Dominik Prpić

 DUJE KLARIC Cropix
ZAR SMO DO TOGA DOŠLI?

HNL-u prijeti katastrofa! Nemoguće je da samo mladi hajdukovac dobiva priliku kakvu su mnogi zaslužili

Alarmi se po tom pitanju hitno moraju upaliti, ili se i klubovima i reprezentaciji neće nimalo dobro pisati...
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 02. veljača 2023. 20:53

Warren Zaire-Emery ima 16 godina i velika je nada PSG-a. Dečko je defenzivni vezni, što je u nogometu jedna od najodgovornijih pozicija na terenu. I svejedno PSG nema problema da mu daje sve veću minutažu, pa je u ovoj sezoni upisao već devet utakmica, s tim da je jednom bio i starter. U srijedu je protiv Montpelliera zabio svoj seniorski prvijenac, a ušao je kod "aktivnog" rezultata, a ne kad je utakmica rezultatski bila riješena.

Julien Duranville isto ima 16 godina. Dečko je centarfor koji je jesenas upisao šest nastupa u Belgiji, u ligi koja je fizički iznimno zahtjevna. U siječnju je prešao u Borussiju Dortmund.

Mathys Tel ima 17 godina i odličnu minutažu u Bayernu. Désiré Doué (17) standardni je igrač Rennesa, Arda Güler (17) ima sjajan status u Fenerbahčeu, premda je Turska godinama na glasu kao liga u kojoj mladi igrači teško dobivaju priliku. I još pregršt igrača koji su 2005. godište ima veliku minutažu u svojim klubovima.

Nema ni smisla nabrajati igrače rođene 2004. koji su već odavno nositelji u jakim europskim klubovima. Predvodi ih Gavi, koji već drugu sezonu ima važnu ulogu u Barceloni. Vani je pregršt igrača koji su 2004. a već su u statusu prokušanih prvotimaca.

A što imamo na domaćoj sceni po pitanju minutaže mladih igrača? Katastrofalno stanje, to je najrealnija ocjena stanja na terenu. Izbornik U19 reprezentacije Josip Šimunić u svom kadru - u koji ulaze igrači rođeni 2004. i mlađi - ima samo jednog igrača (!) koji ima seniorsku minutažu u klubu. Riječ je o Dominiku Prpiću (18), stoperu Hajduka, koji je dolaskom Ivana Leke dobio tretman ozbiljnog igrača.

image

Dominik Prpić i Juan Mesa u skoku

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

I to je - to! Prpić je jedini!? I to ne samo u SuperSport HNL ligi, nego i u 1. NL, odnosno u drugom nogometnom razredu. Dok kompletna Europa probire u U19 selekcijama igrače sa seniorske scene, Šimunić je koncentriran isključivo na utakmice juniora, jer na seniorskim nema koga gledati.

Lovro Zvonarek (17) najzvučnije je ime u ovoj generaciji, znamo da je bio ponajbolji igrač Slaven Belupa, ali je prelaskom u Bayern izgubio seniorski status. Što je razumljivo, jer Mathys Tel koji igra za Bayern, a njegovo je godište ipak ide u red svjetskih fenomena.

Međutim, HNL je liga u kojoj talent ne bi smio biti svjetski fenomen kako bi dobio priliku igrati seniorski nogomet. O Gabrijelu Rukavini već dvije godine slušamo zadivljujuće priče po pitanju talenta. Gledali smo ga u utakmicama juniorske Lige prvaka i vidjeli koliko je brz, moćan i sposoban dribler. Je li moguće da tako talentiran mladić - za kojeg se otimalo 10-tak eminentnih europskih klubova - ne može ni do minute igre u Dinamu? Pazite, dečko je napunio 19 godina.

image

Gabriel Rukavina

DAVOR PONGRACIC Cropix

Napokon, HNL je liga koja živi od transfera igrača u europske klubove. I po svemu bi se morala ponašati kao razvojna liga, a HNL to već odavno nije. Nemoguće je da samo Dominik Prpić, koji u svibnju puni 19 godina, jedini od 30 najvećih hrvatskih talenata može igrati seniorski nogomet na domaćoj sceni. U momčadima koje su prepune osrednjih ili loših iskusnih igrača s kojima klubovi nikad neće napraviti iskorak. Ako je to doista istina da su i takvi igrači trenerima korisniji od naših najvećih talenata, onda nam se jako crno piše.

Naravno da ne možemo mi biti ti koji će klubovima "pametovati" po pitanju odgoja i tretmana mladih igrača, ali valjda im je jasno da su bez njih osuđeni na propast. Kao što bi i HNS morao biti svjestan da će svjetsko srebro i bronca jako brzo potamnjeti ne pronađemo li način da otvorimo prostor mladim igračima, barem onima koji su probrani kao naši najveći talenti.

Ne može Josip Šimunić u kadru U19 selekcije imati samo jednog seniorskog igrača. Alarmi se po tom pitanju hitno moraju upaliti, ili se i klubovima i reprezentaciji neće nimalo dobro pisati...



POGLEDAJTE ‘VAR SOBU‘

Jadranski derbi, utakmica od 6 bodova, problem Alena Halilovića, buran Hajdukov tjedan, šokovi u kancelarijama na Maksimiru... Sve su to bile teme u drugoj epizodi našeg novog podcasta ‘VAR soba‘ u kojoj je gostovao proslavljeni hrvatski trener Ilija Lončarević.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 23:04