VLADO KOS/CROPIX Cropix
UPOZORENJE ZA OSJEČANE

‘Na jednu stvar Bjelica moja upozoriti svoje igrače uoči Poljuda. To bi im mogao biti problem...‘

Bivši napadač Osijeka upozorava kako će gostovanje kod Hajduka u nedjelju biti drugačije
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 17. prosinac 2021. 16:07

Osijek drži prvenstveni vrh i u prilici je 2022. godinu dočekati kao najbolja momčad Prve HNL. Iza momčadi Nenada Bjelice je serija od 12 prvenstvenih utakmica bez poraza (ukupno 15 u nizu u svim natjecanjima), a ispred nje gostovanje na Poljudu na kojem nisu izgubili na posljednja četiri gostovanja od čega su u njih tri i pobijedili.

- Bjelica je napravio čvrstu vojsku baziranu na tome da se ne primi gol što je jako bitno jer iz te sigurnosti ekipa sve više i više raste. Tim prije što niti jedan napadač još nije u golgeterskoj formi i ne zabija puno golova velika je stvar, čudesno što Osijek trenutno drži vrh ljestvice - veli nekadašnji napadač Osijeka Goran Ljubojević.

Iduće gostovanje Hajduku bit će drugačije od onih iz prethodnih sezona upozorava strijelac 29 prvenstvenih golova za Bijelo-plave od čega njih 16 u sezoni 2003./04. u kojoj je Osijek imao dvojicu najboljih strijelaca lige. Više je te sezone zabio samo njegov tadašnji suigrač Robert Špehar (18).

Stalno na maksimumu

- Iz mog iskustva, problem bi mogla biti ekstremno nabrijana atmosfera u Splitu i cijeloj Dalmaciji. Ne znam koliko je nogometaša Osijeka to prošlo, igrali su na Poljudu pred polupraznim stadionom, ali ovo što će se dogoditi u nedjelju ne znam jesu li doživjeli. Kada je Poljud pun od te atmosfere doslovno se ne čuješ na dva metra. Vičeš, a suigrač te ne čuje. Na taj ih pritisak Bjelica mora upozoriti, pojasniti im da se smire, da misle na utakmicu, na taktiku, da budu što bolji, da ne padnu pod atmosferu koja zna biti žestoka - veli Ljubojević.

Skoro četiri mjeseca, danas točno 110 dana, Osijek nije izgubio utakmicu, a ta je serija uslijedila nakon mini krize i dva uzastopna poraza od Istre i Dinama poslije kojih su krenule sumnje. Nenad Bjelica (inače kratko vrijeme i Ljubojevićev suigrač) je, međutim, opet izvukao najbolje iz momčadi.

- Bio sam tada prokomentirao da je to kao kada vrtiš automobil na 4.000 - 5.000 obrtaja i onda ti nešto pukne. Ali tu se vidi kvaliteta trenera. On drži momčad konstantno na maksimumu i kad-tad dolazi do pucanja. A nakon što je puklo, Bjelica je momčad opet vratio. Ekipa nije 10-20 posto bolja od konkurencije pa da možeš igrati opušteno, već mora izvlačiti iz svakog pojedinca da na svakoj utakmici i fizički i psihički daju 100 posto i to je zaista kvaliteta trenera. A on to radi non-stop. Nedostaje mu ekstra jedan-dva igrača koji će i kada ne ide zabiti neki gol, što je prošle sezone radio Mierez ili što je primjerice znao Bočkaj napraviti golom iz slobodnjaka ili šutom s 25 metara. Mene je strah što je momčad konstantno na maksimumu, na 100 posto, a to zna nekada puknuti. To kako Osijek igra je fantastično, samo nedostaje ta ekstra kvaliteta, netko tko će kada zatreba napraviti razliku.

Osijek drži vrh iako bi uz konkretan doprinos napadača sve izgledalo još puno bolje i bilo lakše. Ove sezone izostao je njihov veći učinak, njih trojica zabila su zajedno osam golova, odnosno svega 27 posto golova svoje momčadi, a niti jedan se u strijelce nije upisao više od tri puta.

- Zasad je to jako malo iako momčad super funkcionira. Kao stroj! Ako se Mierez ponovno vrati u svoju formu to će onda biti fantastično.

Problem s posjedom

Gol Šibeniku, prvi nakon dugo vremena, mogao bi biti nagovještaj Mierezova povratka u golgeterski život.

