DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
IGRAČ ODLUKE

Došao je na Maksimir oživjeti karijeru, a onda postao - nezamjenjiv! ‘On je dirigent, zvao sam ga - Bjelinski‘

Samo su Livaković i Oršić odigrali više minuta od njega, koji je dosad na travnjaku bio 3573 minute
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 04. svibanj 2022. 12:05

Livaković, Ademi, Oršić. Okosnica Dinama zadnjih sezona. Ove sezone otkriće je bio Šutalo. O svima njima puno se priča i piše, opravdano, no jedan je igrač pomalo u sjeni, a u ovom je Dinamu postao nezamjenjiv, ključan. Vidjelo se to u nedjelju u Kranjčevićevoj. U prvom je poluvremenu Ante Čačić na teren poslao momčad bez Mišića, a Ademija je povukao na poziciju “šestice”. Dinamo nije dobro izgledao, ne samo zbog tog detalja.

Jedan od najstalnijih

U jednom trenutku Ademi je došao do klupe, sakrio usta rukom i nešto kazao treneru Čačiću. Ne mora biti da mu je rekao išta vezano za tu priču, možda je bila riječ o sasvim drukčijem sadržaju razgovora, međutim zanimljivo je da je Čačić vrlo brzo reagirao i već na početku drugog dijela u igru ubacio Mišića. A Ademi se preselio na svoju poziciju, onu na kojoj se već godinama bolje osjeća, nešto bliže suparničkom golu.

image

Josip Mišić

BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

U toj je postavi Dinamo ipak izgledao nešto bolje nego u prvih 45 minuta, iako još uvijek nedovoljno dobro da bi potpuno okrenuo utakmicu. Mišić je, pak, u samo 45 minuta uspio biti najbolji Dinamov igrač tog dvoboja. Što i nije iznenađenje, jer u sezoni velikih oscilacija, momčadskih i individualnih, Mišić je jedan od najstalnijih igrača.

Upisao je Mišić ove sezone već 48 nastupa, najviše od svih, uključujući i Livakovića. A samo su Livaković i Oršić odigrali više minuta od Mišića, koji je dosad na travnjaku bio 3573 minute. Propustio je tek četiri utakmice, onu u Sevilli, zatim protiv Gorice i Lokomotive u HNL-u te protiv Orijenta u Kupu. U svim ostalim utakmicama bio je na raspolaganju, ako ne od prve minute, onda je ulazio s klupe. I kod Krznara i kod Kopića, sad i kod Čačića, Mišić je važna karika, svojevrsni stabilizator. Učinak, brojčani, neće potpuno dočarati njegovu važnost za Dinamo, zabio je jedan pogodak i dodao mu dvije asistencije, međutim Mišić odrađuje na travnjaku druge važne poslove. Razgrađuje i gradi igri. Nisu ni ti podaci uvijek pravo mjerilo, ali recimo da je prema SofaScoreu najbolje je ocijenjeni vezni igrač HNL-a (7,35), najbolji je od veznjaka u točnim dodavanjima, dugim loptama... Mišić je u Dinamu sjajno preuzeo tu ulogu “kormilara” i zato nijedan trener, praktički, bez njega ne može zamisliti momčad.

- On je dirigent, ja sam ga u Dinamu zvao Bjelinski. Igrač je koji, kako volim reći, vidi nogomet i on sve igrače oko sebi radi još boljima. Nije igrač koji će ući u neke driblinge, ekshibicije, ima jednostavna rješenja. Ako treba vratiti loptu stoperu, on će je vratiti i krenuti dalje, on ubrzava Dinamovu igru - priča nam Ferdo Milin, koji je bio pomoćnik Damira Krznara u Dinamu i svakodnevno radio s Mišićem.

Otkrio nam je još nešto:

- Hajduk je u prosincu pobijedio Dinamo u Maksimiru, a jedan od ključeva te pobjede bio je što su Splićani igrali flastera na Mišiću, zaustavili su njega i njegovu distribuciju i time zaustavili i Dinamo.

Prebolio karcinom

A Mišić je, podsjetimo, došao u Dinamo još prošle sezone, u prvi tren na posudbu iz Sportinga. Iza njega je bilo teško razdoblje, prebolio je karcinom, nije igrao mjesecima, fizički nije bio spreman. U Dinamo je došao, na neki način, oživjeti karijeru, Modri su mu, možemo reći, pružili ruku. Jer, nitko tada nije znao hoće li se, i kad, Mišić vratiti na razinu na kojoj je bio ranije, primjerice u PAOK-u, kad je igrao svoj najbolji nogomet.

Pred njim je bila neizvjesnost i puno truda. Kad se počeo vraćati na travnjak, odmah se vidjelo da bi mogao biti pojačanje, da bi Mišića trebao otkupiti od Portugalaca. Modri su to i učinili, koštao ih je Mišić oko dva milijuna eura, pokazalo se to dobrim potezom. Čitavu sezonu igra dobro, drži formu, malo je utakmica u kojima je podbacio, u kojima nije zadovoljio izvedbom.

Podsjetimo, nogometnu je karijeru započeo u Osijeku, bio je dijete Gradskog vrta, odigrao je za Osječane 63 utakmice, zabio tri gola i upisao 11 asistencija. Bio je već tada na meti Dinama, razgovaralo se o njegovu dolasku, ali završio je u Rijeci. Nakon posudbe u Speziji, vratio se na Rujevicu i bio jedan od važnih igrača u šampionskoj momčadi. Opet ga se dovodilo u vezu s Dinamom, međutim otišao je u Sporting, otamo na posudbu u PAOK. Grci su ga namjeravali otkupiti od Sportinga, ali došla je i korona, došla je, nažalost, bolest, koja je Mišića na neko vrijeme udaljila od terena.

Tu se pojavio Dinamo, napokon uspio dovesti Mišića. I baš će on u nedjelju protiv “svog” Osijeka biti jedno od oružja Ante Čačića u derbiju za naslov protiv momčadi Nenada Bjelice. Ima Osijekov strateg u sredini terena Nejašmića i Žapera, tu bi se mogle voditi važne bitke, a Mišićeva mirnoća, sad već i iskustvo, mogu odigrati važnu ulogu. Kad je dirigent u formi, onda bi i čitav orkestar trebao dobro funkcionirati.

Veznjaci s najviše točnih dodavanja u HNL-u

1. Josip Mišić (Dinamo) 1728

2. Hrvoje Babec (Gorica) 1480

3. Mateo Marić (Lokomotiva) 1389

4. Antonio Perera (Istra 1961) 1262

5. Filip Krovinović (Hajduk) 1090

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 00:01