Marijan Kustić, prvi čovjek Saveza

 RONALD GORSIC/CROPIX
IZVANREDNI SASTANAK

HNS: Puna podrška sucima! Spremni smo drastično kazniti igrače i trenere koji će narušavati dignitet...

Žučljive rasprave o suđenju nakon samo jednog kola natjerale su Kustića i društvo na reakciju
Piše: SNObjavljeno: 20. srpanj 2022. 16:46

Već nakon prvog kola strasti su se uzburkale. Ponajviše zbog po mnogima spornog jedanaesterca na Belji koji je presudio okršaj Osijeka i Gorice. Još istu večer medijsku je paljbu otvorio predsjednik Gorice Črnko, dan kasnije nije mu ostao dužan trener Osijeka Bjelica, a prepucavanje se nastavilo i kasnije - nakon priopćenja Komisije za suce, u kojem je jasno naznačeno da su suci u Gradskom vrtu pogriješili, opet se priopćenjem oglasio Osijek...

Nezadovoljstava je bilo i u Puli, gdje je nakon utakmice došlo i do verbalnog obračuna suca Pejina i jednog od pomoćnih trenera Istre. Domaći su bili prilično ljuti zbog arbitraže protiv Hajduka, i oni su se oglasili posebnim priopćenjem. U svim tim ustupima ozlojeđenih dužnosnika, trenera i klubova rječnik se i nije baš birao... A prvenstvo je tek počelo.

Stoga je predsjednik HNS-a Marijan Kustić sazvao je i održao ove srijede izvanredan sastanak na kojem su prisustvovali svi dopredsjednici Saveza, kao i članovi Izvršnog odbora. Povod za sastanak bila su događanja vezana uz utakmice prvog kola SuperSport HNL-a te popratne reakcije čelnika klubova, trenera i igrača na sudačke odluke i samu sudačku organizaciju.

"HNS ovim putem želi poslati jasnu poruku podrške sudačkoj organizaciji, svim sucima i sudačkoj Komisiji, te ističemo kako se radi o nezavisnom tijelu kojemu svi zajedno trebamo omogućiti uvjete za nesmetano djelovanje. Pozivam sve dionike u Savezu, klubove i sportske djelatnike te igrače na dostojanstveno ponašanje i odgovornost na sportskim terenima i prilikom javnih istupa. Sve radnje koje će izlaziti van sportskih okvira i propisanih pravilnika, HNS će biti spreman drastično kažnjavati u cilju zaštite sudačke organizacije, fair-playa i očuvanja digniteta Saveza, nogometa te SuperSport Hrvatske nogometne lige", istaknuo je nakon održanog sastanka Marijan Kustić, predsjednik HNS-a.

Svi sudionici složili se kako kako upravo predstavnici HNS-a, te svih tijela koji upravljaju Savezom trebaju biti primjer i uzor u javnim istupima, a kako se isto odnosi i na predstavnike klubova koji su ujedno i članovi Izvršnog odbora ili drugih tijela.

"Suđenje i pojedinačne odluke uvijek su bile i bit će predmet rasprava i polemika, no želimo da te rasprave budu konstruktivne. Sustavno i ciljano dizanje tenzija i poimenično prozivanje ne služi na čast onima koji to rade, daleko je od istine i ne doprinosi hrvatskom nogometu. SuperSport HNL je na najvišoj razini kvalitete u svojoj povijesti, čemu je pridonijelo i podizanje kvalitete suđenja, uvođenje VAR-a te neovisnost sudačke organizacije kakvu danas imamo. Naravno, očekujemo da i kvaliteta suđenja nastavi rasti, posebno u području ujednačavanju kriterija. Imamo zajedničku odgovornost čuvati reputaciju naše lige te očekujemo od svih dionika dostojanstveno ponašanje", dodao je Kustić, kako je objavljeno na službenoj stranici HNS-a.

U jednoglasnom zaključku sastanka, upućen je apel svim dionicima u hrvatskom nogometu na otvorenu suradnju, dijalog i poštivanje protivnika, sudaca i svih aktera koji čine nogomet daleko najpopularnijim sportom u zemlji.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 17:34