Detalj s dvoboja

 PAUN PAUNOVIC Cropix
JEDNU STVAR NEĆE PROPUSTITI

Gospodski potez hrvatskog prvoligaša: ‘Da, ta dva gola su sporna, ali nećemo se žaliti na suca‘

Ovaj će pomalo neobičan potez možda poslužiti svim drugim klubovima za primjer
Piše: SNObjavljeno: 03. travanj 2023. 19:50

Oštećen je bio sušački Orijent u dvoboju Prve lige protiv Dugopolja. Po mišljenju uprave, koja se oglasila priopćenjem, oba gola koja su gosti primili u remiju (2:2) bila su sporna. Suca utakmice Matasovića iz Đakova, kako vele, najvjerojatnije čeka kazna nakon izvještaja kontrolora suđenja, pa oni neće ulagati žalbu...

“Razumijemo bijes i žaljenje navijača. Međutim, HNK Orijent se uvijek i u svemu ponašao onako kako dolikuje klubu takve tradicije… Ipak, nećemo propustiti ukazati na ono što predstavlja posebno gorak okus, a to je nesportsko ponašanje", napisali su između ostaloga iz Uprave Orijenta.

Čitavo priopćenje donosimo u nastavku:

Poštovani navijači i simpatizeri kluba,

Posljednjih dana svjedoci smo velike pompe koja je rezultat suđenja na utakmici protiv NK Dugopolje odigranoj protekle subote. S pravom se stvorio dojam da nakon dva primljena sporno dosuđena pogotka i sama Uprava kluba mora reagirati pa to ovim putem i činimo.

Prije svega, HNK Orijent kao klub koji se natječe u Supersport 1. NL nema nikakve ovlasti prilikom ocjenjivanja suđenja utakmica. Za to je zadužen kontrolor suđenja koji ocjenjuje suce poslije svake utakmice na osnovu pregleda svih spornih situacija što rezultira s pozitivnom ili negativnom ocjenom.

Svaki klub ima pravo uložiti žalbu na suđenje poslije utakmice koju sudačka komisija ocjenjuje u skladu s ocjenom kontrolora suđenja. S obzirom na to da će sudac, vrlo vjerojatno, biti ocijenjen negativnom ocjenom, morat će za to snositi i adekvatne posljedice. Apsolutno nemamo razloga sumnjati u ispravnost odluke i iz tog razloga nismo uložili žalbu. Razumijemo bijes i žaljenje navijača.

Znamo da nikakva kazna neće utješiti sve one koji su time bili pogođeni jer i sami smo jednako razočarani istim, međutim HNK Orijent uvijek se i u svemu ponašao onako kako dolikuje klubu takve tradicije.

Klub nije bez razloga unutar i van nogometnih kuloara stekao prefiks gospodski. Naše zadaće bit će i dalje sportsko-edukativnog karaktera svih naših igrača, trenera te djelatnika, a suce ćemo i dalje dočekivati onako kako smo to uvijek činili (bez obzirana njihove namjerne ili slučajne pogreške).

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

Uslijed toga nećemo propustiti ukazati na ono što ostavlja posebno gorak okus, a to je nesportsko ponašanje. Smatramo kako je esencijalni element sporta upravo fair play odnosno "poštena igra", a njega bi, ne samo na terenu već i na svakom koraku, uz sebe trebali imati svi sportaši i sportski djelatnici.

Ostaje nada da nećemo tako skoro gledati scene u kojima isti igrač koji, protivno pravilima, loptu odigrava rukom bude isti igrač koji potpuno nesportski i svjesno traži (nepostojeći) kazneni udarac.

I nije to sve, isti igrač ga izvodi te proslavlja potpuno hladnokrvno. Nepoštivanje igre, protivnika te samog sebe, koje će se kasnije pretočiti i u minute koje nisu provedene na terenu, sigurno ne pripada fair playu. Oni igrači koji su pak željeli ukazati na to nepoštenje, kažnjeni su neigranjem u narednoj utakmici. To je ono što kao Klub možemo osuditi.

Sudačke ocjene ostavit ćemo nadležnim institucijama kojima želimo i moramo vjerovati. Sport je oduvijek pripadao društvu, a da bismo isto očuvali i ispravnog ga ostavili našim budućim naraštajima moramo djelovati preventivno i nikako se baviti samo posljedicama jer samo zato što jednom davno nije sankcionirana velika nogometna i sportska nepravda koja je tada prozvana "Božja ruka" čak i 37 godina kasnije snosimo posljedice.

S istinskim žarom i pogledom u ono što je ispred nas, okrenut ćemo se onome čemu kao Klub možemo pridonijeti, a to je srčano i glasno navijati za naše crveno-bijele ispred kojih je prilika da isprave gorak okus na najbolji mogući način - dobrom partijom nogometa kući, pred svojom publikom i na svom stadionu.

Sigurni smo kako će igrači i stožer uložiti zadnji atom snage u subotu kako bi dostojno i ponosno zamijenili kažnjene kolege koji će utakmicu gledati na tribinama.

Sve one ljubitelje sporta, nogometa i Orijenta, očekujemo u subotu na tribinama. Neka puna Krimeja bude najbolja sportska poruka koju ćemo poslati nogometnoj Hrvatskoj na posljednjih 5 domaćih utakmica.

Uprava HNK Orijent

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 03:04