GORAN MEHKEK/CROPIX
TINEJDŽERI U HNL-u

Kad bi Dalić na Euro poveo klinca, to bi u Hrvatskoj bila senzacija. Ovaj trojac je u prvom planu

Dojam je da se kod nas uopće ne daje šansa mladim nogometašima onoliko koliko bi zapravo trebalo
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. svibanj 2024. 19:01

Marin Šotiček i Rokas Pukštas love zanimljiv cilj za koji imaju još tri kola - hoće li netko od njih postati osmi tinejdžer u povijesti HNL-a koji je prvenstvo završio s dvoznamenkastim brojem pogodaka. Računajući isključivo igrače koji na dan zadnjeg kola nisu napunili 20 godina.

Šotiček i Pukštas, pritom je to za Hajdukovog Amerikanca vrijedilo i lani, te Osijekov Anton Matković (4 gola) najzapaženiji su tinejdžeri u elitnom rangu hrvatskog natjecanja, iako je Domagoj Bukvić iz Osijeka odigrao najviše - 32 utakmice! Pritom su Šotiček i Pukštas 2004. godište, a Matković je rođen 2006., te daje dašak europskih praksi u HNL, budući da je u bitno jačim ligama običaj “wunderkinda” gurnuti u prvu ekipu sa 17-18 godina, neke i sa šesnaest. Hajduk je to napravio s Lukom Vuškovićem, ali ne kako bi ga imao četiri-pet sezona, nego da ga - proda!

image

Marin Šotiček

RONALD GORSIC Cropix

HNL prati mantra razvojne lige, međutim, uopće se u njoj ne daje dovoljno šanse “klincima”. Zar je normalno da je utjecaj tinejdžera u ligama Petice barem jednak, a negdje i veći nego kod nas, ako se zna da su to strogo natjecateljski sustavi? Lokomotiva je lučonoša, iako Silvijo Čabraja priznaje kako “mladi imaju smisla samo ako su dobri, jer u protivnom ti prijeti ispadanje iz najvišeg ranga”. Treneri teško preuzimaju odgovornost kako bi stali iza njih i kad vide talent, jer i sami se boje za vlastitu glavu. Tek u finišu sezone, nakon što je bilo jasno da je Rudeš ispao, pojedini su ponudili nešto više minuta svojim juniorima ili kadetima.

Privlači pozornost

Lokomotivin napadač Šotiček, koji je u orbitu iskočio nakon matiranja Rijeke u vjerojatno ključnoj utakmici sezone po pitanju naslova prvaka, s devet golova najbliži je dvocifrenom učinku. Tinejdžerski rekorder u HNL-u je Davor Vugrinec, koji je 1993/94. zabio čak 16 pogodaka. Slijede ga s 14 Hajdukovi Ante Vukušić i Zvonimir Deranja, po 11 su dala još dvojica nekadašnjih igrača Bijelih, Mario Pašalić i Tomislav Bušić, a po 10 Ante Rebić i Niko Kranjčar. To nije jamstvo velike karijere, od njih četvorica su je napravili - Vugrinec, Pašalić, Rebić i Kranjčar. Pritom su mediji i nogometni stručnjaci od Kranjčara očekivali i više. Posljednji kojem je to uspjelo bio je Rebić u sezoni 2013/14.

Dion Drena Beljo je 2021/22. bio autor 15 pogodaka, no napunio je dvadeset godina još 1. ožujka, znatno prije kraja prvenstva. Dotad je već imao 10 golova. U prvoj sezoni HNL-a Goran Vlaović je bio autor devet zgoditaka u 12 nastupa, a prije toga je s nepunih 19 godina zabio jedanaest u zadnjoj sezoni jugoslavenske lige 1990/91. u dresu Osijeka.

image

Rokas Pukštas

TOM DUBRAVEC Cropix

Šotiček je krilo koje privlači pozornost, okretan, dobre brzine i tehnike, jak u igri s obje noge, još prolazi “dječje bolesti”, ali sve manje ih se vidi, ozbiljan potencijal hrvatskog nogometa čije se konačne domete nitko ne usudi prognozirati vjerujući da će biti veliki. Pukštas je i prošle sezone imao bitnu ulogu u Hajduku, u tekućoj ga je omela i ozljeda, ovog je časa na sedam golova, a zanimljivo za veznog igrača nema niti jednu asistenciju u 25 nastupa. Anton Matković napunio je tek 18 godina, zabijao je Dinamu i Hajduku. Igrač koji je brz, visok, snažan, hrabar, kad poradi na linijama kretanja i postavljanjima, generalno na taktici, mogao bi biti - monstrum. Osijek je konkretnije otvorio vrata mladima otkako je trener Zoran Zekić i to će mu se isplatiti. Marin Prekodravac, koji je 2005. godište, ima 17 nastupa...