- Prošle sezone je zabijao jako puno golova iz ne-šansi. Sam je sebe svojom borbom i svojim zalaganjem dovodio u situaciju da zabije gol jer momčad je to dosta malo radila za njega. Sada svaka momčad koja igra protiv Osijeka zna koga i kako treba čuvati, nije njemu više tako lako kao prve sezone kada je došao i nitko ga nije znao. On, naravno, treba biti jak u glavi da zna kako će zabiti, ali njemu sada treba ekipa koja će mu stvarati šanse. Prošle sezone zabijao je golove iz nevjerojatnih situacija, ali ove to ne ide i zato mu je pala statistika. Sada mu ekipa treba davati desetak centaršuta po utakmici, dvije-tri prave dubinske lopte, a to još nije to. Osijek još uvijek prema naprijed nije kakav bi trebao biti. Kada ima posjed lopte to je trenutno najslabiji dio Osijekove igre. Kada se brane to odlično rade, kontra je jako dobra, a kada izgube loptu to je fantastično kako se vraćaju, kako blokiraju... Nedostaje još samo da kroz posjed stvore puno šansi. To je ono što, recimo, radi Dinamo, da stisnu protivnika u 16 metara i da tu vrte mali nogomet, da se centrira, da se probija kroz pas... To još nedostaje Osijeku, a ako i to dobiju, e onda će biti 20 posto ispred svih. Ako krenu iz posjeda stvarati šanse onda su druge ekipe gotove, onda će biti jako teško dobiti Osijek - smatra Ljubojević.

Iz perspektive napadača zna kako je nositi se sa situacijom u kojoj je Mierez donedavno bio.

- Samopouzdanje te tada može baciti u situaciju da nekada ne ideš u šansu da je ne bi promašio. Meni to nije bilo problem, želio sam ući u šansu i kada me nije išlo, ali znam taj osjećaj prije utakmice: “Što ako opet promašim?”. A onda kada krene utakmica i više ne stignem o tome razmišljati. Mierez je sjajan napadač, on treba čekati svoju šansu, pa i neka promaši još dvije-tri, ali kad-tad će mu se opet otvoriti. A ako mu se bude stvaralo više šansi, lakše će zabiti gol. Sjećam se, prije se govorilo da napadač mora iz tri šanse zabiti bar jedan gol. Ali treba stvoriti te tri situacije - zaključio je nekadašnji napadač Osijeka, Dinama, Genka...

Učinak Osijekovih napadača u sezoni 2021./22.

Ramon Mierez

1.095 minuta na terenu

3 gola

1 asistencija

365 minuta u prosjeku između dva gola

Mirlind Daku

305 minuta na terenu

3 gola

102 minute u prosjeku između dva gola

Mihret Topčagić

592 minuta na terenu

2 gola

1 asistencija

296 minuta u prosjeku između dva gola

El Toro se golom vratio u pravo vrijeme

Bolju vijest uoči utakmice protiv Hajduka stručni stožer Bijelo-plavih nije mogao dobiti - golom se vratio Ramon Mierez! Argentincu, prošle sezone s 22 gola kralju strijelaca Prve HNL, bio je to tek treći pogodak ove sezone, prvi nakon gotovo četiri mjeseca, prvi nakon 123 dana... Između prvenstvenog gola Rijeci 15. kolovoza i Šibeniku 12. prosinca argentinski bik nikoga nije nabio na svoje rogove iako je u međuvremenu odigrao 721 prvenstvenu minutu, odnosno na terenu proveo nešto više od 12 sati. U međuvremenu je jednom bio strijelac, u 2:0 pobjedi Bijelo-plavih protiv Rudeša u osmini finala Kupa.

Mierez se golom vratio u pravo vrijeme, njegovo golgetersko buđenje dobiva na značenju i iz perspektive kako mu odgovara travnjak Poljuda. Zabio je Argentinac na dva od posljednja tri gostovanja Osijeka u Splitu. Prošle sezone je u sve tri prvenstvene utakmice protiv Hajduka koje je odigrao bio strijelac, a postigao je u njima čak tri od četiri gola svoje momčadi. Doprinos argentinskog Bika momčadi, međutim, bitno je manji nego prošle sezone kada je doslovno "izmišljao" golove i držao Osijek u utrci s Dinamom. Prošla sezona mu je bila čudesna. Zabio je 22 gola uz čudesnih 24 posto realizacije. U prosjeku je, dakle, svaka četvrta lopta koju je otpucao i završila u mreži. Ove sezone mu je, pak, postotak realizacije na svega sedam posto iako je i dalje među igračima s najviše šuteva u Prvoj HNL (a do sada je na protivnička vrata otpucao 44 puta).

U želji da ove sezone promijeni lošu sreću promijenio je broj na dresu, odbacio je 13 koji je nosi u najvećem dijelu karijere i uzeo "bekovsku" trojku, klub je u međuvremenu vjeru koju ima u njega potvrdio i novim ugovorom. Gol Šibeniku mogao bi mu napokon s leđa skinuti taj "teret" koji je nosio dugo vremena.

- Skinuli smo mu taj teret nezabijanja golova kojeg je nosio. Svi znamo što imamo u Ramonu, nismo mu produžili ugovor zato što volimo argentinske nogometaše nego zato što to zaslužuje. Vjerujemo u njega i prije ili kasnije opet će doći na razinu na kojoj je bio prošle sezone - kazao je nedavno Bjelica.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 13:27