Robert Matić/Hajduk.hr
PRIJELAZNI ROK U HNL-u

Evo tko je dosad zaradio najviše, a tko je doveo najvrjednije igrače. Dinamo na iznenađujućem mjestu

Prvoligaši su dosad doveli igrače čija je vrijednost na Transfermarktu 23,2 milijuna eura
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 16. srpanj 2023. 12:19

Nema u HNL-u katarskih emira, šeika iz Emirata ili američkih milijardera, elitni nogometni razred u Lijepoj Našoj nije zemlja čudesa, nego najčešće rudnik u kojem čelnici klubova uz puno rada i sreće pokušavaju pronaći dijamante koji bi im pomogli u ostvarivanju boljih rezultata i potom u blagajnu svojom prodajom donijeli novac presudan za preživljavanje. Dinamo je jedan drugi svijet, za njim kaskaju Hajduk, Rijeka i Osijek, dok se ostatak društva u HNL-u financijski s njima ne može nositi. HNL je u ovom trenutku 21. liga u Europi po koeficijentu UEFA-e, bila bi još i osjetno lošija da Dinamo posljednjih godina nije toliko uspješan, tako da nije neobično što ovo ljeto nije donijelo spektakularne ulazne transfere.

Skoro je mjesec dana prošlo od početka prijelaznog roka, a hrvatski prvoligaši u svoje su redove doveli igrače čija je vrijednost na Transfermarktu 23,2 milijuna eura. Govorimo samo o novim potpisnicima ugovora, ne o igračima koji su se vratili s posudbi u svoje klubove, a među njima su i nogometaši koji su bili u HNL-u i prošle sezone samo su promijenili sredinu poput Tonija Fruka ili su, kao što je to napravio Niko Janković, nakon posudbe ostvarili i konkretan prijelaz u redove tog kluba.

image

Zvonimir Šarlija

GORAN MEHKEK Cropix

Najvredniji igrač lige prema TM-u je Josip Šutalo, kojeg cijene na 18 milijuna eura, pridodamo li mu samo Brunu Petkovića, čija je vrijednost 5 milijuna, dolazimo gotovo do izjednačenja brojke svih ovoljetnih ulaznih transfera HNL-a. To je ono o čemu je Dario Šimić nedavno pričao za SN, teško je, točnije nemoguće, dovođenjem igrača izvana nadoknaditi igračku vrijednost koja je stvorena u našim klubovima. Zato je proizvodnja ključ svega. Ne budu li omladinske škole radile na svojoj najvišoj mogućoj razini, liga će iz godine u godinu biti samo lošija. Novac za neke čudesno kvalitetne strane nogometaše jednostavno ne postoji.

Hajduk i Rijeka ovog su ljeta najviše ojačali svoju momčad, što TM samo potvrđuje. Splićani su doveli igrače čija je vrijednost 5,6 milijuna eura, dok su novaci Rijeke zajedno procijenjeni na 5,35 milijuna eura. Igrači koji su ovog ljeta sletjeli na Poljud i Rujevicu čine 47 posto ukupne vrijednosti svih novih nogometaša u klubovima HNL-a. Četiri najskuplja došla su upravo u te klubove, rekorder Fruk, procijenjen na 2 milijuna eura, iz Gorice preko Fiorentine u Rijeku, te Ismael Diallo, Fahd Moufi i Zvonimir Šarlija u Hajduk.

Na petom je mjestu posljednji igrač iz rubrike “milijunaši”, popis igrača iz tog društva zaključuje Maxime Bernauer s okruglim milijunskim iznosom. On je ovoljetni rekorder, Modri su za njega platili odštetu od 1,2 milijuna eura Paris FC-u, a uz to je i jedini igrač kojeg je Dinamo doveo ovog ljeta! Manju ukupnu vrijednost novih igrača od aktualnog prvaka Hrvatske ima samo Gorica, čiji su novaci na TM-u procijenjeni na 900.000 eura.

image

Maxime Bernauer

GORAN MEHKEK Cropix

Splićani i Riječani su doveli zanimljive igrače, ali malo je tu bilo kupovina. Sva petorica koje je Hajduk angažirao stigli su kao slobodni igrači, isto kao i petorica koju je dovela Rijeka, s tim da Niko Janković i Stjepan Radeljić nisu imali “čiste” papire pri dolasku, tako da je vjerojatno Damir Mišković za njih trebao platiti određenu odštetu Dinamu i Šerifu.

