Gonzalo Garcia

 NIKSA STIPANICEV Cropix
DRUKČIJI OD DRUGIH

Bunker i odricanje od igre dugoročno su osuđeni na propast, napadačka će se igra kad-tad isplatiti...

Neki treneri u HNL-u ove sezone prezentiraju striktno napadačku igru, pa kako ispadne...
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 13. travanj 2023. 23:01

Nema nikakve dvoumice da je najviše pohvala za način igre svoje momčadi prošle i ove sezone dobio Lokomotivin strateg, Silvijo Čabraja (54).

Pa iako nerijetko zna reći “već me ramena bole od tapšanja i komplimenata za dobru igru, živi se samo od rezultata”, ne odustaje od svog napadačkog stila. Vjeruje u otvoreni nogomet, potvrda te teze svakako je i ovosezonska razlika pogodaka Lokosa (37:40), Lokosi su, iza Dinama i Hajduka, treća najefikasnija momčad lige. Ali, na 28 odigranih utakmica osvojili su (samo) 33 boda, što im je dostatno tek za osmu poziciju na ljestvici...

Jasno je da takva igra, puna rizika, donosi i defenzivne probleme, koji posebno dolaze do izražaja kad realizacija nije onakva kakva bi trebala biti, kad je nekoj momčadi potrebno niz prigoda da zatrese mrežu.

image

Silvio Čabraja

GORAN MEHKEK Cropix

Poanta nogometa

A baš je takva situacija s Lokosima, kojima je ocjena za umjetnički dojam znatno iznad konkretnoga učinka...

- Volim napadački nogomet, mrzim kad mi se momčad povuče pred svoj kazneni prostor jer je u današnjem nogometu nemoguće takvim načinom igre sačuvati dobar rezultat. Poanta nogometne igre je postići pogodak više od suparnika, to je cilj kojem moja momčad mora težiti, pa makar i primili gol(ove)! Želim da se moja momčad nadigrava, da je stalno u pokretu i s loptom u nogama. Najgore je kad utakmica završi, a igrači vam ne znaju kakva je kvaliteta lopte s kojom su igrali - slikovito je Čabraja opisao svoju nogometnu filozofiju, dodavši i ovo:

- Da mi je s druge strane i Barcelona, vjerujem da ću pobijediti! I uvjeravat ću svoje igrače da su bolji i uvijek ću im vjerovati - rečenice su koje ponajbolje ocrtavaju Čabrajin karakter i pobjednički mentalitet.

Pohvale za igru svog sastava ove je sezone dobio i trener Istre 1961, Urugvajac Gonzalo Garcia (39). Njegova je momčad postigla 28 pogodaka (primila je 31) i na sedmom mjestu ima tri boda više od Lokomotive. Istra se, za razliku od ranijih sezona, nadigrava sa svakim, igrom pokušava doći do pogotka, uvijek želi napadati, i u Puli i u gostima. Iako čak ni u njegovu klubu, opterećeni kompleksom manje vrijednosti, nisu baš bili pobornici te filozofije, Garcia nije odustajao, vjerovao je u svoje igrače. Užasava se bunkera i improvizacije u igri, mrzi nabijanje lopte što dalje od svojih vrata...

image

Gonzalo Garcia

RONALD GORSIC Cropix

- Želim da protiv bilo koga, na bilo kojem stadionu, tražimo pogodak više, želim da moja momčad na svakoj utakmici pokaže pobjednički mentalitet i čvrsti, nepokolebljivi gard. Igramo li “bunker” i doživimo minimalan poraz, ne znači mi baš ništa. Moramo li već izgubiti, onda je bolje da doživimo teži poraz otvorenom, napadačkom igrom. Jer, takva će igra, prije ili kasnije, donijeti pozitivan rezultat. A “bunker” i odricanje od igre, u pravilu su, dugoročno gledano, osuđeni na propast – kaže Garcia.

I to je točno. No, upitno je tek koliko će dugo u klubu imati strpljenja da bi se vidjeli konkretni rezultati napadačkog načina igre i otvorenog nogometa. A zna se da treneri prvi “lete”, klupski čelnici u pravilu nemaju strpljenja, pa se tako vraćamo na Čabrajinu tezu da se od “umjetničkog dojma ne živi”...

Čvrsto uz svoje ideje

Trener Varaždina, Mario Kovačević, također temelji svoju nogometnu ideju na napadačkoj igri. Varaždinci su, kao i Lokosi i Puljani, još uvijek u igri za plasman u Europu, bodovno je u najboljoj poziciji zasad Varaždin, koji drži peto mjesto s osvojenih 38 bodova, uz gol-razliku 34:39...

- Mnogi treneri kažu da u nogometu sve počinje od obrane i to ne mogu negirati. Međutim, uvijek želim da moja momčad igra napadački nogomet, a obranu moraju svi igrati, od prvoga napadača, do posljednjeg igrača obrane. I onda je svima lakše - govorio je Kovačević i istaknuo:

image

Mario Kovačević

GORAN MEHKEK Cropix

- Koristim one sustave igre u koje mogu uklopiti igrače koje imam na raspolaganju. I ne odustajem od svojih ideja, napadačka će se igra kad-tad isplatiti, a i tribine će biti ispunjene, ljudi vole gledati atraktivni nogomet, koji se igra za pogodak više. Gledajte, kao igrač sam osjetio i slast pobjede protiv Dinama, igrali smo bunkeraški, pa ako se otvori prema naprijed... I nisam baš bio presretan, to nije moja filozofija, niti moj pogled na nogomet. Draže mi je kad moja momčad napada, kad igra nogomet i kroz igru traži priliku za zgoditak - kaže Kovačević.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 22:42