GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
LEGENDA HAJDUKA ZA SN

‘Meni se čini kao da cijeli HNL igra za - Dinamo! A ako Modri pobijede Rijeku, mislim da je prvenstvo riješeno‘

‘Trebaju se do kraja poklopiti neki rezultati koji su se nama poklopili 1995. godine i titula je dostižna‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. travanj 2022. 12:27

Ima li još u svići ulja? To si pitanje postavljaju svi navijači Hajduka. Ima li mjesta optimizmu? Može li se Majstor s mora do konca HNL-a ipak uključiti u borbu za naslov prvaka, može li to titule? Čudno je i ludo ovo prvenstvo, “velika četvorka” gubila je bodove na mnogim hrvatskim nogometnim meridijanima, tko zna što bi se još moglo dogoditi do kraja. I tu živi ta hajdučka nada, tu leži neki, doduše, jako sitni crv optimizma.

image

Ivan Katalinić

ANTE BARANIC/CROPIX Cropix

Sedam bodova Dinamo ima ispred Splićana. To nije “sedam patuljaka”, to je sedam velikih bodova prednosti. Oni stariji navijači Majstora s mora u ovom se trenutku prisjećaju sezone 1994./95. kad je Hajduk trenera Ivana Katalinića uspio osvojiti naslov, uzeti ga ispred nosa tadašnje Croatije. Zazivaju ta vremena, pitaju se:

Čuda se događaju

”Ako je moglo tada, zašto ne bi i sada?”

Prisjetimo se i mi tih dana koji su sada posljednji zalog vjerovanja hajdučkog puka da se ipak može do toliko željene titule. Do kraja HNL-a te 1995. godine ostalo je samo pet kola, Croatia je vodila na ljestvici sa šest bodova prednosti u odnosu na Hajduk, ispred Hajduka bio je i Osijek s bodom fore. U Maksimiru su već otvarali pjenušac. Bila je to moćna Croatia s Ladićem, Šimićem, Soldom, Ištvanićem, Peternacom, Mlinarićem, Igorom Cvitanovićem... Na klupi je bio Cico Kranjčar. Tko ne bi gurnuo ruku u vatru da neće uzeti naslov? Međutim, tada u 26. kolu Zagrepčani odlaze na gostovanje u Metković, kod Neretve. Završilo je 1:1, a Vatroslav Mihačić je branio jednu od svojih najboljih utakmica u karijeri. Hajduk je u istom kolu dobio Varteks s 3:1 i razlika se smanjila na četiri boda. U sljedećem kolu Croatia na Maksimiru igra 1:1 s Osijekom, a Majstor s mora pobjeđuje Segestu. Razlika se smanjila na dva boda... I onda na velikom derbiju u Splitu hajdukovci pobjeđuju Modre s 3:1 i - preuzimaju vodstvo s bodom prednosti koje su sačuvali u posljednja dva kola. Konačni skor - Hajduk 65 bodova, Croatia 64. Majstor s mora uzeo je naslov prvaka! Čudo se dogodilo, zar ne?

- Odlučna utakmica bila je ona na Poljudu kad smo pobijedili s 3:1. Naravno, pomogli su nam i neodlučeni rezultati Modrih s Neretvom i Osijekom. Mi smo tih pet kola imali zaostatak za Croatijom jer smo igrali Ligu prvaka. Bilo nam je teško igrati takav broj utakmica u Europi i prvenstvu - prisjeća se Katalinić dana ponosa i slave.

Prilike još postoje

Europski iskorak za momčad Ivana Katalinića bio je uistinu sjajan. Hajduk je toga ljeta kući vratio Asanovića, Štimca, Gabrića, Andrijaševića... U pretkolu je pala Legia s ukupnih 5:0, a u skupini su protivnici bili Benfica, Steaua i Anderlecht. Zapamćena je ostala pobjeda 1:0 u Bukureštu golom Aljoše Asanovića u 89. minuti, te sjajna partija u pobjedi 2:1 protiv Anderlechta u grotlu Poljuda. U četvrtfinalu je čekao moćni Ajax strašnog trenera Louisa van Gaala. Nizozemci su bili prejaki....

