Ivan Bebk

 ADAM STARSZYNSKI/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Adam Starszynski/zuma Press/profimedia
IVAN BEBEK

‘Oproštaj? Ma kakvi! Pa još nisam odsudio najbolju utakmicu, a bilo bi normalno da opet sudim derbije...‘

‘Planiram i dalje suditi inozemne utakmice, no to ovisi o UEFA-i‘, kaže riječki arbitar.
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 02. lipanj 2022. 16:07

Iako već neko vrijeme hrvatskim eterom kruži informacija da se Ivan Bebek (45) oprostio od suđenja, to definitivno nije točno. Pred našim je najboljim sucem, naime, još jedna sezona, potvrdio nam je da o odlasku s travnjaka ne razmišlja...

- Ni slučajno! Po važećem Pravilniku o suđenju imam pravo suditi još jednu sezonu - rekao nam je Bebek.

U tom Pravilniku piše: “Na dan 1. siječnja tekuće godine, u kojoj se predlaže sudac za Prvu, Drugu i Treću HNL, ne može biti stariji od 45 godina, ako se već nalazio na listi suđenja, ili pomoćnog suđenja te razine natjecanja.” A Bebek je 45 godina navršio prije dva dana, 30. svibnja, dakle, ispunjava uvjet za ostanak među sucima.

Još jedna sezona

I o odlasku u sudačku mirovinu uopće ne razmišlja...

- Ma kakvi! Odlično se osjećam i ne vidim ni jedan razlog za prijevremeno umirovljenje. Preda mnom je još jedna sezona i vjerujem da još nisam odsudio svoju najbolju utakmicu!

image

Ivan Bebek

NIKSA STIPANICEV Cropix

A kako ste proživljavali proljeće u kojem su vas “zaobilazile” velike utakmice u našem prvenstvu?

- Nije bilo lako, ali čovjek se na sve navikne. Pa sam se tako i ja prilagodio situaciji, a u tome mi je ponajviše pomogao stav da je za mene svaka utakmica jednako velika! Na svakoj prvoligaškoj utakmici želim biti što bolji i apsolutno me ne zanima tko igra protiv koga. Nadam se da sam svojim suđenjem to i dokazao, te da nikoga nisam zakinuo.

Očekujete li da ćete se u novoj sezoni ipak vratiti na veliku scenu i da ćete opet suditi derbije?

- Nadam se da će biti tako! Uostalom, to bi jedino bilo i normalno.

I dok nije sudio derbije u Hrvatskoj, UEFA je Bebeka proljetos angažirala u nekoliko navrata za arbitra na najvažnijim utakmicama u inozemstvu, primjerice, u Grčkoj i u Saudijskoj Arabiji...

- Planiram i dalje suditi inozemne utakmice, no na tom planu sve ovisi o UEFA-i.

A kako biste ocijenili suđenje u Prvoj HNL prošle sezone?

- Načelno sam zadovoljan, posebno stoga jer su se pojavili neki mladi suci i pokazali su da se na njih treba ozbiljno računati. Ti su suci došli kroz mentorski talent-program HNS-a i to je očito dobra stvar jer su došli spremni na Prvu HNL. Za razliku od nas starijih, koji smo praktički bili samouki. A danas mladi suci s tom mentorskom komisijom prolaze kroz seminare i programe i na Prvu HNL dolaze s čvrstim temeljima. Što se, uostalom, vidi i po njihovu dobrom suđenju.

Pravi put

Biste li izdvojili nekoga od tih mladih arbitara?

- Ne, ne bih o imenima.

Ipak, na kraju sezone iskočio je 26-godišnji Patrik Kolarić, nakon samo dvije prvoligaške utakmice sudio je derbi Dinamo – Hajduk?

- Kolarić je možda i najbolji primjer onoga što sam rekao. Kolarić i Ante Čulina, naime, produkti su tog programa i u ovih nekoliko utakmica koje su odsudili pokazali su da su nadareni i da su na pravom putu. Siguran sam da će se razviti u odlične suce - zaključio je Ivan Bebek.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 18:55