GNK Dinamo
U IŠČEKIVANJU ZELENOG SVJETLA

Dinamo potpisuje dva velika ukrajinska talenta? Modri čekaju FIFA-u, a mogao bi ih pojačati još jedan igrač

Čak dvadesetak klinaca iz Ukrajine trenira u Maksimiru, a dvojica od njih mogla bi i ostati u plavom klubu
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 22. ožujak 2022. 22:21

Dinamo se vrlo aktivno uključio u pomoć Ukrajini. Znamo već da je maksimirski klub organizirao prijevoz mladih nogometaša iz te ratom zahvaćene zemlje, da su Modri poslali na granicu svoj autobus i doveli 27 klinaca iz Šahtarove nogometne Akademije, a pomogli su i na razne druge načine i još nekim klubovima, poput Dnipra-1, gdje je trener Igor Jovićević, bivši Dinamov strateg. Došlo je još djece iz raznih ukrajinskih klubova, većina ih u Maksimiru bila samo u prolazu, ali i dalje na Dinamovim terenima trenira oko dvadesetak mladih igrača. Neki iz Šahtara, neki iz Dnjipra, ima ih i iz drugih ukrajinskih klubova...

Samo neka stane...

Iako je Međunarodna nogometna federacija (FIFA) dopustila klubovima da mogu do kraja sezone registrirati igrače iz ruskih i ukrajinskih klubova, ako oni privremeno suspendiraju ugovore, Dinamo nije posegnuo ni za jednim od tih igrača. Nije to ni tako lako, mnogi su sad bacili oko na ta imena, ima tu i Brazilaca, Argentinaca, imaju i visoke plaće i ugovore, a i pitanje jest isplati li ih se dovoditi ako će na kraju sezone uistinu morati nazad. Zapravo, daj Bože da ratno ludilo prestane i da se uistinu sve, pa tako i nogomet, u Ukrajini vrati u normalnu. Čuli smo, primjerice, prijedlog da Dinamo dovede nekog od Šahtarovih brazilskih internacionalaca, znamo da tamo ima kvalitetnih igrača, što je Dinamo prije dvije i pol godine u Ligi prvaka iskusio i na svojoj koži, međutim, to je praktički nemoguća misija, pa nisu u Maksimiru niti otišli predaleko u pokušaju nekog takvog rješenja.

Međutim, to ne znači da Dinamo neće napraviti nešto na tom planu. Naime, oko Maksimira se već naveliko šuška da su među tih dvadesetak igrača iz Ukrajine dvojica velikih talenata, dečki koji već imaju ugovore u Šahtaru i koji su prije ovog rata slovili kao budućnost uglednog kluba iz Donjecka. Jedan od njih je Oleksandr Juščenko, središnji vezni igrač, koji će u svibnju tek napuniti 17 godina. Ukrajinski je reprezentativac U-17, odigrao je sa 16 godina ove sezone i jednu utakmicu u juniorskoj Ligi prvaka. Drugi je njegov vršnjak (on će 17 godina napuniti u travnju) Jevhen Janovič, 187 centimetara visoki defenzivni vezni, također U-17 reprezentativac Ukrajine.

Taj dvojac tinejdžera dopao se struci Modrih, o njima se u Dinamu razgovara kao mogućim akvizicijama za budućnost, pa su iz Maksimira već poslali u FIFA-u upit za obrazloženje propisa vezanih za registraciju maloljetnih igrača iz Ukrajine. FIFA, naime, dosad nije bila konkretna po tom pitanju kad je pisala nove, izvanredne propise, pa se čeka što će reći na ovu temu. Kako čujemo, klinci ne bi imali ništa protiv ostanka u Dinamu, dapače, oni također navijaju za tu opciju, ovdje se mogu normalno nogometno razvijati, pitanje je kad će se moći vratiti u svoj klub i nastaviti se baviti nogometom. Birokracija, definitivno, nije jednostavna ni inače, u aktualnim je okolnostima još kompliciranija, pa treba pričekati neko vrijeme za rasplet ove priče.

Odlasci talenata

Sjećamo se Domovinskog rata i rata u BiH i koliko je talentiranih klinaca tada napustilo svoja ognjišta, kasnije su započinjali ili nastavljali nogometne karijere u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj... Takva bi sad mogla biti situacija s Ukrajincima, već su razasuti po čitavoj Europi, a neki od njih mogli bi svoje utočište i nogometni iskorak pronaći u Dinamu. Ako, dakako, FIFA dopusti.

Inače, kad već pričamo o ratnoj temi i Ukrajini, spomenimo i kako bi se prvoj momčadi Dinama mogao priključiti Neven Đurasek. Ne bi to, zapravo, bilo ništa neobično, Đurasek je igrač Dinama koji je bio na posudbi u Dnipru-1 kod Igora Jovićevića, bio je tamo standardan prvotimac, a s obzirom na to da je Dnipro-1 prvi dio prvenstva završio odmah iza Šahtara i kijevskog Dynama, to mu je solidna preporuka.

Đurasek bi dobro došao

Također, Đurasek je prošao kompletne pripreme sa svojim klubom, spreman je i zdrav, jedino je pitanje u kakvoj je formi s obzirom da je zadnju službenu utakmicu odigrao još u prosincu.

No, u trenutku kad Kopić nema Ivanušeca i Bulata, kad se Ademi tek oporavio, veznjak Đurasek možda bi mogao pomoći u rotaciji, odigrati neku rolu do kraja sezone. Ništa ne košta, poznaje Dinamo i suigrače, a uz to u Maksimir svakodnevno stiže poneki upit za njega od raznih klubova što znači i da je Đurasek na cijeni i izvan Dinama, da bi mnogi htjeli iskoristiti njegovu situaciju i dovesti ga barem do kraja sezone. Vidjet ćemo što će Kopić odlučiti, hoće li posegnuti za Đurasekom...

Oleksandr Juščenko

- središnji vezni igrač

- u svibnju će navršiti 17

- reprezentativac U-17

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. svibanj 2024 04:36