- Meni su uvijek nedostajala po tri-četiri igrača nakon utakmica u Ligi prvaka. Čak niti Ligu prvaka nismo igrali u kompletnom sastavu, nedostajao je uvijek barem jedan igrač. Ali, kazat ću vam, u to je vrijeme Hrvatska liga bila puno jača nego što je danas jer je bilo mnogo igrača iz BiH, gdje je nogomet tek kretao. Sjetim se, recimo, Segeste, koja je s nama u Splitu igrala 1:1 nakon našeg ogleda s Ajaxom.

Pitamo ga može li Hajduk ove sezone napraviti ono što je on s momčadi napravio te 1995. godine?

- Hajduk je do sada imao puno prilika koje nije iskoristio. Međutim, prilike još postoje, nije priča završena. Trebaju se poklopiti neki rezultati koji su se nama poklopili 1995. godine, te da Hajduk pobijedi Dinamo u Splitu i Zagrebu.

Ima zanimljivo zapažanje...

- Meni se čini kao da cijeli HNL igra za - Dinamo! A Dinamo uopće ne izgleda nešto posebno dobro. Zagrepčani su za 30 posto slabiji nego prošle sezone. Ostali su Modri bez mnogo kvalitetnih igrača. Ne samo to, vidljivo je da imaju problema s realizacijom. Zato me jako zanima taj nedjeljni derbi na Rujevici. Meni je, nekako, žao Rijeke što je izgubila dvije uzastopne utakmice protiv Hrvatskog dragovoljca i Gorice jer mi se čIni da je Rijeka mogla do naslova, s obzirom na to da na Rujevicu dolaze i Dinamo, i Osijek, i Hajduk. Rijeka može dobiti Dinamo u nedjelju, ali teško da sad može uzeti naslov.

Nema garancije

Kate ipak vjeruje da će prvenstvo skroz do kraja biti uzbudljivo i da se Hajduk s trenutačno četvrtog mjesta može dovući do titule, naravno, uz sve ono što je kazao prije...

- Nitko ne može garantirati da će Dinamo dobiti sve do kraja HNL-a. Mogli bi oni prosuti još poneki bod. Svako kolo bi moglo donijeti poneko iznenađenje. Naravno, kad gledamo onako realno i kad vidimo trenutačni poredak na ljestvici, Dinamo ima sve u svojim rukama. A najbitniji mu je nedjeljni derbi na Rujevici. Mogu dati svoju prognozu... Ako Dinamo pobijedi Rijeku na Rujevici, mislim da je prvenstvo riješeno. Ukoliko ne dobije, onda su opet u igri i Osijek, i Hajduk i Rijeka.

Hajduku sad slijedi poljudska trilogija, tri domaće utakmice sa Šibenikom, Goricom i Dinamom. Sve tri utakmice mora dobiti ako želi ostati u utrci, zar ne?

- Naravno! Ali, neće mu biti lako. Odlučivat će mentalna i tjelesna spremnost jer nakon Šibenika i Gorice, Hajduk s Dinamom igra u srijedu. Svaka hrvatska momčad ima problema kad igra u Europi i domaće prvenstvo, kad igra dvije utakmice u tjednu. Sad se neće igrati Europa, ali će se igrati dvije utakmice u tjednu, tako da će i Hajduk i Dinamo biti na velikom iskušenju. Ali, ponavljam, ako Dinamo u nedjelju pobijedi Rijeku na Rujevici, ta utakmica na Poljudu 20. travnja neće značiti ništa jer će Dinamo u tom slučaju uzeti naslov prvaka - zaključio je Katalinić.

- Croatia je nakon odigranih 25 kola vodila na prvenstvenoj tablici s pet bodova prednosti nad Osijekom i šest nad Hajdukom, no nanizala je par kiksova, izgubila i na Poljudu, pa je titulu uzela splitska momčad s bodom više od Zagrepčana

70 godina ima velikan iz Hajdukove prošlosti Ivan Katalinić

2 naslova prvaka s Hajdukom je kao trener osvojio Katalinić

HRVATSKI TOP ČETIRI

1. Dinamo 28 18 6 4 53:18 60

2. Osijek 29 16 10 3 41:19 58

3. Rijeka 29 17 4 8 58:38 55

4. Hajduk 28 15 8 5 51:25 53

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 23:18