Sergej Jakirović

 DAMIR KRAJAČ/Cropix
TOMISLAV IVKOVIĆ:

‘Jakirović bi mogao imati problema, zna o čemu pričam. Dovoljno je što sam spomenuo ovu dvojicu‘

Tomislav Ivković i Ilija Lončarević najavljuju novu zanimljivu sezonu nacionalnog prvenstva
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 01. kolovoz 2024. 19:00

U sjeni Olimpijskih igara koje su u fokusu, sve brže približava nam se start HNL-a. Priznajemo, nedostajao nam je. Vikendi uz domaći nogomet su ipak posebni događaji, čekamo ih, veselimo im se. Kako će se priča odvijati sljedeće sezone, hoće li Dinamo obraniti naslov prvaka, može li ga ugroziti Hajduk ili netko treći, tko bi mogao ispasti? Na tu temu porazgovarali smo s dva iskusna trenera, koji su odradili ogroman broj utakmica u našem prvenstvu...

- Dinamo je u startu favorit prvenstva ako ostanu u ovom sastavu, ako im slučajno ne odu Bruno Petković i Martin Baturina. Hajduk se malo pojačao, dolazak Rakitića i Sanyanga, te oporavljeni Perišić, znači da će Splićani možda biti konkretniji u utrci za naslov prvaka nego prošle sezone. No, sad je još vrlo rano za neku ozbiljnu procjenu jer, recimo, Hajduk ima novog trenera, možda mu se sad sviđaju neki igrači za koje mi možda znamo da nisu ti, ali ga iznenade kad se radi o volji, htijenju, borbenosti, a Gattuso to voli. Pa će onda startati, a onda nakon nekoliko utakmica više neće - kaže nam u uvodu Tomislav Ivković.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Kad je Dinamo u pitanju, kazat će sljedeće...

- Trener Jakirović mora donijeti neke odluke. Neće mu biti lako. Sad će biti pod tri puta većim pritiskom nego što je bio. Kazat ću svoje skromno mišljenje što bih ja napravio da sam trener Modrih. Ne bi mi palo na pamet da Gabriela stavim lijevo jer je on najbolji desni bek Dinama. Isto tako, niti u ludilu mi ne bi palo na pamet da Marka Pjacu stavim desno. I nikad mi ne bi palo na pamet da Dinamo igra s veznom linijom s kojom je igrao posljednju utakmicu sa Šahtarom. Dobro, bilo je ozlijeđenih i bolesnih igrača za taj sraz. To što govorim vrlo je bitno za momčad, za atmosferu oko momčadi, kao i za ozračje u cijelom klubu.

Ništa od kompromisa

Ivković kaže i ovo...

- Nije dobro kad se od Ferrarija želi napraviti Opel! Ne bih trošio novac na Ferrari, a imao osjećaj da se vozim u Opelu. U momčadi trebaju igrati oni koji su najbolji. Ne treba tražiti kompromise, tražiti neke kompenzacije. To ne dolazi u obzir. Jakirović ima vrlo težak zadatak, kao trener ima obvezu da ga riješi na najbolji mogući način. Zna on o čemu ja sad s vama pričam. Osim ova dva problema koja sam kazao kad se radi o Gabrielu i Pjaci, ima još dva problema koja mora riješiti. Ako ih ne riješi, imat će on problema.

Na koje probleme točno mislite, na koje igrače ukazujete prstom?

- Neću o imenima, dovoljno je što sam spomenuo ovu dvojicu. Da sam u Maksimiru, sljedeća dva bih riješio na svoj način. Jakirović kao trener najviše mora voljeti - sebe! Ako voli sebe, onda voli i momčad. Zato ga pitam: “Jakire, voliš li najviše sebe?”

To je sva filozofija.

Kad se radi o ostanku u HNL-u, Ivković nudi ovakvo mišljenje.

- Za ostanak će se boriti mnogo klubova. Šibenik, Slaven Belupo, Gorica... Vidjet ćemo kako će u prvenstvo startati Lokomotiva i Varaždin, kako će reagirati Istra 1961. Lokomotiva je izgubila mnogo igrača, ali mislim će se izvući na svoj način. No, držim da će se najveća borba za ostanak voditi između Slavena Belupa i Šibenika. Po meni je sada najveći kandidat za ispadanje Šibenik jer je stigao iz druge lige, a nije se adekvatno pojačao - zaključio je Ivković.

A evo kako na iduću sezonu u HNL-u gleda Ilija Lončarević.

- Podosta je hrabro upuštati se u procjene događaja u HNL-u sljedeće sezone na osnovu pripremnih i prvih europskih utakmica klubova koji će konkurirati za vrh. Kad se radi o ispadanju, predviđam izjednačenu borbu više klubova - kazao nam je Lončarević za uvod.

image
SPORTSKE NOVOSTI

Naravno, iako nije želio davati konkretne prognoze, pitali smo ga tko je u prednosti kad se radi o trci za naslovom prvaka, Dinamo ili Hajduk? Jer, u domaćem nogometnom eteru ta dva kluba se guraju u prvi plan kad je titula u pitanju.

- Dinamo je još uvijek apsolutno u prednosti. Ne vidim da bi se Dinamo trebao plašiti mogućnosti gubljenja titule. Hajduk će biti jači. Bit će jači za - Marka Livaju! Ako će Livaja biti maksimalno spreman, ako će trkački moći pratiti, Hajduk će bez dvojbe biti bolji uz Rakitića i Perišića, ali je tu pitanje koliko će njima biti potrebno da dođu u pravu formu. Za Dinamo je bitno da su ostali Petković i Baturina, barem za sada. Dobio je Dinamo i neka pojačanja s novim igračima, tako da su Modri u prednosti pred Bijelima.

Unutarnje rezerve

Lončarević je nešto kazao i o Rijeci i Osijeku...

- Ukoliko Rijeci ode Pašalić, teško da će imati šanse boriti se s Dinamom i Hajdukom. Još ako im ode Hodža, teško je to sve nadoknaditi. Ipak, ima Rijeka nekih svojih rezervi, koje mi možda ovako izdaleka i ne vidimo. Osijek? Pobjeda protiv Levadije od 5:1 je pokazala nešto što nije pozitivno za momčad. To je Mierez! Previše je važan igrač, previše sve ovisi o njemu. Dobro je da imaš takvog odličnog igrača u momčadi, ali nije dobro da ona ovisi o jednom igraču. Od Matkovića, pak, ne treba previše očekivati, pogotovo na startu sezone, nakon teških priprema, ali će sigurno s vremenom doći na svoje, vjerojatno će biti bolji nego prošle sezone. No, Osijek će, ako Rijeka nema svoje unutarnje rezerve ili ako ne dovede pojačanja, biti čak bolji od njih iduće sezone. No, teško je to prognozirati - zaključio je Lončarević.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. kolovoz 2024 19:01