MARKO MRKONJIC/CROPIX
JOŠ SU U IGRI ZA TITULU

Osijek je nakon svakog poraza ove sezone dao isti, snažan odgovor. A ovakvu priliku nije imao već 27 godina

Bijelo-plavi nemaju čistu situaciju kakvu su imali prije gostovanja na Rujevici, ali ništa još nije gotovo
Piše: JL.Objavljeno: 26. travanj 2022. 23:33

Piše: Gradimir Đukarić

Mirno je bilo u ponedjeljak u Gradskom vrtu. Možda je isprva dva dana odmora Bjelica ponudio kako bi motivirao momčad pred Rujevicu, a na kraju će Bijelo-plavima ta stanka dobro doći da se “ohlade glave” i krenu prema posljednje četiri dionice prvenstvene utrke u kojima i dalje imaju šanse proći kroz cilj kao prvi.

Istina, Osijek više nije u poziciji u kakvoj je bio prije posljednjih 90 minuta, zaostatak za Dinamom četiri kola prije kraja sezone je pet bodova, ali ništa još nije gotovo. Ni blizu, iako Bijelo-plavi više nemaju tako čistu situaciju kakvu su imali do gostovanja na Rujevici, više ne ovise sami o sebi nego su danas primorani pratiti i rezultate svojih konkurenata, prije svih Dinama.

Najmanje poraza

Osijek je i dalje momčad s najmanje poraza u ligi, a utakmica na Rujevici bila je četvrta ove sezone u kojoj momčad iz Gradskog vrta nije osvojila niti bod i tek šesta koju su Bijelo-plavi izgubili u 63 prvenstvene utakmice koliko je Nenad Bjelica na klupi. Sličnog primjera u eri HNL-a u Gradskom vrtu nema. Osijek je pod Bjelicom izgubio svega 9,5 posto prvenstvenih utakmica. Niti jedan trener s više od četiri utakmice za kormilom Bijelo-plavih nema takav postotak! Idući trener Osijeka s najmanjim postotkom poraza je Ćiro Blažević koji je izgubio 22 posto utakmica. Doduše, poraz na Rujevici s obzirom na situaciju u kojoj se momčad iz Gradskog vrta nalazi u borbi za naslov možda je i najteže pao od svih šest prvenstvenih koje je Bjelica doživio. Jesu li Bijelo-plavi “izgorjeli” u velikoj želji, podlegli pritisku ili ih je u startu “ubio” sudački kriterij - pitanja je koja se posljednja dva dana postavljaju. Na ovo posljednje u Gradskom vrtu ostali su bez reakcije. Već po običaju nitko od klupskih čelnika javnim istupom nije prisnažio izjavu Nenada Bjelice izrečenu odmah nakon utakmice “očekivali smo ovakav kriterij suđenja”. Naravno, prije svega to se odnosilo na situaciju iz 18. minute kod rezultata 0:0 i kazneni udarac kojeg je za Rijeku dosudio sudac Zebec. S jako dobrim razlogom jer Osijek u svoju korist nije imao odluke ni nakon očitijih situacija u kaznenom prostoru. U dva navrata ovoga proljeća, protiv Rijeke i Gorice, Osijeku nije dosuđen jedanaesterac i za puno jasnije igranje rukom protivničkih igrača.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX

Iskustvo ove sezone, međutim, govori kako Bijelo-plavi nakon svakog poraza, koliko god da on bolan i neočekivan bio, skupe glave, i nakon svakog neuspjeha uzvrate s pozitivnom serijom. Nakon poraza od Dinama kojeg su jesenas doživjeli u Gradskom vrtu (0:2) vezali su pet mjeseci bez da su izgubili. U toj seriji povezali su 16 utakmica u svim natjecanjima bez poraza od kojih je 13 bilo prvenstvenih. Taj sjajni niz stao je kada se malo tko nadao, protiv Slaven Belupa u Gradskom vrtu na otvaranju drugog dijela sezone. Čitav tjedan pred utakmicu bio je čudan i poremetio sjajnu atmosferu s kojom su se bijelo-plavi vratili sa zimskih priprema u Poreču. Odmah na početku prvog treninga po povratku u Gradski vrt teško se ozlijedio Karlo Bartolec (a od tada još nije odigrao ni minute), a potom se trener Bjelica morao nositi sa smrću majke zbog čega ga nije ni bilo na klupi. Bijelo-plavima se dogodilo što se dogodilo, poraz od momčadi iz Koprivnice kojeg nitko nije očekivao. Odgovor je bio snažan i dojmljiv, uslijedilo je deset prvenstvenih utakmica bez poraza, s četiri pobjede na otvaranju tog niza koji je stao na Kvarneru.

