Marko Livaja

 ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
BITKA SE NASTAVLJA

Bio je ‘Zlatna kopačka‘ HNL-a: Livaja ima dvije prijetnje, a najbolji strijelac morao bi zabiti barem 20

‘Svako vrijeme nosi svoje, meni je žao da je Beljo tako mlad otišao van‘, rekao je Joško Popović.
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 18. siječanj 2023. 15:21

Nakon 17 odigranih kola (Gorica i Varaždin, te Istra i Dinamo, imaju utakmicu manje), Hajdukov napadač Marko Livaja čvrsto drži vrh ljestvice najboljih strijelaca HNL-a sa 11 postignutih pogodaka (tri iz kaznenih udaraca). Branitelj lanjskoga naslova najboljih golgetera naše lige (prošle je sezone postigao čak 29 pogodaka) i u ovoj je sezoni “alfa i omega” splitskoga kluba, na 16 odigranih jesenskih utakmica uz spomenute je zgoditke upisao i sedam asistencija.

Prvi su Livajini pratitelji Oršić, Beljo i Petković, svi sa po osam pogodaka, te Caktaš, koji je u sedam navrata tresao suparničke mreže, slijede Hoxha, Kulenović, Erceg i Kleinheisler sa po šest golova. Nedavno su HNL napustili Oršić, Beljo i Kleinheisler, a u srijedu počinje prijelazni rok, koji traje do 15. veljače i vidjet ćemo hoće li još netko otići u inozemstvo, najveći su kandidati za odlazak Petković i Hoxha.

Mladi prebrzo odlaze

Odu li van, to će svakako Livaji olakšati utrku prema novom naslovom najboljega strijelca HNL-a...

- Svojim je igrama Livaja pokazao da je uvjerljivo najbolji Hajdukov igrač, sve se u igri Splićana vrti oko njega. Ima najveću minutažu, izravno je sudjelovao kod čak 18 Hajdukovih pogodaka, od ukupno 33 koliko su Splićani jesenas postigli. Najveći je favorit za osvajanje naslova najboljeg strijelca, iako se ne smiju zanemariti izgledi Brune Petkovića, ostane li u Dinamu, kao ni šanse Mije Caktaša, koji je također rasni strijelac - kaže Joško Popović, nekad sjajni napadač Veleža, Zagreba, Šibenika i Kamena Ingrada.

Popović će u četvrtak proslaviti 57. rođendan, a na vječnoj ljestvici najboljih strijelaca HNL-a drži četvrto mjesto sa 111 postignutih zgoditaka i još će zacijelo dugo ostati na toj poziciji, budući da mu je najbliži aktivni igrač 30-godišnji Caktaš, koji je dosad zabio 86 prvenstvenih pogodaka i drži osmu poziciju. A sljedeći je, od aktivnih napadača, Mislav Oršić na 16. poziciji, postigao je 71 pogodak u domaćem prvenstvu prije odlaska u Englesku.

Bio je Popović najbolji strijelac HNL-a u sezoni 1998./99., tada je u dresu Šibenika zabio 21 pogodak...

- Te mi je sezone baš “procurilo”, igrao sam na mjestu prvog napadača i često sam tresao mreže. Ali, najbolji sam nogomet ipak igrao u Zagrebu, možda mi je najbolja sezona bila 1993./94., borili smo se s Hajdukom za naslov, a ja sam s pozicije drugoga, povučenog napadača, postigao 18 pogodaka - prisjeća se nekad sjajni i ubojiti napadač lakoga koraka i elegantnih nogometnih poteza.

image

Joško Popović u Šibeniku 1999. godine

D. BARIĆ

Kako ocjenjujete današnje napadače u HNL-u?

- Svako vrijeme nosi svoje. Imamo solidne napadače, a najbolji bi strijelac HNL-a morao postići barem 20 pogodaka po sezoni, to je nekakav zadovoljavajući minimum. Dolaze mladi igrači, ali i prebrzo odlaze van, poput Belje, koji je tek počeo iskazivati svoju golgetersku nadarenost, no više ga nećemo gledati na hrvatskim travnjacima. Vidjet ćemo kako će se snaći u Njemačkoj.

Prošle je sezone Livajin najveći suparnik bio Josip Drmić, koji je u majici Rijeke postigao čak 21 zgoditak. No, jesenas je u Dinamovu dresu samo četiri puta bio strijelac u prvenstvu, iako treba istaknuti da je od 16 odigranih utakmica, samo jednom bio na terenu svih 90 minuta, u domaćoj 3:1 pobjedi protiv Varaždina...

- U Rijeci je Drmić imao kudikamo veću minutažu, a i bolji status, mnogo je toga ovisilo o njemu. Igra Rijeke bila je podređena Drmićevim igračkim i realizatorskim sposobnostima. U Dinamu je to, pak, nešto drukčije, došao je u veći klub, trebao se priviknuti na novu sredinu, kao i na nove okolnosti. Konkurencija je u Maksimiru osjetno jača, s Petkovićem načelno dijeli minutažu, iako je bilo i utakmica u kojima su obojica bili na travnjaku. I to su sve objektivni razlozi za Drmićevu manju efikasnost od očekivane - smatra Popović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 05:28