GORAN MEHKEK Cropix
TOMISLAV IVKOVIĆ

‘Nemam ništa protiv Jakira, ali ovaj njegov potez ne razumijem. Hajduk? Tamo je i dalje samo jedan velemajstor‘

Bivši vratar analizirao je start natjecanja u SuperSport HNL-u i ostale aktualnosti u domaćem nogometu
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 08. kolovoz 2024. 12:05

Počelo je... Proteklog vikenda počela je nova natjecateljska sezona u HNL-u. Već na startu navijači su svjedočili brojnim uzbuđenjima, ali i jednom iznenađenju: Osijek je na Opus Areni zaskočio Šibenik (1-2), povratnik u prvoligaško okruženje.

- Pobjeda Šibenika unazadila je Osječane - šest bodova, koje praktički nigdje ne može nadoknaditi. No, bilo bi kontraproduktivno sada Čavlinu proglasiti isključivim krivcem. On je mladi vratar i Osijek ga mora - "istrpjeti". Kada bi ga sada stavili na klupu, "ubili" bi ga - smatra Tomislav Ivković, nekoć i sâm vrhunski vratar.

Dinamova momčad protiv Istre 1961 doimala se moćnom. Ili je to posljedica taktičke prosudbe gostujućeg trenera Paola Tramezzanija, koji je odlučio u Maksimiru nadigravati se s prvakom?

- Da je Tramezzani drugačije postavio igru, danas bi ga napadali zbog "bunkera". Trener Istre pokazao je osobnost u vođenju momčadi. Istra je evidentno slabija nego prošle sezone, a izgledala je loše, jer Dinamo opet kvalitetom odskače od ostatka lige. Momčad koja ima Baturinu i Petkovića sigurno je favorit natjecanja.

Jakire, voli - sebe!

Čak i s kompromisnim rješenjima u formaciji (Pierre-Gabriel na lijevom beku, a Pjaca na desnom krilu) Dinamo je djelovao besprijekorno.

- Ne volim pametovati. I doista nemam ništa protiv Jakira, niti mislim da nešto radi pogrešno. Iznosim svoje mišljenje, jer bih kao trener neke stvari drugačije posložio. Za mene je Pierre-Gabriel najbolji Dinamov desni bek. I kada je u završnici zaigrao na toj poziciji, doimao se sigurnijim i poletnijim. Slična je situacija i s Pjacom. No, moram priznati da jedan potez Dinamova trenera nisam razumio. Postavljanje Ristovskog na stopersku poziciju, pored trojice srednjih braniča na klupi. Već sam poručio Jakiru da bi u poslu koji obavlja morao najviše voljeti - sebe!

Rijeka se poprilično lako obračunala s Lokomotivom. Problem se zacijelo krije u činjenici da je Kajzericu napustilo 11 igrača, i treneru Čabraji trebat će izvjesno vrijeme da pronađe alternativna rješenja i uklopi ih u skladnu cjelinu. Lokomotiva obično oko "Sisveta" dolazi u formu...

- Nije samo Lokomotiva, cijeli je hrvatski nogomet u problemu. Sve je manje kvalitetnih igrača. Deficit je i klinaca, a igrači iz Druge lige elitnom rangu ne mogu niti "prismrditi". Znam Čabrajine probleme, jer godinama sam i ja s njima živio.

Raketa, bez podcjenjivanja

Premijerni nastup Ivana Rakitića u HNL-u na poljudskim tribinama popratilo je 26 tisuća ljudi. Svi oni vjeruju da svjedoče sezoni koju priželjkuju već dvadeset godina...

- Hajduk je utakmicu sa Slaven Belupom dobio - na mišiće. Od Perišića se očekuje da napokon "spusti ručnu", a Rakitić je spoznao da ne smije podcijeniti HNL. Odigrao je na iskustvo i inteligenciju, ali Hajduku za titulu treba mnogo više. U splitskoj momčadi i dalje je samo jedan velemajstor. Iskreno, očekivao sam da će Gattuso dovesti sa sobom barem dvojicu talijanskih igrača, ponajprije jednog defenzivnog veznog. Ovako ga čeka iznimno težak zadatak.

image

Tomislav Ivković

GORAN MEHKEK Cropix

HNS je angažmanom novog povjerenika Francuza Bertranda Layeca najavio sudačku reformu u hrvatskom klupskom nogometu. No, natjecanje je otpočelo novom sudačkom aferom. Član Izvršnog odbora HNS-a i predsjednik Slavena Belupa Robert Markulin priklonio se stavu Božidara Šikića, kolege iz Lokomotive, u razmišljanju: "hrvatski suci su poput likova iz Alana Forda, potkradaju sirotinju da bi dali bogatašima"! Markulinov klub u nedjelju je na Poljudu uskraćen za pogodak i potencijalni bod (s obzirom na to da je Hajduk pobijedio 2-1). Grešku arbitra Zdenka Lovrića ustanovila je i Sudačka komisija HNS-a...

- Logično je da novi povjerenik ne može ništa riješiti preko noći. No, bojim se, ako bude ozbiljno radio, uskoro bi nam na A listi moglo ponestati sudaca. Ne želim uopće komentirati suđenje na Poljudu. Mislim da je sudac podcijenio utakmicu i došao je posve nepripremljen.

Sreća u ždrijebu? Nikako

U ponedjeljak je u Nyonu održan ždrijeb svih europskih natjecanja. Većina hrvatskih predstavnika sa zadovoljstvom je dočekala vijesti iz središta Uefe (jedino su akcije Hajduka donekle upitne, s obzirom na to da mu se kao potencijalni suparnik u doigravanju za Konferencijsku ligu ukazuje grčki AEK). Može li hrvatski nogomet prvi put imati tri kluba u skupinama europskih natjecanja?

- Konstatacija da smo imali sreće pri ždrijebu proizlazi iz neprofesionalnog razmišljanja. Živciraju me priče kako je ždrijeb našim klubovima otvorio vrata skupina. U najboljem slučaju imaju 50% izgleda u uspjeh. Pa još nisu došli ni do play-offa...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. rujan 2024 04:24