rješavaju utakmice i da su pucački raspoloženi. Da to Goricu dotuče. Ako Gorica bude dugo na životu, bit će neizvjesno. Dinamo je favorit, ali ne bi rekao da će bez problema dobiti tri boda - smatra Lončarević.

image

Robert Šola

SPORTSKE NOVOSTI

Šola je odgovorio na pitanje koga očekuje umjesto Ademija:

- To će vjerojatno biti Bulat. Dinamo je daleko najjači i dalje u ligi. Momčad je donedavno karakterno počivala na kvartetu Livaković - Oršić - Ademi - Petković. U ovom trenu tu je samo Livaković, to će Dinamu u nekim trenucima nedostajati. Gorica je u prvom dijelu proljetnog prvenstva ispustila nekoliko ključnih bodova. Šibenik je dodatno pobjegao, jako je teško Sopiću doći igračima i reći da idu u proboj. No, slažem se s Ilijom s obzirom na komotnu Dinamovu situaciju. Dinamo bez Petkovića nema igrača koji će potezom nešto napraviti. Drmić je sjajan igrač i napadač, ali on nije taj koji jednim potezom toliko stvara prednost. Rješava utakmicu, ali momčad ga mora dovesti u šansu. Dinamo će to vrlo vjerojatno dobiti, ali iznenađenja su moguća.

Analizirali smo koliko Dinamo može bez Ademija i Petkovića, a koliko Hajduk može bez ozlijeđenog Livaje?

- To je veći problem za Hajduk nego Petković za Dinamo. Hajduk mora izaći iz medijske zarobljenosti da je Livaja 50 posto momčadi. I bez njega moraju igrati i pobjeđivati, to je osnova svega i moraju tako razmišljati. Nema plakanja - rekao je Lončarević.

- Signali iz Splita kažu da bi Nikola Kalinić trebao zamijeniti Livaju, ali ne znam je li to realno. Zadnji put je startao u osmom mjesecu za Hajduk, a u prethodnih devet kola odigrao je 22-23 minute u jednoj utakmici. Igrač koji pet-šest mjeseci nije starter, sada to mora biti. Ima 35 godina, iza njega je duga pauza... Realnija opcija zvuči mi Mlakar. Hajduk će u Šibeniku imati iznimno težak zadatak, dobiti bez Livaje. Postoji neka opcija da Livaja ipak igra iako bi tek danas mogao odraditi prvi trening, ali nije mi logično da Hajduk ulazi u rizik. U konačnici, Hajduk je u komotnoj situaciji u ligi i sigurno će biti drugi. Ali idućeg tjedna igra Kup, realno je očekivati da Livaja neće igrati, niti bilo tko drugi tko nije dovoljno spreman. A posebno je zanimljivo da se Prpić oporavio i zanima me je li moguće da na Šubićevcu vidimo stoperski tandem Prpić-Vušković. To bi vjerojatno i u juniorskoj ligi bio najmlađi stoperski par, a kamoli ne u seniorskoj.

Takav stoperski par ne bi se svidio Lončareviću:

- Moguće je da oni igraju, zašto ne bi bilo moguće kada su već u seniorskoj momčadi, ali to bi za mene bilo neozbiljno i glupo. Ne samo radi toga što su oni toliko mladi nego jer se Prpić tek oporavio ako se oporavio. To bi bila više populistička nego trenerska odluka.

image

Ilija Lončarević, Emir Fulurija, Robert Šola

SPORTSKE NOVOSTI

U nedjelju igraju Rijeka i Osijek, a Jakirovićeva momčad pobjedom može bodovno dostići Osijek čemu se nakon prvog dijela sezone nitko nije nadao

- Rijeka radi fenomenalan posao, utakmica im neće biti laka, nisam uvjeren da će dobiti. Ali imaju veće šanse, Osijek je malo uzdrman sa svim događanjima. Nisu se do kraja izvukli iz krize kada su smijenili trenera, sada je pitanje karaktera i mentalne snage. Moraju se izvlačiti na svakoj idućoj utakmici, ne smiju si dozvoliti negativu u rezultatu i gubitak pozicije koja je krajem jeseni bila sigurna - rekao je Lončarević.

- Hajduk može bez Livaje, Dinamo bez Petkovića i Ademija, a koliko Osijek može bez Mile Škorića? Stup obrane, svlačionice… To im je veliki hendikep. Mislim da će Rijeka pobijediti. Ne sviđa mi se igrački kadar Osijeka, ne volim momčadi bez brzine i agresivnosti. Rijeka to ima, ima i puno mladih igrača i to joj je donijelo preokret ovog proljeća. Kod Osijeka, Mierez-Caktaš-Lovrić trebao bi izvući Osijek iz problema, na Rujevici bi trebao napraviti nešto da Osijek ne izgubi. To bi za njih bio dobar rezultat. Ali Caktaš i Lovrić u zadnje vrijeme nisu dobri, ne znam koliko se tijekom stanke moglo promijeniti. Mierez je apsolutno igrač ovisan o tome da ga se hrani loptama, da bi zabijao golove. Mislim da je Rijeka tu dosta izražen favorit - dodao je Šola.

I za kraj ostaje utakmica između Lokomotive i Varaždina koju je prvi najavio Lončarević:

- Koliko sam pratio naše reprezentacije, Lokomotiva ima problem da su neki igrači igrali, a neki nisu uopće. Očekujem spektakl od utakmice ako dobro krene. Ne bih imao ništa protiv da se dogodi takvo nešto. Obje momčadi u stanju su biti kontinuirane. Visoki rezultat Gorice i Istre je slučajnost, ali u ovakvoj utakmici ne bi bio.

- Lokomotiva je kvalitetnija momčad od Varaždina. Kad dajem prognoze, prvo me vodi pitanje kvalitete. Kačavenda objektivno nije ni blizu onoga što je bio prije ozljede. Je li bilo pametnije ostaviti ga u Zagrebu? Ne znam. Varaždin je stilom igre i Brodićem, koji je već došao do 10 golova, dovoljno razigran i opasan. Ako želimo da nam liga ide naprijed, onda bi svi trebali igrati kao Lokomotiva i Varaždin - zaključio je Šola.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 11:36