Marko Bulat

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
IGRAČI POD POVEĆALOM

Deset velikih HNL-talenata: Budući reprezentativci i nositelji igre koje vrijedi pogledati svakog vikenda

Neki su se dokazali, neki napreduju, a ima i onih koji su prvi zenit karijere već ostavili iza sebe.
Piše: Robert Matteoni, SNObjavljeno: 29. travanj 2022. 05:56

U svjetlu priče oko talenata i igračkih projekata, izdvojili smo za Vas 10 velikih HNL-talenata i njihove priče pred nastavak karijere. Rekli bismo, mnogi od ovih momaka nastavit će ih izvan granica hrvatskog klupskog nogometa, a za neke od njih mogli bismo navesti i da će nas uveseljavati dobrim partijama za nacionalnu selekciju.


JOSIP ŠUTALO (22, Dinamo)

U srpnju prošle godine bio je dalja stoperska alternativa, procjena 750 tisuća eura vrijednosti temeljem proljeća u Istri 1961. No, tijekom kolovoza počeo je uspon, a od studenog postaje fiksni starter, u Dinamu i mladoj selekciji. Procjena vrijednosti narasla na 5 milijuna eura.

MARKO BULAT (20, Dinamo)

Afirmacija u Maksimiru teže ide. Skupio je tek 22 nastupa, prosječno 38,5 minuta igre. Procjena vrijednosti je 3 milijun eura a i temeljem transfera (2,2 mil. €) iz Šibenika. Čudno da manje igra kad nedostaje vezni kreativac. Imao je peh teže ozljede na treningu u ožujku. Sezona završena.

MARTIN BATURINA (19, Dinamo)

Mladi vezist relativno brzo je dostigao procjenu od 2 milijuna eura, ali nije baš puno igrao. Tek 15 nastupa uz mršavi prosjek 26 minuta igre. Što je znakovitije, u početku sezone dobivao više prostora, a onda je uslijedio odmak od prve postave, te nastupi u Drugoj ligi.

STIPE BIUK (19, Hajduk)

Lani se brzo vinuo u visine mladih talenata HNL-a, ušao u U-21 selekciju. Posljedično su povećana očekivanja, iako je realno u dobrom ritmu razvoja. Ima 30 nastupa uz 56 minuta igre prosječno, na sličnoj razini kao prošlo proljeće. Ukazuje to procjena koja je narasla, od 4 na 4,5 milijuna eura.

image

Stipe Biuk

VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

MARIN LJUBIČIĆ (20, Hajduk)

Slično kao i Biuk, u nešto manjem obimu igre i procjene. Odigrao je ove sezone 30 utakmica, prosječno 47 minuta, 6 pogodaka, 2 asistencije. Od ljeta s 350 tisuća eura podigao vrijednost na 1,5 milijun eura. Član U-21 selekcije. Ulazi u zahtjevniju fazu razvoja.

DION DRENA BELJO (19, Istra 1961)

Jedan od onih koji je napravio veliki iskorak. U Pulu je stigao s procjenom od 600 tisuća eura, a danas je u tretmanu 3 milijuna eura. Već ima inozemne ponude jer 195 cm visoki centarfor ima sjajnu statistiku. U 34 nastupa prosječno 79 minuta, postigao je 18 pogodaka (13 HNL) i 4 asistencije. Sve to u slabijoj momčadi lige.

image

Dion Drena Beljo

MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

LUKAS KAČAVENDA (19, Lokomotiva)

Bljesnuo je prošle godine u ovo vrijeme, a potvrđuje se u tekućoj sezoni. Od 800 tisuća eura podigao je procjenu na 3,5 milijuna eura. Već imao dvostruko više ponude. Odigrao je 31 utakmicu, uz 7 pogodaka i asistenciju, prosječno 78 minuta. Vrlo dobar razvojni ritam mladog reprezentativca.

IVAN LEPINJICA (22, Rijeka)

Primjer iskoraka s 19, a onda pada u posljednjih godinu i pol. U srpnju 2020. procijenjen na 1,2 milijuna eura, a danas je na 400 tisuća eura. Pad je počeo kod Slovenca Rožmana. U sjeni i kod Tomića do ožujka, kad je počeo više igrati. Samo 18 HNL nastupa, uz 36 minuta prosjeka ukazuje stagnaciju.

NIKO RAK (18, Šibenik)

Još jedan mladi Šibenčanin koji je iskoračio rano. U 25 utakmica skupio je čak 76,5 minuta prosjeka igre. Od 100 tisuća eura vrijedio je lani kao juniorski izdanak, sada je već na 1,5 milijun eura. Dojmljiv iskorak, što je naznaka potencijala za višu razinu ako se nastavi razvijati istim ritmom.

image

Niko Rak (desno)

NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

LOVRO ZVONAREK (16, Slaven Belupo)

Tek će u svibnju navršiti 17, a već je ostvario veliki iskorak. Odigrao je 16 utakmica ove sezone, prosječno 70 minuta. Veliko je pitanje je li bolje ostati još godinu na posudbi ili kao junior igrati za Bayern II i razvijati se po njemačkom modelu. Tek mu slijedi prvi krizni period odrastanja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 14:49