VLADO KOS/CROPIX Cropix
TURBULENCIJE U OSIJEKU

Bjelica nije bio na važnom sastanku za klub, a šef iz sjene njegov je istup shvatio kao napad na sebe!

Trener Osijeka nikoga nije imenovao, nije posve jasno na koga je mislio, ali zna se tko provodi strategiju
Piše: JL.Objavljeno: 04. svibanj 2022. 18:10

Piše: Gradimir Đukarić

Šteta je napravljena, a ostaje za vidjeti kako će se sanirati. Ako se uopće više i može popraviti. U završnici sezone, u kojoj teorija još uvijek drži Osijek u utrci za naslovom, ne priča se o šansama Bijelo-plavih za povijesnu titulu koje su doduše bitno manje nakon osvojenog samo jednog boda u posljednje dvije utakmice, malo se piše i o utakmici koja društvu iz Gradskog vrta slijedi na Maksimiru gdje se imaju priliku opet primaknuti Dinamu na svega dva boda zaostatka, pa i propuštenoj prilici protiv Istre. Ne. Tema je nezadovoljstvo Nenada Bjelice klupskim upravljačkim strukturama, a onda i odgovor glavnog klupskog financijera koji je stao iza onih koje je trener Osijeka prozvao.

Zadovoljni s Bjelicom

Aktualni trenutak kluba ostavlja puno prostora za špekulacije jer posljedično postavlja se pitanje hoće li pod trenutnim okolnostima Bjelica ostati u Gradskom vrtu i odraditi posljednju godinu ugovora. A donedavno se činilo kako nema nikakvih brana da ga i produži jer želja klupskih financijera je bila jasna, a i Bjelica je još nedavno slao pozitivne signale na upite postoji li šansa da među Bijelo-plavima ostane i nakon ljeta 2023. Danas se ta mogućnost čini malo vjerojatnom, a ako je stav klupskih sponzora isključiv, onda i nemogućom.

image

















VLADO KOS/CROPIX Cropix

Iz kuta vlasnika čini se kako problema nema, zadovoljni su i radom trenera čiju poziciju ne dovode u pitanje ni za iduću sezonu, ali i klupske uprave. “Klub nastavlja slijediti dogovorenu strategiju”, rezime je nedavnog sastanka održanog u Felcsutu nadomak Budimpešte glavnog klupskog sponzora Lorinca Meszarosa s predsjednikom Osijeka Ferencom Sakaljem i članom Uprave Vladom Čoharom. Ta rečenica može se iščitati kao odgovor treneru na njegove nedavne istupe. Bjelica na tom sastanku nije bio, ali sigurno mu je bio jedna od tema. Što uostalom sugerira i ton priopćenja.

Trener Bijelo-plavih požalio se kako “nema klub iza sebe”. Nikoga, doduše, nije imenovao, pa nije postalo posve jasno je na koga je mislio, ali zna se tko provodi klupsku strategiju. Prije svih to je klupski predsjednik Ferenc Sakalj, čovjek od najvećeg povjerenja Lorinca Meszarosa. Priča se po kuloarima kako je Sakalj doživio Bjeličine istupe prije svega kao napad na sebe s obzirom da je ipak on prvi čovjek kluba i taj koji potpisuje odluke.

Sakalj voli biti u sjeni

U klupskim strukturama je od prvog dana po dolasku novih vlasnika, no prethodno je godinama surađivao s osječkim prvoligašem kroz Puskas akademiju s kojom su Bijelo-plavi prethodno godinama imali dobru suradnju u mlađim kategorijama. Ni njegov doprinos u odluci da mađarski financijeri preuzmu klub nije bio nezanemariv, zapravo neki će reći možda i ključan. Četiri godine bio je potpredsjednik Osijeka iako se malo bavio klupskim pitanjima s obzirom da su tada u prvi plan istaknuti neki drugi ljudi, čelne pozicije na kojima se odlučivalo držali su uglavnom Osječani kojih danas više nema u klubu. Nakon što prethodno klupsko rukovodstvo nije ostvarilo očekivanja, a prije svega to se odnosi na realizaciju krune ulaganja novih vlasnika i pedesetak milijuna eura vrijednu investiciju u stadion i prateći kamp koji nisu bili završeni u očekivanom i predviđenom roku, uslijedile su promjene u hijerarhiji nakon kojih je Sakalj preuzeo najodgovorniju funkciju u Gradskom vrtu.

