DAMIR KRAJAC Cropix
OPASNO VRIJEME

Nema odgode HNL utakmica zbog paklenih vrućina u Hrvatskoj: ‘Suci imaju posebne upute oko stanki...‘

Dolazeće prvenstveno kolo HNL-a igrat će se tijekom toplinskog vala koji je zahvatio našu zemlju
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 22. srpanj 2022. 20:24

Paklene vrućine haraju Europom, a toplinski je val zahvatio i Hrvatsku. Tijekom vikenda očekuju se u cijeloj zemlji temperature oko 35 stupnjeva Celzija, teško se diše i u stanju mirovanja, a kako li je tek sportašima, koji po najvećim vrućinama na sportskim borilištima daju sve od sebe.

U petak, subotu i nedjelju igra se 2. prvenstveno kolo HNL-a, domaćini su Pula, Koprivnica, Velika Gorica i Zagreb, odgođen je splitski derbi Hajduka i Rijeke. Ali ne zbog vrućine, nego su Riječani tražili odgodu zbog uzvratne utakmice sa švedskim Djurgardensom u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu.

Upitali smo Povjerenika HNL-a, Josipa Breznog, je li možda bilo nekih razmišljanja o odgodi nekih prvenstvenih utakmica zbog paklenih uvjeta?

- Ne, o tome se nije razmišljalo, niti razgovaralo. Upravo se zbog velikih vrućina inzistiralo na postavljanju rasvjete na svim prvoligaškim stadionima, kako bi se utakmice mogle igrati u večernjim terminima, kad je ipak nešto svježije nego tijekom dana. Stoga su već godinama naši ljetni termini igranja utakmica 19, 20 i 21 sat. K tome, suci imaju posebne upute oko stanki za osvježenje tijekom utakmice. Sve ovisi o visini temperature i o trenutačnim uvjetima na travnjaku, suci tada procjenjuju kad će biti stanka i koliko će trajati – rekao nam je Brezni.

Je li ikada neki klub u Hrvatskoj tražio odgodu zbog visoke temperature?

- Ne, to se još nije dogodilo. Nadam se da ni neće biti takvih slučajeva, pa ni u nižim ligama, u kojima klubovi nemaju reflektore. Ali, ta natjecanja počinju krajem kolovoza, kad su temperature ipak niže i kad nema toplinskih valova. A i te utakmice počinju nakon 17 sati, u normalnim uvjetima za život - kaže Brezni.

Istaknimo da u zimskim okolnostima, kad se živa spusti ispod -15 stupnjeva Celzija, postoje uvjeti za odgodu utakmice, logično je da se ne želi riskirati jer igranje nogometa u takvim uvjetima postaje vrlo opasno, posebno na zaleđenim travnjacima, koji nemaju grijanje. A kakva je situacija u vrućim ljetnim danima, postoji li neka granična temperatura kad UEFA zabranjuje igranje? Ne, toga nema u Pravilima nogometne igre. Ali, zato u Pravilu 8 piše:

”Ako je prije početka utakmice temperatura 33 i više stupnjeva Celzija, na službenom sastanku dogovara se ili osvježenje (trajanje te stanke je do jedne minute u svakom poluvremenu) ili rashlađenje, koje traje od 90 sekunda do tri minute u svakom poluvremenu. Iako se o tome dogovara prije utakmice, konačnu odluku donosi sudac na terenu za vrijeme igre. Spomenuta stanka, dakako, ulazi u nadoknadu vremena”.

Praksa je u Hrvatskoj nogometnoj ligi da se dosad koristilo samo jednominutno osvježenje, no u nekim inozemnim prvenstvima, u zemljama gdje su temperature više nego kod nas, suci privremeno prekidaju utakmicu i šalju igrače na rashlađenje tijekom svakoga poluvremena.

ONI IGRAJU U DRUGOM KOLU HNL-a

22.07.2022. u 20.00

Stadion Aldo Drosina, Pula

Istra 1961 - Varaždin

23.07.2022. u 18.55

Gradski stadion, Velika Gorica

Gorica - Šibenik

23.07.2022. u 21.00

Stadion Ivan Kušek Apaš, Koprivnica

Slaven Belupo - Dinamo

24.07.2022. u 21.00

Nogometni stadion Zagreb, Zagreb

Lokomotiva - Osijek

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 02:53