Na trećem mjestu je, zanimljivo, Rudeš, koji je dovođenjem novih igrača vrijednost digao za 2,35 milijuna eura. Najviše ga je dignuo dolazak Ivora Ljubanovića iz Dubrave Tim Kabel, 24-godišnjaka koji je prošle sezone bio prvi strijelac drugog razreda kojeg smo u najvišem prvom već imali priliku gledati u dresovima Istre 1961 (12 utakmica) i Intera (7). Dosta, u HNL-okvirima, vrijedi i Brian Oddei, koji je proljeće u Rudešu proveo na posudbi iz Sassuola, a od lipnja je samo Rudešov. Za Ganca je prije dvije godine notorni Fabrizio Romano ustvrdio “Oddei je jedan od najzanimljivijih igrača, rođen je 2002., koji je u sezoni 2020./21. debitirao u Serie A”. Ona je za mladog ganskog ofenzivca sada prošlost, vidjet ćemo što će donijeti HNL-u.

Najviše je ovog ljeta zaradio Osijek, ostao je bez dvojice svojih mladića Ljube Puljića (Bayern) i Sergeja Levaka (Roma), te, tako kaže TM, zaradili još 2,2 milijuna eura prodajama Mirlinda Dakua i Jevhena Čeberka. U suprotnom smjeru bilo je manje prometno, dva beka i jedan stoper zasad su jedini ovoljetno potpisnici za klub s Opus arene. Rekordni izlazni transfer odradila je Istra 1961. Monsefu Bakraru nije bio suđen Zagreb, pa je završio u New Yorku. Tamošnji City je, opet prema TM-u, Puljanima na ime odštete za Alžirca uplatio okruglih dva milijuna eura.

Ovog ljeta stigli predstavnici 21 svjetske države

U HNL klubove ovog je ljeta dosad stiglo 30-ak nogometaša s inozemnim putovnicama, najviše, tradicionalno, iz Bone i Hercegovine. Osim BiH, države koje predstavljaju novi igrači hrvatskih prvoligaša su, abecednim redom, Albanija, Argentina, Belgija, Brazil, Crna Gora, Danska, Francuska, Gana, Grčka, Kolumbija, Kosovo, Maroko, Nizozemska, Njemačka, Obala Bjelokosti, Sjeverna Makedonija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina. Ukupno ih je, dakle, 21.

Najvrjedniji igrači koji su potpisali

1. Toni Fruk

(Rijeka)

2,0 mil. €

2. Ismael Diallo

(Hajduk)

1,5 mil. €

2. Fahd Moufi

(Hajduk)

1,5 mil. €

4. Zvonimir Šarlija

(Hajduk)

1,2 mil. €

5. Maxime Bernauer

(Dinamo)

1,0 mil. €

6. Ivor Ljubanović

(Rudeš)

0,9 mil. €

7. Leon Dajaku

(Hajduk)

0,8 mil. €

8. Niko Janković

(Rijeka)

0,75 mil. €

8. Stjepan Radeljić

(Rijeka)

0,75 mil. €

10. Marijan Čabraja

(Rijeka)

0,6 mil. €

10. Oleksandr Drambajev

(Osijek)

0,6 mil. €

10. Brian Oddei

(Rudeš)

0,6 mil. €

10. Vadis Odjidja-Ofoe

(Hajduk)

0,6 mil. €

Vrijednost ovoljetnih akvizicija (bez povratnika s posudbe)

1. Hajduk 5.600.000 €

2. Rijeka 5.350.000 €

3. Rudeš 2.350.0000 €

4. Istra 1961 2.125.000 €

5. Lokomotiva 1.675.000 €

6. Slaven Belupo 1.550.000 €

7. Varaždin 1.350.000 €

8. Osijek 1.300.000 €

9. Dinamo 1.000.000 €

10. Gorica 900.000 €

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. srpanj 2024 01:38