ZELJKO HAJDINJAK Cropix
PIŠE ROBERT MATTEONI

Osijek je ispao od 757. kluba Uefine ljestvice: Evo zašto su HNL klubovi, osim Dinama, inferiorni u Europi

To što Dinamo igra dobro i što je reprezentacija sjajna ne poboljšava sliku klupskog nogometa
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 30. srpanj 2022. 08:06

Možemo dvostruki hrvatski poraz u prednatjecanju treće lige Europe uzeti kao matricu dvostrukog života našeg nogometa. Ispadanje Rijeke odmah na početku kvalifikacija je više-manje očekivano, ali ne (samo) zato što je dobila jačeg suparnika. Naime, naišli su na Djurgardens, klub koji dolazi iz zemlje nižeg rejtinga (Švedska 23.) od Hrvatske (19.), a u odnosu na Rijeku (175.) je lošije plasiran (377.) u europskim omjerima. Očekivano ispadanje je zato jer je Rijeka iznova oslabljenog kadra i opet nespremno ušla u sezonu. Pad je logičan.

Druga je priča Osijek, čije ispadanje od kluba koji je u Europi 757., a u svojoj državi 14., uz nacionalni UEFA rejting (Kazahstan 31. od 55) predstavlja klasični debakl. Osijek, koji je 259., a u HR je treći po rejtingu, ima kadar vrijedan 37 milijuna eura, prema 5,7 milijuna eura Kizilžara. Uz gostujuću pobjedu ispasti od takvog suparnika na domaćem terenu je nogometno nenormalno.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

U tom licu i naličju euronastupa HR klubova možemo analizirati i njihove odnose. Rijeka, Osijek i Hajduk su od 1992. godine zajedno izborili 1 fazu po grupama Lige prvaka, 4 u Euroligi. Pritom je Hajduk taj koji je igrao LP (1994.) i Euroligu (2010.), a Rijeka je tri puta ušla u grupe EL (2013., 2017., 2020.). Osijek nije uspio niti jednom. To je otužna zbilja HNL-a nasuprot koje sjaji Dinamov doseg. Zagrebački je klub ostvario 7 ulaza u grupu Lige prvaka i 9 plasmana u grupe UEFA-e (3) i Eurolige (6). Jednostavno nam je zaključiti da samo zahvaljujući Dinamu naša Liga nije pala u zone UEFA rejtinga koje se tretiraju nerazvijenim nogometnim stvarnostima ili autsajderima. Zanimljivost je pomalo kompliciranog, ali znakovitog stvaranja rejtinga UEFA-e, da su ispred Hrvatske zemlje kao Austrija (8.), Škotska (9.), Srbija (11.), Češka (16.) ili Norveška (17.), za koje u nas vlada dojam da su nam kvalitetom inferiornije. Vjerojatno je ta percepcija posljedica miješanja s reprezentativnim dosezima. No, zanimljivo je i to da su zemlje koje bitno više ulažu u nogomet, pogotovo infrastrukturu, kao Švedska (23.), Mađarska (27.) ili Poljska (28.) ispod Hrvatske (19.).

Zašto je naša HNL tako europski nekonkurentna? Pogotovo je dilema zašto je ona slično europski tanka u toliko hvaljenoj Ligi 10 (8 puta u grupama, unutar 10 sezona) u odnosu na 21 sezonu različitih sustava natjecanja (13 grupa). Pritom bismo trebali potpuno odvojiti zbilju Dinama, koji je svojim euronastupima mnogima povod da bi isticali izvanredan rast HNL-a. Ne samo temeljem europadova, činjenica jest da HNL kvalitativno nije u napredovanju. To se ne može nadjačati dojmovima o neizvjesnosti lige ili naddojmom kojeg stvara reprezentacija. Da je HNL neizvjesna to je cinično tvrditi pored tolike predvidljivosti plasmana klubova i ponekih manjih promjena unutar Dinamove pratnje. Upravo nam je sudbina Dinama legitiman sadržaj da pojasnimo zbilje HNL-a i njenog dosega u UEFA kupovima...

Dinamo je 17 godina apsolutno dominantan u domaćoj ligi, uz izuzetak Rijekinog naslova kao potvrdu te dominacije. To je temeljno određeno nemjerljivo većom financijskom moći Dinama u odnosu na druge u Hrvatskoj. Svaki uspjeh u Europi, uključujući posljedične transfere, doprinosio je uvećavanju moći kod kuće. Istodobno je s kvalitetnim djelovanjem kluba, uz taj financijski doseg, Dinamo ostvario euroiskorak i u skupu tih faktora (financije, organizacija, selekcija) postao stabilna klupska vrijednost (31.) kontinentalne razine.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

Nažalost, ostali akteri (Rijeka, Hajduk, Osijek, Lokomotiva) pogotovo u posljednje 4 godine potvrđuju limite. Oni su posljedica druge strane istih temelja Dinamova iskoraka. Ostatak HNL-a ima manje proračune, stalne napetosti u njegovu (is)punjenju, zbog kojih se događaju (ras)prodaje igrača, posljedični natjecateljski padovi, smjene trenera, stalna fluktuacija igrača i osjećaji dramatične neuspješnosti. Treba imati na umu da je ovo globalno era nogometa, da je u drugim zemljama slična podjela (financije, natjecateljske moći). No, malo je koja nogometna stvarnost, izvan kruga autsajdera, tako mala kao Hrvatska i posljedično demografski, geopolitički, ekonomski limitirana.

Znači li to da treba odustati od ambicija prosperiteta nogometa? Baš suprotno. S obzirom na to da postoji strast za nogometom u Hrvatskoj, njemu bi trebalo dodatne energije, impulsa, ulaganja i kao baza - kvalitetna strategija razvoja. Ona bi trebala biti od općeg nacionalnog značaja, a ne krojena po mjeri najvećih i najboljih ili po gabaritima Zagreba i onog što znači tamošnja koncentracija svega. Eksperiment treće jedinstvene lige je ogledni primjer tih strateških nelogičnih odluka.

Naposljetku, uz sve gore navedene razumljive limite i disbalanse resursa, ostaje činjenica da naš klupski nogomet u Europi po bojažljivom pristupu igri iskazuje posljedice domaćeg natjecateljskog mentaliteta te stručnih oportunizama. Ovdje je važno puno toga izvan terena za ono što se događa na terenu. Počevši od interesnih, a ne stručno argumentiranih selekcija, manjka hrabrosti trenera, preko njihove podređenosti laicima u Upravama radi zadržavanja posla, pritisaka na suce i vječno traženje alibija za neuspjehe, do staromodnih metoda rada, odmaka od stvaranja, razvoja igrača i profesionalnih ponašanja. Zato se i dogodi da i s financijski i organizacijski slabim ili sličnim klubovima naši u Europi padnu kao da su autsajderi, a ne "iz zemlje viceprvaka svijeta".

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 02:19