Sakalj se voli držati u sjeni, a to mu je iz perspektive navijača najveća zamjerka. Njegovi dosadašnji javni istupi svedeni su na razgovore za klupsku stranicu jednom godišnje, najčešće u obliku prigodnog božićnog obraćanja u kojem se osvrće na učinjeno u prošloj i najavljuje planove za iduću godinu. Pred navijače je izašao jednom, kada je pred njih izveo Kristijana Lovrića nekoliko sati prije kraja prijelaznog roka. Na tribinama je relativno redovan, a najčešće ne propušta ni važne gostujuće utakmice.

U Bjeličinim riječima najveći dio navijača je, pak, prepoznao prvog klupskog operativca Vladu Čohara. Potvrda su, uostalom, bili nedavni povici s tribina u kojima se tražilo da odstupi. Čohar je prije dolaska u Gradski vrt, isprva kao prokurist, prethodno s klupskim vlasnicima bio povezan poslovnim odnosom, a njegovo operativno iskustvo iz Rijeke gdje je sudjelovao u izgradnji šampionske momčadi i preseljenju s Kantride na Rujevicu bile su mu preporuka za dolazak u slavonskog prvoligaša. Jer Čoharu je bilo poznato iskustvo koje je tek slijedilo Osijeku.

Čoharova prošlost

U međuvremenu je njegova uloga u klubu formalizirana u funkciju direktora i člana Uprave. Dijelu navijača već na prvu loptu nije najbolje sjela Čoharova prošlost u Rijeci s kojom su Bijelo-plavi u međuvremenu postali veliki rivali. No barem na stadionu to nisu javno iskazivali, barem ne donedavno. Na utakmici protiv Dragovoljca prvi puta su se s tribina čuli povici “Čoharu odlazi”, a isto se ponovilo i u posljednjoj utakmici protiv Istre. Navijački puk najviše mu je zamjerio što nije zagalamio u situacijama u kojima je trebao nego je probleme s kojima se klub suočavao išao rješavati bez buke, institucionalnim putem, a ta je procjena u nekim je situacijama bila pogrešna. Problem je možda i što nije jasno iskomunicirao slijedi li pritom striktno klupske smjernice, odnosno strategiju za koju su se odlučili vlasnici.

Danas je teško pretpostaviti kako će se završiti drama u Gradskom vrtu koja se odigrala u apsolutno pogrešno vrijeme. Ali kako god da završi na najvećem gubitku može biti samo klub. I navijači. Klupski sponzori nikad nisu bili skloni “sječi glava” kao riješenju i tu praksu će sigurno nastaviti. Vlasnicima na dnevnom redu nisu promjene u upravljačkoj strukturi kluba, iako to ne znači da je možda ne planiraju osnažiti, ne razmišljaju ni o prijevremenom raskidu ugovora s Bjelicom koji je, bez imalo pretjerivanja, u posljednje dvije godine postao lice kluba.

Hoće li se sezona 2021./22. pamtiti kao ona u kojoj je Osijek sebi pucao u nogu, propustio veliku priliku i pred ciljem umjesto gasa stisnuo na kočnicu, hoće li Bjeličin apel da se dodatno osnaže klupske strukture kao nužan preduvjet za novi iskorak naći na razumijevanje onih koji osiguravaju novac, ovisi li o njihovoj odluci njegova budućnost na klupi, hoće li se dogoditi do prije nekoliko dana nezamisliv scenarij po kojem će odstupiti po završetku sezone što bi ostavilo velike posljedice po klub... Pitanja je danas puno, a odgovori bi se trebali uskoro znati jer iako aktualna sezona još nije završila, nova je već pred vratima.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 03:18