Prije za Furiju nego za Barcu

Transfermarkt kaže da 19-godišnji Gavi vrijedi 90 milijuna eura. On je najskuplji tinejdžer, iako ove sezone dugo ozlijeđen. Ima 111 utakmica za Barcelonu, a u A reprezentaciji našeg prvog suparnika na Europskom prvenstvu u Njemačkoj debitirao je u listopadu 2021. godine sa 17 godina i dva mjeseca. Možemo li si zamisliti da Zlatko Dalić u polufinalu Lige nacija s Italijom u početnu postavu stavi 17-godišnjaka kao što je učinio Luis Enrique? To je potom nadmašio aktualni izbornik Luis de la Fuente, koji je u La Roji dao šansu 16-godišnjem Lamineu Yamalu. On je toga časa imao samo pet nastupa u La Ligi. Bez ijednog gola, s dvije asistencije, pa je prije postigao pogodak za A reprezentaciju nego za Barcelonu u prvenstvu. U debiju je bio strijelac u kvalifikacijskom susretu za Euro s Gruzijom.

Ključna je stručna ocjena da je igrač - taj. Pozivanje mladih samo zato što su mladi također nema smisla, ali očito je da mi zaziremo od igrača tih generacija. Zašto? Je li problem u našim školama nogometa, pa ti dečki budu nedovoljno taktički obučeni zbog čega kasnije sazrijevaju dok kao seniori ne nauče sve što trebaju? Ili nemamo bogodane talente?

image

Anton Matković

MIROSLAV SLAFHAUZER Cropix

Igor Štimac gurao je od hrvatskih izbornika najmlađe igrače, Alen Halilović je iz njegova doba i dalje rekorder jer prvi je nastup imao u prijateljskoj utakmici s Portugalom sa 16 godina i 11 mjeseci, a Mateo Kovačić debitirao je u kvalifikacijskoj utakmici sa Srbijom za Svjetsko prvenstvo mjesec i pol dana prije 19. rođendana. Na velikim natjecanjima najmlađi je Joško Gvardiol, kojem je Dalić da šansu u Engleskoj 2021. s 19 godina i pet mjeseci.

Kad bi sada kao 26. na Euro poveo najučinkovitijeg HNL tinejdžera Šotičeka ili zvijezdu u dolasku Matkovića to bi u Hrvatskoj za mnoge bila senzacija. Iako je logično da gleda prema profilu brzonogih napadača kakvi mu nedostaju, kako bi i on pridonio da se kvalitetnije i brže razvijaju. U Španjolskoj ili Engleskoj, gdje je Jude Bellingham debitirao sa 17 godina i pet mjeseci, iz toga nitko ne bi pravio problem. Niti jedan od njih sa 16, 17, 18 pa čak ni 19 godina nije iskusan. Drugi najskuplji tinejdžer je Yamal sa 75 milijuna, slijedi 19-godišnji Evan Ferguson iz Brightona procijenjen na 60 milijuna eura.

Kaskamo za najboljima

U HNL-u su, osim Šotičeka, Pukštasa i Matkovića, veći trag ostavili 19-godišnjaci - Bukvić s tri gola i šest asistencija, a predstavio se i ranije jer nije mu to prva sezona, Moreno Živković dok je igrao za Lokomotivu na stoperu s dva pogotka i jednom asistencijom, Matej Šakota iz Slavena Belupa i Riad Mašala iz Rudeša s tri pogotka, potonji ima i asistenciju. Od 2005. godišta najviše je igrao Luka Kapulica iz Gorice, koji ima čak 24 nastupa, ali zapravo samo 559 minuta, a najveću pozornost privukli su Fabijan Krivak iz Lokomotive s po jednim golom (Dinamu!) i asistencijom, Marin Prekodravac iz Osijeka, Ivan Canjuga iz redova Lokomotive, pa iako su malo bili u akciji i Borna Buljan iz Hajduka, te još Luka Vrbančić iz zagrebačkog Dinama.

Od igrača rođenih 2006. godine osim Antona Matkovića, nešto više na terenu je boravio tek njegov suigrača Filip Živković, a u 2007. godištu rekorder je s četiri nastupa Luka Vrzić iz Gorice. Kao jedan od najmlađih HNL strijelaca istaknuo se Patrik Marić iz redova Slavena Belupa.

Kad je u pitanju uvođenje mladih igrača u bitne uloge prvih ekipa kaskamo za najboljima. Za Hrvatsku, čija se liga kvalificira razvojnom, to nije dobro.

1

milijun eura trenutačno vrijedi Marin Šotiček na TM-u

0,4

milijuna eura trenutačno vrijedi Anton Matković na TM-u

6

milijuna eura trenutačno vrijedi Rokas Pukštas na TM-u

Najefikasniji tinejdžeri HNL-a (sezonu završili prije 20. rođendana)

16 - Davor Vugrinec (Varteks, 93./94.)

14 - Ante Vukušić (Hajduk, 10./11.),

Zvonimir Deranja (Hajduk, 98./99.)

11 - Mario Pašalić (Hajduk, 13./14.),

Tomislav Bušić (Hajduk, 04./05.)

10 - Ante Rebić (Split, 12./13.),

Niko Kranjčar (Dinamo, 03./04.)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. svibanj 2024 19:01