Slavlje AEK-ovih igrača nakon pogotka Dinamu

 COSTAS BALTAS/AFP/PROFIMEDIA
NASTAVAK USTALJENE PRAKSE

Ljeto rekorda i kaosa: HNL klubovi su nadmašili sami sebe, a jedan je događaj bio okidač za tri velike promjene

Sedam nepotpunih kola dovoljno da čak šest klubova angažira nove stručnjake
Piše: Toni RoićObjavljeno: 09. rujan 2023. 19:19

Kontinuitet, proces, povjerenje, zajednički napredak i ostali stručni i manje stručni termini stavljaju se kao preduvjeti uspjeha nogometnih trenera i klubova, ali za Hrvatsku to gotovo da ni nema vrijednost. Godinama i desetljećima treneri su ovdje najpotrošnija roba, dežurni krivci kada krene loše, krpa s kojom svatko može pobrisati pod, pa i onaj tko o nogometu pojma nema.

Stoga mjesta iščuđavanju nema, ljeto rekorda i kaosa sa smjenama na klupama hrvatskih prvoligaša samo je nastavak ustaljene prakse, s tim da su HNL klubovi ovaj put nadmašili sami sebe po brzini događaja. Prošle 2022. godine šesta smjena dogodila se 24. rujna nakon što je 10. kolom započela druga četvrtina natjecanja u Ligi 10 (pao je tada Damir Čanadi u Šibeniku, pa se kasnije vratio i ispao iz lige), dok se 2023. sve ubrzalo, pa je i sedam odigranih i to nepotpunih kola, bilo dovoljno da šest klubova zamijeni stručnjake s kojima su prošli ljetne pripreme za ovu sezonu. U sedlu su još ostali Ivan Leko u Hajduku, Stjepan Tomas u Osijeku, Silvijo Čabraja u Lokomotivi i Mario Kovačević na klupi Varaždina.

Kao posebnost svega izdvojiti treba događaj, koji je zapravo bio okidač za tri velike promjene i najkontroverznije priče ljetne trenerske promenade, a to je uzvratna utakmica 3. pretkola Lige prvaka između AEK-a i Dinama u Ateni 19. kolovoza. Dinamo je do sudačke nadoknade 90. minute imao prednost 2:0 i prolaz u doigravanje, a onda je primio čak dva gola i ispao jer je prvu utakmicu u Maksimiru izgubio 1:2. Da se dogodilo suprotno, odnosno da je prošao gdje je želio, Igor Bišćan ne bi bio smijenjen, a posljedično tome Sergej Jakirović i dalje bi bio na klupi Rijeke, a Željko Sopić na onoj Gorice.

Šok za Miškovića

Međutim, Dinamo je krajnje nesretno ispao iz Lige prvaka, Bišćanu je za dva dana uručen otkaz, a Sergej Jakirović je ekspresno i bez pozdrava napustio klupu Rijeke i preuzeo Dinamo. Predsjednik Rijeke Damir Mišković bio je potpuno šokiran Jakirovićevim potezom, nije mogao vjerovati da ga trener napušta uoči dvije utakmice s francuskim Lilleom u doigravanju Konferencijske lige, ali zov novca i izazova danas su jači od bilo kakvih ideala i sklopljenih ugovora. To što je postao “persona non grata” u Rijeci, nije previše uzbudilo Jakirovića, njemu je klupa Dinama ionako bila jedini san u hrvatskim okvirima.

image

Igor Bišćan i Sergej Jakirović

Foto: Cropix, Ilustracija: Sn

I što će napraviti predsjednik Rijeke, pitali su se mnogi tada, a odgovor se pokazao jednostavnim - posegnuti u tuđe dvorište i uzeti trenera Gorici. Željko Sopić ušao je u orbitu spašavanjem Velikogoričana od ispadanja u prošloj sezoni, postao je tražena roba, a Rijeka ipak kotira znatno više i iskorak nije mogao odbiti. Predsjednik Gorice Nenad Črnko nije mu dao sporazumni raskid, sve dok nije isposlovao da Riječani prihvate davanje postotka od sljedećeg transfera Tonija Fruka, koji je dvije godine bio u Gorici, pa ovoga ljeta prešao na Rujevicu.

- Velika riba jede malu, ali dovest ćemo još boljeg trenera od Sopića - komentirao je Črnko nakon svega, a odlučio se za Dinka Jeličića, koji je prošlog proljeća kao privremeni trener vodio saudijski Al Nassr i Cristiana Ronalda.

Dinamov efekt

Promjene na klupama Dinama, Rijeke i Gorice izazvalo je dakle ispadanje zagrebačkog kluba iz Lige prvaka, dok su preostale tri smjene napravljene zbog slabih rezultata na startu prvenstva. Prvi je nakon samo tri kola i jednog osvojenog boda otkaz dobio Mislav Karoglan u Istri 1961, a kao dodatni razlog spominjalo se i neslaganje s igračima u svlačionici. Naslijedio ga je 43-godišnji španjolski stručnjak David Catala, koji je prvu pobjedu ostvario na Poljudu protiv Hajduka, prekinuvši startni niz od pet uzastopnih trijumfa Splićana.

Poslije 7. kola Catala je ostao jedini inozemni trener u HNL-u, budući da je Slaven Belupo smijenio prvog stranaca na svojoj klupi Ricarda Moniza. Nizozemac je u Koprivnici pokušao napraviti taktičku revoluciju i Slaven pretvoriti u momčad koja igra napadački nogomet, ali ostao je bez pobjede u pripremama i tek s jednom u prvenstvu protiv debitanta Rudeša, te su čelnici kluba procijenili da je perspektiva loša. Monizov nasljednik postao je 53-godišnji Roy Ferenčina, koji je već vodio Koprivničane prije nešto više od 10 godina.

I konačno Robert Prosinečki, koji je hrabro sjeo na klupu debitanta Rudeša i u sedam utakmica osvojio samo bod. Sa skromnim igračkim kadrom kojeg je imao na raspolaganju i taj bod je uspjeh, a nakon razlaza sa zagrebačkim klubom, vjerojatno će se Prosinečki zapitati “što je meni ovo trebalo?” Rudeš je za njegovog nasljednika imenovao dosadašnjeg trenera Hajdukovih juniora, 41-godišnjeg Tonija Golema, ali bez igračkih pojačanja i njemu se kao prvoligaškom trenerskom debitantu najvjerojatnije crno piše...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. svibanj 2024 22:25