Martin Baturina na okupljanju mlade reprezentacije

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
SKUPLJA SAME POHVALE

Je li on Dinamovo novo iznenađenje? Tinejdžer stalno donosi dašak spektakla, a minute dobiva na kapaljku

Partijom protiv Hrvatskog dragovoljca zavrijedio je Kopićevu pohvalu, a trebao bi i minute na terenu
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 05. travanj 2022. 19:49

Prošli su Dinamovi navijači u nedjelju u Maksimiru nekoliko faza, od šoka zbog odnosa snaga na terenu u prvih pola sata i “paljenja svijeća” što niti jedna lopta dragovoljaca nije završila iza Livakovića, do zadovoljstva novom pobjedom, daleko više nego igrom. Ali, kad su depresija i euforija potrošile vrijeme, kad su se slegli svi dojmovi, a Osijek i Hajduk donijeli u Maksimir dobre vijesti iz Gradskog vrta, ostala je slika sjajnog prodora “malog” Baturine.

Samo 368 minuta

Završila je ta akcija autogolom, loptu je u svoju mrežu ubacio Smolčić, međutim, to teško može umanjiti atraktivnost tog Baturinina poteza i oduzeti mu, zapravo, i epitet poteza utakmice.

- Pohvalio bih Martina Baturinu, koji je ponovno jako dobro reagirao pri ulasku, zadovoljan sam s njim. Bilo je i dobrih stvari u ovoj utakmici - kazao je između ostaloga nakon utakmice s Hrvatskim dragovoljcem Dinamov trener Željko Kopić.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Martin Baturina ima odnedavno 19 godina, a pažnju na sebe skrenuo je prošlog ljeta kad je odlično odradio svoje prve pripreme s prvom momčadi, bio je otkriće. I tada se očekivalo da će Baturina silovito uzletjeti, da će ga Dinamo vrlo brzo lansirati u orbitu, kao što su to u Maksimiru i ranije često radili s njegovim vršnjacima. Međutim, drugačija su vremena u Dinamu, HNL je neizvjestan, momčad u Europi konkurentna i više Modri nemaju luksuz da guraju mlade u izlog pod svaku cijenu i trpe ih bez obzira na rezultat.

Osjetio je to Baturina ove sezone na svojoj koži, odigrao je tek 368 minuta za prvu momčad u svim natjecanjima, više je minuta, njih 576, odradio za Dinamo II u Drugoj HNL. No, sve zajedno, 944 minute, zapravo je malo za dečka koji je u godinama kad treba igrati, kad mu trebaju utakmice da bi se kvalitetno razvijao.

- Iskreno, nisam razmišljao o posudbi. Odradit ću pripreme u Rovinju, vidjeti računa li trener Kopić na mene ili ne. Nadam se da će računati na mene. Nisam još o tome pričao s trenerom. Međutim, kažem, nadam se da će me trener imati u planu - ispričao je Baturina za SN tijekom zimskih priprema u Istri u siječnju ove godine.

Dosad nije zakazao

Dakle, odlučio se na taj put, ostanak u Dinamu i čekanje prilike u Kopićevoj momčadi. I, dobio je ovog proljeća 35 minuta, uključujući i ovih 12 minuta protiv Hrvatskog dragovoljca. Međutim, učinak je odličan. Ušao protiv Šibenika i zabio odličan pogodak za 3:0, bio je to njegov službeni prvijenac za Dinamo. Ušao protiv Dragovoljca, napravio već opisan slalom koji je završio autogolom. Ukupan učinak Baturine u Dinamu ove sezone - jedan pogodak, četiri asistencije (kod ovog autogola mu je upisana asistencija). Tri asistencije upisao je protiv Sigećana, jednu protiv Slavena Belupa. Sve osim ove zadnje, baš u dvije uzastopne jesenske utakmice u kojima je bio starter, jedine dvije koje počeo od prve minute, Damir Krznar ukazao mu je tad povjerenje i Martin nije zakazao.

Ovog proljeća dobio je zadnje tri minute u Puli i minutu-dvije u Koprivnici te već spomenutu malo veću minutažu protiv Šibenika i HD-a. I odmah je to bilo dovoljno vremena da pokaže talent. Svaki put kad je na terenu, Baturina donese dašak spektakla, kojega u Dinamovim igrama ovog proljeća nema previše. Pa, možda je došlo vrijeme za Baturinu.

Naravno, bilo bi glupo u završnici borbe za naslov teret rezultata staviti na leđa 19-godišnjaka, ali, da bi Kopić mogao i trebao više posezati za Baturinom, to je sad već jasno. Dok traži rješenja u veznom redu i napadu, pokušava nadomjestiti Ivanušeca i probuditi napadače, Martin Baturina sam se nudi. Dosad nijednom nije zakazao, je li zaslužio sad važniju ulogu, možda i kao iznenađenje i osvježenje za derbi na Rujevici?

"Ovaj mi pogodak znači jako puno, a svi moji vrlo dobro znaju koliko naporno radim da bih uopće mogao igrati u ovoj momčadi. Jedan pogodak ne radi razliku niti može naznačiti da će netko imati veliku karijeru. Još sam mlad i trebam još puno raditi i trenirati da bi napravio veliku karijeru, ali vjerujem da sam na dobrom putu"

Baturina nakon prvijenca za Dinamo

---------------

"Mislim da imam dobar dribling. I pas igru... Možda mi je to i najjači adut. Dobro se snalazim na manjem prostoru. To je to... Skroman sam. Otac? Tu i tamo ponudi neki savjet... Jako me podržava, nikad, baš nikad ne kritizira. Ne miješa se on previše u moju karijeru. Uvijek mi govori slušaj samo trenera i sebe"

Baturina nakon zimskih priprema

16 utakmica odigrao je Baturina za Dinamo i pritom zabio jedan gol

2,0 milijuna eura vrijednost je ovog nadarenog mladića na portalu TM

Rukavina: Martin se dobro razvija, ključna će biti minutaža u idućoj sezoni

Tomislav Rukavina, izbornik U-17 reprezentacije, nije previše imao prilike trenirati Martina Baturinu, međutim, jasno da prati njegov razvoj, kao što prati i ostale mlade igrače.

- Da je Baturina veliki talent i da je njegov potencijal golem, to se odavno zna. On nije fizički tako moćan, to mu je manjak, ali tu ima prostora za napredak. On tek sazrijeva i tek treba sazreti, kad poveća kapacitete, kad će moći ravnomjerno sudjelovati i u ofenzivi i u defenzivi, koja mu je sad ipak slabija strana, tada će Baturina dosegnuti svoj maksimum. On je tehnički odličan, ima taj brzi prvi korak s loptom, jako je dobar ‘jedan na jedan’, ali naravno da ima još segmenata koje treba popraviti. I, ima dobar put. Prava je blagodat mladim igračima kad rano dođu u trenažni proces prve momčadi, kad se baš na tom prijelazu iz juniorskog nogometa počnu navikavati na seniorski. A treninzi u Dinamu jako su dobra stvar i dobra škola za mlade igrače. Stoga, mislim da trenutno nije problem što manje igra, što nema ove godine puno utakmica, mnogo su važniji ti treninzi koji ga pripremaju za ono što slijedi. Međutim, iduća sezona bi mogla biti ključna, tada će mu biti važno puno igrati. Ako će takvu minutažu imati u Dinamu, onda je najbolje da tu i ostane i razvija se po svim pitanjima, ali ako neće to moći dobiti u Maksimiru, onda će posudba svakako biti bolji put - rekao je Tomislav Rukavina.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 11:34