DAMIR KRAJAC Cropix
‘NJEMU MORAM ZAHVALITI‘

Čudesno se spasili ispadanja, čelnik prekinuo medijsku šutnju: ‘Prvi put sam u životu počeo piti Normabele‘

‘Ne skrivamo da je prvi pick bio Sergej Jakirović, sjedili smo s njim i pregovarali‘
Piše: Toni RoićObjavljeno: 25. svibanj 2023. 18:06

Nakon što je trijumfom 5:2 protiv Varaždina u pretposljednjem kolu osiguran ostanak u HNL-u, Gorica rasterećena, ali i motivirana čeka posljednju utakmicu sezone u nedjelju s prvakom Dinamom u Maksimiru. Nakon dva mjeseca medijske šutnje, koja je pravdana potpunom koncentracijom na borbu za ostanak, u četvrtak su pred novinare odlučili izaći predsjednik kluba Nenad Črnko i sportski direktor Mario Brkljača.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

- Konačno da se i ja pojavim pred medijima nakon što smo imali smo vrlo turbulentnu i tešku sezonu. Ispričat su se najprije medijima jer smo imali nepopularnu mjeru zatvaranja s kojom smo željeli imati fokus momčadi samo na teren i što se tamo događa. Mi smo bili u ratu i morali smo zaštititi klub i momčad od svih utjecaja i izbacivanja fokusa izvan terena i svlačionice. Naše namjere isključivo su bile usmjerene prema klubu, a s novinarima smo kontaktirali koliko smo mogli - kazao je predsjednik Nenad Črnko i odmah priznao:

- Bilo je puno pogrešaka tijekom ove sezone, ali učili smo iz njih i možemo reći da je u proljetnom dijelu sezone to bila Gorica na razini one koje smo gledali prethodnih sezona.

Predsjednik hvali sportskog direktora i trenera.

- Sve što je momčad napravila nakon loše jeseni moram zahvaliti sportskom direktoru Mariju Brkljači, koji je fenomenalno odradio pripremni posao u studenom i prosincu i potvrdio da je bio dobar izbor dovesti ga. On je izabrao i trenera Željka Sopića s kojim je zajedno selekcionirao igrače i ubuduće imaju moje puno povjerenje. Pokušat ćemo glavninu igračkog kadra zadržati na okupu i sljedeće sezone ostvariti što bolji rezultat. Ja ću kao i svih ranijih godina reći da prvo želimo smirriti sezonu i osigurati ostanak, a onda se boriti za što bude moguće - naglašava Črnko, koji se prisjeća teških zimskih dana kada je Gorica bila zadnja i bez igre, samopouzdanja i rezultata.

- Nakon remija doma sa Slavenom Belupom 1:1 definitivno sam odlučio da se više neću baviti sportskim pitanjima, a tada sam prvi put nazvao Marija Brkljaču, čiji sin trenira u kadetima Gorice. Tako ispada da je sin zaslužan što je tata postao sportski direktor, ali ono što me se dojmilo bila je vizija razvoja kluba koju sam tražio da napiše nakon našeg prvog sastanka. Odmah sam mu ponudio ugovor i operacija spašavanja Gorice počela je nakon poraza od Istre u Puli.

Nakon smjene drugog trenera u sezoni Igora Angelovskog trebalo je naći novog?

- Ne skrivamo da je prvi pick bio Sergej Jakirović, sjedili smo s njim i pregovarali, ali razumjeli smo njegovu ambiciju da preuzme Rijeku. Nakon pobjede nad Varaždinom baš je Jakirović bio jedan od prvih koji me nazvao i čestitao, što potvrđuje njegovu povezanost s Goricom i u nekim drugim okolnostima on bi sigurno bio došao - kaže Črnko i nastavlja:

- Tražili smo trenera vrlo sličnog Sergeju, koji će probuditi svlačionicu i 24 sata biti fokusiran na klub i pristupom unutar kluba mobilizirati sve nas da se sezona okrene na pozitivu. Sopića nisam poznavao, tek sam ga se sjećao kao igrača i pomoćnika u Dinamu, ali u kontaktima s ljudima iz nogometa dobio sam saznanja da je izuzetno pošten i korektan čovjek, spreman baciti se na glavu za klupski cilj. Nije imao iskustava u HNL-u i to je bio naš rizik, ali kada mi je Brkljača rekao "ja garantiram za njega", odgovorio sam da ni Jakirović nije imao prvoligaškog iskustva kad smo ga doveli 2018. i u samo desetak minuta bilo je jasno da krećemo u operaciju dovođenja Sopića.

