DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
POSTAO IGRAČ KOLEKTIVA

Hajduk baš nikad u povijesti nije imao igrača poput Marka Livaje! A nikada se nije ponašao kao primadona...

Na 37 prvenstvenih utakmica postigao je 27 golova uz 12 izravnih asistencija...
Piše: Zdravko Reić/Jutarnji listObjavljeno: 21. veljača 2022. 22:58

Hajduk nastavlja osvajati bodove na pogon Marka Livaje, igrača jedinstvenih sposobnosti, i to ne ekskluzivno na račun postignutih golova koliko zbog svojeg značenja za igru "bijelih". Hajduk je ipak bez nekih posebnih problema prošao ispit protiv Hrvatskog dragovoljca (3-0), golovima Marka Livaje, koji je realizirao dva kaznena udarca i onda na svoj način trećim golom stavio timbar na pobjedu.

Splitski klub nikada nije imao igrača Livajina kalibra. On je, otkako se vratio na Poljud u veljači prošle godine, na 37 prvenstvenih utakmica postigao 27 golova uz 12 izravnih asistencija. A ove sezone na 22 nastupa (18 puta je igrao svih 90 minuta, na četiri utakmice zamijenjen je u završnicama susreta ukupno 21 minutu) postigao je 21 zgoditak te izravnio svojim asistencijama pridonio još šest golova.

Posebno je važno, bez obzira na činjenicu da je svjestan svoje uloge, da se Livaja nikada nije ponašao kao primadona; postao je, doslovno, igrač kolektiva. Tako je poslije hat-tricka protiv Hrvatskog dragovoljca vrlo suzdržano reagirao.

Fokus na pobjede

- Brojke me ne zanimaju, neka se drugi njima bave. Ne opterećujem se svojim doprinosom, bitno mi je da pobjeđujemo i da na kraju osvojimo ono što želimo. A u igri smo za dva trofeja - rekao je tada.

Uslijedila je poruka "Idemo dalje, sad nas čeka bitna utakmica protiv Rijeke, jadranski derbi pred punim Poljudom" i zahvala navijačima Hajduka, koji su u Kranjčevićevoj ulici bili u punom sastavu.

- Došli su u Zagreb u velikom broju, svima je znano da nitko nema takve navijače kao Hajduk, takvu podršku kod nas ni iz blizine ne uživa nijedan drugi klub u Hrvatskoj - komentirao je Livaja.

Hajduk je u svojoj povijesti imao vrhunskih golgetera - prije Drugog svjetskog rata Bartula Kragića i Lea Lemešića, potom pravog bombardera Franu Matošića, u novije vrijeme Peru Nadovezu (215 prvenstvenih utakmica, 106 golova), pa Slavišu Žungula (177/82), Zlatka Vujovića (235/100) te Nikolu Kalinića (59/32), ali takav prosjek golova po odigranoj utakmici kao Livaja - a to je 27 zgoditaka u 37 nastupa - nitko nije ostvario.

Livaja je svojim igrama i doprinosom osvajanju bodova zasjenio baš sve, čega su najviše svjesni navijači Hajduka, jer su se "bijeli" baš njegovim učinkom poslije dugih 16 godina posta napokon prometnuli u jednog od favorita za naslov prvaka. Za rezultate u ovoj sezoni, osim Marka Livaje, velike zasluge pripadaju prije svega tandemu Lukša Jakobušić i Mindaugas Nikoličius, koji su osigurali moćni korpus igrača, a još više treneru Valdasu Dambrauskasu. Pod njegovim vodstvom Hajduk je postao mnogo bolja momčad, pa je trener, s obzirom na igrački kadar, u stanju žonglirati sastavom.

Eto, od onih igrača koji su svoju priliku čekali na klupi u utakmici protiv "dragovoljaca" te uz one prvotimce koji su ostali zbog ozljeda ili bolesti u Splitu, mogla bi se sastaviti momčad približno jednake snage. Naravno, uz uvjet da je predvodi Livaja: L. Kalinić - Lovrencsics, Elez, Fossati, Melnjak - Krovinović, Atanasov - Biuk, Livaja, Mlakar - N. Kalinić.

Kritike prije pohvala

Dambrauskas se poslije utakmice kritički osvrnuo na igru.

- Tri osvojena boda, tri gola Marka Livaje, pobjeda od 3-0, to je dobro, ali ostalim ne mogu biti zadovoljan. Vrijeme je da dublje analiziramo našu igru protiv 'dragovoljaca' i vidimo zašto nismo bili na svojem standardu - rekao je trener.

Dambrauskas je izostavio iz sastava pojedine igrače, Lovrencsicsa i Eleza zbog sigurnosti da ne dobiju treći žuti karton, iz tog je razloga iz igre povukao i Sahitija, a nije poslao na teren Nikolu Kalinića iako se na početku drugog dijela zagrijavao.

Hajduk je nastavio sjajni niz, ostvarena je deveta pobjeda uz dva neodlučena rezultata, a sada je na redu dvoboj s Rijekom, dakle s neugodnim rivalom.

- Nekad pobjeda na takvim utakmicama vrijedi više od tri boda - rekao je Dambrauskas.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 14:10