Marko Livaja u dvoboju protiv igrača SuperSport HNL

 VOJKO BASIC Cropix
NASTAVAK PRVENSTVA

Počinje napeto HNL proljeće: ‘Rat koji se vodi u Maksimiru najveća je šansa Hajduka‘

Rekorder po broju vođenih utakmica u HNL-u Stanko Mršić najavio je borbe koje nas čekaju do svibnja.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. siječanj 2023. 13:54

HNL nudi napetu igru! Neizvjesnost nadmašuje većinu prethodnih sezona. Osjeća se miris baruta! Dinamovi “zlatni dvori” urušavaju se iznutra, Hajduk čeka šansu. Modri u nastavka prvenstva ulaze sa šest bodova više i jednom utakmicom manje odigranom. Papir će reći da su u osjetnoj prednosti, ali na nogometnom polju to se brzo poništi kad su upletu sile razdora.

Dinamo juriša prema još jednoj tituli, ako sam sebi ne saplete nogu, pisali smo tijekom prvog dijela prvenstva. Tinjao je sukob koji je pretvorio u rat i danas vjerojatno nitko ne može jamčiti što ćemo od branitelja naslov dobiti ovog proljeća. Tko će izaći pobjednikom s klupske bojišnice i kako će se to reflektirati na momčad. Pitamo se i za kadar koji će ostati kad se zaključi prijelazni rok. Čini se da se Bijelima otvaraju “rajska vrata” na koja nisu računali. No, i Hajduk se mora pojačati da bi bio dorastao tom zadatku. Ivan Leko ima viziju, ali na terenu je mogu provesti jedino kvalitetni igrači. Budu li Splićani glavinjali, Modri bi i ranjeni mogli do krune. No, tko zna, možda do kraja prvenstva u Maksimiru saniraju “povrede i ozljede”.

Kako grah padne

Osijek je treći s jedanaest bodova iza Dinama, prodao je i daje na prodaju najbolje igrače što govori da o većem dometu ozbiljno niti na razmišlja. Družinu od četvrtog Slavena Belupa do Rijeke dijeli jedanaest bodova, ali to su ekipe za koje imate dojam da igraju kako im grah padne, niste načisto hoće li im krenuti ili stati, tko će kad gore, a tko dolje, utakmice su im u pravilu neizvjesne, nekad i šokantne te za prognoze nezahvalne. Danas je među njima jedan redoslijed, na kraju sezone može biti isti, a može i potpuno drugačiji. Šibenik i Gorica su najugroženiji.

image

Stanko Mršić

RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

Stanko Mršić, trenerski rekorder po broju vođenih utakmica u najvišem rangu hrvatskog nogometa s 482 vođene utakmice, u najavi nastavka sezone kaže:

- Bit će zanimljivo prvenstvo, Hajduk će učiniti sve da napadne Dinamo koji ima prednost. No, pitanje je što će se s Dinamom događati. Bude li u Maksimiru velikih problema, izgledi Hajduka jako će rasti. Zasad su još uvijek najave u korist Dinama koji je igrao u Ligi prvaka, ima kvalitetu i iskustvo - rekao je Mršić dodajući:

- Rat koji se vodi unutar Dinama najveća je šansa Hajduka. Vide to na Poljudu i već rade na tome da budu spremni iskoristiti priliku. Pripremaju atmosferu za to. Za prvenstvo bi bilo dobro da se zakuha jer ako Dinamo dobije prvih nekoliko utakmica ipak će ustabiliti vodstvo na ljestvici. Odlično bi bilo kad bi se i Osijek mogao “zatrčati” prema vrhu.

Modre vodi iskusni Ante Čačić, a Hajduk je doveo ambicioznog Ivana Leku. Je li se Hajduk pojačao?

- S obzirom da je Leko moj zemljak, da sam nekad igrao protiv njegovog oca u Imotskom, naravno da je on prednost - nasmijao se Mršić i nastavio:

Sigurni pomak s Lekom

- Leko ima iza sebe već dobre klubove i rezultate, pogotovo u Belgiji. Kazao je da duguje Hajduku i Dalmatincima, sigurno će sve napraviti da rezultat bude bolji nego što je bio. S njim Hajduku ne može biti lošiji nego samo bolji.

Osijek djeluje kao najveći favorit za fiksnu poziciju, ali to je treće mjesto. Iako Farmaceuti ovog časa zaostaju samo četiri boda.

- Vjerujem da Osječani gaje ambiciju uključiti se u borbu i za sam vrh. Imaju dobar igrački kadar, situacija je posložena, nema razloga da ne napadaju prvo mjesto.

O ostatku karavane je kazao:

- Gorica će imati najveći problem izboriti ostanak. Gledao sam njihovu dobru utakmicu s Varaždinom, nisu zabili jedanaesterac, kad te neće, onda neće. Gorica i Šibenik će se “tuči” za bijeg s dna.

Rijeka je pri začelju, osvojila je mršavih 15 bodova, hoće li je Sergej Jakirović uspjeti podignuti?

- S Jakirovićem su dobili veći polet da se probiju prema Europi, pretpostavljam da će biti bolji nego u ljetno-jesenskom dijelu.

image

Dion Drena Beljo je jedan od igrača koji je napustio Osijek

NIKSA STIPANICEV Cropix

U prvoj dionici trener broj 1 po uzletu koji je napravio s ekipom bio je Zoran Zekić. On je jedan od stručnjaka koji nastavljaju, nove ljude na klupi imaju Hajduk (Leko), Rijeka (Jakirović) i Gorica (Sopić). Stari su i dalje Čačić (Dinamo), Poms (Osijek), Kovačević (Varaždin), Čabraja (Lokomotiva), Garcia (Istra 1961) i M. Cvitanović (Šibenik).

Mislav Oršić je otišao u Southampton, Stipe Biuk u Los Angeles FC, Dion Drena Beljo u Augsburg... Tko će od igrača obilježiti proljeće?

- Marko Livaja ili netko od Dinamovih reprezentativaca, ali prije toga moramo vidjeti tko će ostati u modrom dresu - ustvrdio je Stanko Mršić, svojedobno trener Cibalije, Zadra, Čakovca, Varteksa, Šibenika, Osijeka, Istre 1961, Splita i kad bismo nabrajali dalje pisali bismo “do sutra”.

Kad je HNL u pitanju iz sezone u sezonu ponavljano istu želju - neka bude fair i korektno. Suci neka se istaknu ispravnim odlukama, a svi akteri respektom prema ostalim sudionicima i natjecanju.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 00:53