Črnko otkriva da je sve bilo emotivno i stresno.

- Teško je govoriti o emocijama kad si 24 godine u nogometu i prošao sam sve, samo što nisam i travu kosio na igralištu, a zadnjih šest mjeseci sam bio izvan nogometa 10 minuta tjedno kada bi došao u svoju firmu. Prvi put sam u životu počeo piti Normabele prije spavanja, a ako je trener Sopić rekao da je s njegovih leđa palo 10 tona tereta poslije pobjede nad Varaždinom, onda je s mojih palo 10 puta više.

Izuzetno važna stavka je to kolike se Gorica štete spasila time što nije ispala u drugu ligu.

- Zahvaljujemo se svima koji nam financijski pomažu, od grada koji je dao 2.650.000 kuna iz proračuna do svih drugih sponzora, ali mi smo klub, koji održava sam sebe. Samo za omladinsku školu mi godišnje izdvajamo oko sedam milijuna kuna ili nešto manje od milijun eura, a ostalo smo namaknuli transferima, oko tri milijuna eura plus još dva koja trebaju stići kroz ovu i sljedeću godinu. Međutim, da smo ispali, mi ni jednog igrača ne bismo mogli zadržati. Čak i oni najmlađi s jednim ili dva nastupa misle da mogu igrati u prvoj ligi i nitko više ne bi mogao garantirati da bi se lako vratili i da bi sve bilo kao prije. Ne, ne bi bilo i plan B ništa dobrog nam ne bi donio - otkriva Črnko i zaključuje:

- Trener Sopić je još optimističniji od mene kada je u pitanju ambicija Gorice za sljedeću sezonu, a nije uopće postavljao pitanje redefiniranja ugovora, već se odmah bacio na posao da pripremi kako bi trebala izgledati Gorica u sljedećoj sezoni. Već ranije je bilo dogovoreno da se ugovor produljuje za dvije godine i njemu i sportskom direktoru, a igrači su vjerujem zadovoljni premijama i nitko sretniji od mene da im isplatim još za pobjedu nad Dinamom u zadnjem kolu.

I dok predsjednik konačno može malo odahnuti i odmoriti se, a vjerojatno ni Normabeli više neće trebati, sportski direktor Mario Brkljača mora u svoj drugi i opet zahtjevni prijelazni rok.

- Malo smo se bili zatvorili prema vani, ali imali smo dovoljno dobru suradnju jer smo se ravnali po onoj, šuti i radi i vjeruj. Na kraju smo uspjeli i da nam je netko prije nastavka sezone dao papir da napišemo scenarij, teško da bismo ga mogli ovakvog napisati. Bila je ovo filmska polusezona i ponosni smo što smo napravili, a sada se okrećemo k višim ciljevima u budućnosti - kaže Brkljača.

- Cilj nam je zadržati senatore jer su nam dali ruku i došli ovdje kad mnogi nisu htjeli. Nitko ne voli ispasti i gubiti, a sad je puno lakše nego na zimu. Pametniji smo i nećemo opet dozvoliti prošlu sezonu. Nešto ćemo morati i trgovati, pripreme počinju 15. lipnja i već radimo na tržištu. Znamo i da je nogomet posao trenutka i naši momci zaintrigirali su druge klubove, a mi nemamo kupovnu moć kao Dinamo, Hajduk, Osijek, Rijeka, kao i inozemni klubovi.

Koja je generalna orijentacija, mlađi i potentniji igrači ili veterani kao spominjani Alžirac Soudani?

- Kada je gorila kuća posegnuli smo za iskustvom, a u sljedećoj sezoni želimo igrački balans između mladih i starijih jer mladi cvijet ne može izrasti bez starog štapa. Mogu to potvrditi i naši mlađi igrači kao Pršir, Mitrović ili Krizmanić kojima je bilo mnogo lakše uz iskusnije. Znam da ocjena mog rada primarno ovisi o tome koliko ćemo stvoriti igrača za prodaju, a kada su dolasci u pitanju, ako trener ima 90 posto kadra posloženog, možemo čekati i kraj prijelaznog roka da dobijemo nekog igrača kojeg trebamo, iako je Gorica ovoga proljeća pokazala da pobjeđuje kao momčad.

Pregovarate li sa Soudanijem?

- O transfernoj politici nećemo preko novina - ostao je zakopčan do grla sportski direktor Gorice Mario Brkljača.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 03:52