Bodovi su imperativ

Prvi idući izazov Osijeka bit će Istra u kojoj glavnu riječ vode igrači koji su do prošle sezone bili pod ugovorom s Bijelo-plavima. Prije svih sjajni mladi napadač Dion Drena Beljo, koji je u Pulu poslan po konkretno prvoligaško iskustvo kojeg mu u Gradskom vrtu na početku sezone nisu mogli garantirati, a koji je svoju priliku objeručke zgrabio i iskoristio. S 13 postignutih prvenstvenih golova (18 u svim natjecanjima) postao je jedan od igrača koji su obilježili sezonu, a svakim novim pogotkom zanimanje inozemnih klubova za njega postaje sve veće i sve konkretnije. A hoće li se Beljo po isteku posudbe vratiti u Osijek ili će biti transferiran nakon svega 16 utakmica odigranih za bijelo-plave doznat će se u idućih nekoliko mjeseci. Stigla je već i službena ponuda od četiri milijuna eura, na koju su u Gradskom vrtu, svjesni kakvog igrača imaju pod ugovorom, bez puno razmišljanja odgovorili iznosom od 10 milijuna eura kao početnom točkom u pregovorima. Mladi napadač ove je sezone, inače, Osijeku zabio jedan gol uz još jednu asistenciju protiv donedavne momčadi. Uz Belju veliku ulogu u rezultatima Istre imaju i Robert Mišković, te Luka Marin, za koje u konkurenciji igrača koje na raspolaganju ima Nenad Bjelica nije bilo mjesta i s kojima su ljetos raskinuti ugovori. Mišković se “osvetio” golom Bijelo-plavima u pobjedi Istre nad Osijekom u ranoj fazi sezone, dok je Luka Marin u posljednjem međusobnom dvoboju dvije momčadi zabio autogol, a potom asistirao za izjednačenje. Bijelo-plavi su bili bolji u posljednjih deset gostovanja Istre u Gradskom vrtu. Nova tri boda su imperativ.

Navijači ne smiju dići ruke

U Gradskom vrtu bez obzira na neuspjeh na Rujevici neće i ne smiju dići ruke, uostalom, u ovoj fazi sezone nisu bili bliže vrhu ljestvice posljednjih 27 godina još od prvenstvene utrke 1994./95., a najgore što se u ovom trenutku može dogoditi da to naprave navijači.

U drugom dijelu sezone dogodio se konačan povratak gledatelja u Gradski vrt. U prosjeku je na tribinama ovog proljeća Bijelo-plave podrilo 4,4 tisuće navijača po utakmici. Taj prosjek više je nego dvostruko veći u odnosu na prvi dio sezone, kada je iznosio svega 1.873 gledatelja. Još samo dvije utakmice do kraja sezone Bijelo-plavi će odigrati pred svojim navijačima, a već idući vikend pristalice Osijeka moći će pokazati koliko je snažna njihova vjera.

Na blagajnama podno zapadne tribine Gradskog vrta u srijedu će početi prodaja ulaznica za utakmicu protiv Istre. Radno vrijeme blagajni bit će od srijede do nedjelje od 12 do 18 sati, a moguće je kupiti ulaznice za tribine istok (30 kuna), zapad (40 kuna), ložu (50 kuna), VIP (250 kuna), dok ulaznica za djecu do 15 godina u pratnji roditelja na tribinama istok i zapad iznosi 10 kuna. Ulaznice je moguće kupiti i online na www.ulaznice.hr.

OSIJEK U 2022.

21. kolo

Osijek - Slaven Belupo 1:2

22. kolo

Hrv. dragovoljac - Osijek 1:3

23. kolo

Osijek - Rijeka 1:0

24. kolo

Istra 1961 - Osijek 2:3

25. kolo

Osijek - Dinamo 1:0

26. kolo

Lokomotiva - Osijek 0:0

27. kolo

Osijek - Gorica 0:0

28. kolo

Šibenik - Osijek 0:3

29. kolo

Osijek - Hajduk 0:0

30. kolo

Slaven Belupo - Osijek 0:1

31. kolo

Osijek - Hrv. dragovoljac 2:1

32. kolo

Rijeka - Osijek 3:1

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 10:33